Ganoderma és a gyomor-bélrendszeri daganatok

A Ganoderma lucidum (GL) az egyik legjobban kutatott gyógygombánk. Napjainkig több mint 2400 tudományos cikk jelent meg világviszonylatban ezen gombával kapcsolatban, széles körben vizsgálják a benne lévő hatóanyagokat, azok hatásait állatokon és embereken egyaránt.

A gyomor-bélrendszeri (GI) rák a világon a leggyakoribb rák, és a rákkal összefüggő halálozások egyik fő oka. Klinikailag a sebészi kimetszés és a kemoterápia a fő kezelési módszer a GI-rákban, de sajnos ezen gyógymódok  súlyos mellékhatásokkal és gyógyszer toxicitással járhatnak, ami visszafordíthatatlan károsodást okozhat a betegeknek és súlyosan befolyásolhatja azok életminőségét is. A betegség fontosságát mutatja azok a tények, hogy a

  • Nyelőcsőrák:  a 10. leggyakoribb daganat és a 6. leggyakoribb halálok a világon,
  • Gyomorrák:  a 6. leggyakoribb daganat és a 3. leggyakoribb halálok a világon,
  • Vastag- és végbélrák:  a 5., ill. 8. leggyakoribb daganat és az 5. ill. 10. leggyakoribb halálok a világon,
  • Májrák:  a 7. leggyakoribb daganat és a 2. leggyakoribb halálok a világon,
  • Hasnyálmirigyrák:  a 14. leggyakoribb daganat és a 7. leggyakoribb halálok a világon.

A Ganoderma lucidum nagy múltra tekint vissza, Kínában a gyógyászati és étkezési célokra is használják. Bioaktív vegyületei főként poliszacharidokat, triterpéneket és fehérjéket tartalmaznak, amelyek potenciális daganatellenes hatással bírnak:

  • a proliferáció gátlása, azaz a daganatos sejtek szaporodásának gátlása,
  • az apoptózis indukálása, azaz a daganatos sejtek szétesésének beindítása,
  • a metasztázis gátlása, azaz a távoli áttétek képződésének gátlása,
  • az autofágia (önemésztés) szabályozása révén.

A Ganoderma lucidum (GL) klinikai hatékonysága rákban

Preklinikai vizsgálatok kimutatták az erőteljes daganatellenes hatását. Ezzel kapcsolatos legfontosabb vizsgálatok az alábbiak voltak:

  • Ez a gyógygomba potenciális immunmoduláló hatással bír az előrehaladott vastag- és végbélrákban szenvedő betegeknél. 12 hetes kezelés során a rák okozta cachexia (sorvadás, fogyása) javult.
  • A GL spórakapszula kemoterápiával kombinálva kielégítő terápiás hatást fejtett ki a gyomor-bél traktus rákos megbetegedéseinél, mint például a gyomorrák, a nyelőcsőrák, a májrák, a vastag-és végbélrák és jelentősen javítja a betegek immunfunkcióját és életminőségét.
  • A Ganopoly, a GL poliszacharid kivonata, serkentheti a gazdaszervezet védekező válaszát az NK-sejtek aktivitásának fokozásával, valamint az IL-2 és az interferon-γ (TFN-γ) szekréciójának elősegítésével, ezáltal fokozva az immunszabályozó funkciót előrehaladott rákos betegekben.
  • Deng és munkatársai az adjuváns kemoterápia során a GL spórapor hatását vizsgálták emlőrákos és tüdőrákos betegek műtét utáni immunrendszerére, és a kutatás megállapította, hogy a T-sejt aktiváció szorosan összefügg a gyulladásos citokinekkel, és a GL-terápiával.
  • MAK (GL micélium kivonat) napi 1,5 g-os mennyiségben adva 12 hónapos szedése után a betegek 52%-ánál legalább egyszer csökkent az adenoma, az adenomák mennyisége és összmérete csökkent a kiindulási értékhez képest. Az adatok azt mutatták, hogy a MAK gátolta a vastagbélben a vastagbélrákot okozó eltérések (precancerosus állapot) kialakulását.
  • Zhuang et al. kimutatta, hogy az aherb komplex (CCMH; citronellol és G. lucidum, C. pilosula és A. sinensis kivonatok keveréke) 6 hétig tartó alkalmazása szignifikánsan megnövelte az immunsejtek számát, valamint csökkentette a leukopenia és a neutropenia számát. NK sejtként és CD4 limfocitaként kemoterápiás és/vagy sugárterápiás folyamatban lévő rákos betegekben.
  • A Reishi & Privet formula (RPF) a mesterségesen tenyésztett GL szárított, sporedermával tört spóráiból és etanolos kivonatokból, a Ligustrum lucidum szárított érett terméséből származó vízkivonatokból áll. Liu és munkatársai bebizonyították az RPF biztonságosságát, és kimutatták, hogy az RPF-nek remek kilátásai vannak az NSCLC kemoterápiában részesülő betegek életminőség javulására és mentális egészségük megőrzésére.

Az eddigi humán vizsgálati eredményekről összefoglalónkat itt olvashatják: https://gombakiraly.hu/2020/07/18/ganoderma-es-a-daganatok

A 2023. augusztusában a Chinese Medicine szakmai lapban megjelent cikkben a szerzők áttekintették a Ganoderma lucidum gyomor- és bélrendszeri daganatok esetében történő alkalmazhatóságát, jövőbeli felhasználási lehetőségeit.

Ebben a  tanulmányban megerősítették, hogy a Ganoderma lucidum farmakológiailag aktív vegyületeinek és kivonatainak egyértelmű GI rákellenes hatása van.

Klinikailag a GL daganatellenes hatása elsősorban az immunrendszer erősítésével érhető el. Néhány klinikai vizsgálatot kizárólag G. lucidumon végeztek, míg a legtöbb klinikai vizsgálatot kemoterápiával, sugárterápiával és egyéb rákkezelési gyógyszerekkel kombinált terápiában végezték.

Ezen túlmenően a multi-drug rezisztencia (MDR) a sikeres tumorterápia egyik fő akadálya, ami a beadott terápia iránt érzéketlen rákos sejtek kialakulásához vezet. A G. lucidumnak szerepe lehet az MDR visszafordításában, és a klinikai vizsgálatok folyamatosan zajlanak ennek bizonyítására.

A GL számos bioaktív vegyületet tartalmaz, például triterpenoidokat, poliszacharidokat, fehérjéket, enzimeket, vitaminokat, aminosavakat, flavonoidokat, szteroidokat, alkaloidokat és ásványi anyagokat. A G. lucidum triterpenoidjai és poliszacharidjai jelentős farmakológiai tulajdonságaik miatt a vizsgálatok fő szempontjai közé tartoznak. A G. lucidum triterpenének (GLT), a G. lucidum másodlagos metabolitja, egy erősen oxidált lanosztán származék, amely főleg ganodersavakat (GA), lucidénsavakat (LA), ganoderolt, ganodermantriolt, lucialdehidet és lanosztanoidot tartalmaz. Különösen a GA keltett széles körű figyelmet jelentős daganatellenes aktivitása miatt. A Ganodersav (GA) és származékai (GA-A, GA-B, GA-Me és GA-D) kiemelkedő előnyöket mutatott a GI-rák elleni küzdelemben, különösen az MDR visszafordításában, és várhatóan ez lesz az egyik vezető hatásmechanizmusa a jövőbeli daganatellenes gyógyszereknek.

Ezen túlmenően számos tanulmány kimutatta, hogy a Ganoderma lucidum szinergikus hatást vagy kiváló daganatellenes hatást mutathat más szerekkel/gyógyszerekkel kombinálva, ami vonzó alternatíva lehet a G. lucidum jövőbeli klinikai vizsgálatában.

Azonban még mindig vannak problémák:

  • először is, bár a Ganoderma lucidum (GL) daganatellenes hatásának kutatása elérte a molekuláris szintet, közvetlen célpontja és specifikus molekuláris mechanizmusa még mindig tisztázatlan, ezért mélyebb kutatásra van szükség;
  • másodszor, a GL farmakológiai hatásával kapcsolatos kutatások többnyire olyan alapvizsgálatokra korlátozódnak, mint a sejt, az állatok, és kevés klinikai vizsgálat számolt be.Ezért további klinikai vizsgálatokra és bizonyítékokon alapuló orvoslásra van szükség a GL biztonságosságának és hatékonyságának értékeléséhez az emberi rák kezelésében;
  • harmadszor, a GL kombinációs terápiájának trendje nem elég kiforrott, és a vonatkozó kutatási adatok további javításra szorulnak. A GL kemoterápiával, sugárterápiával és más gyógyszerekkel való kombinációja hatékony módja lehet a kiegészítő előnyök elérésének, a toxicitás csökkentésének, a hatékonyság növelésének, és ezáltal a tumorsejtek proliferációjának és metasztázisának szabályozásának.

Összefoglalva, ez az áttekintés átfogó áttekintést nyújt a Ganoderma lucidum kutatásának jelenlegi előrehaladásáról, ugyanakkor fontolóra veszi a lehetséges daganatellenes hatások feltárásának jövőbeli irányait is. Ez értékes referenciaként szolgál a G. lucidummal kapcsolatos későbbi kutatásokhoz. Annak ellenére, hogy a G. lucidummal kapcsolatos jelenlegi kutatások még nem értek el addig a pontig, hogy a daganatellenes kezelés fő klinikai módszerét képezzék, benne van potenciál. A rák patogenezisének és a G. lucidum tulajdonságainak szakadatlan, mélyreható feltárása jól előkészítheti az utat a daganatellenes terápiában való lehetséges alkalmazásához. Ez a folyamatos kutatás jelentősen hozzájárul a daganatellenes vizsgálatok szélesebb köréhez, különös tekintettel a természetes gyógyszerészeti összetevőkre, köztük a G. lucidumra.

FORRÁS:  A teljes cikk itt olvasható: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10463474/

FIGYELEM! Ez a cikk a ganodermával kapcsolatos kutatások eredményeit tartalmazza. A benne lévő információk a kutatások jelenlegi állását mutatja, csupán tájékoztatási célt szolgál, nem alkalmas betegségek kezelésére.