Meg van a SÜNGOMBA a legújabb hatása!

A SÜNGOMBA (Hericium erinaceus) növelheti a szellemi teljesítményt és csökkentheti a stresszt – ez derült ki a 2023 novemberében publikált humán vizsgálatból.

2023 november 20-án jelent meg a Nutrients nevű angol nyelvű szaklapban a süngombával kapcsolatos legfrissebb humán vizsgálati eredmény, mely ezen gomba akut és krónikus kognitív és hangulatjavító, szellemi teljesítményt befolyásoló, valamint stresszcsökkentő hatásait vizsgálta egészséges, fiatal felnőtt korosztályban.

Ebben a randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálatban 1,8 g Hericium erinaceus (süngomba) akut (60 perccel a beadás után) és krónikus (28 napos, napi 1,8 g süngomba bevétele után) hatásait vizsgálták a kognitív funkciókra, a memóriára és a stresszre.

A vizsgálatban 41 egészséges, 18-45 év közötti felnőtt ember vett részt, akik egészségesnek vallották magukat, gyógyszert rendszeresen nem szedtek. A résztvevőket véletlenszerűen két csoportba osztották:

  • az egyik csoport tagjai hatóanyag nélküli placebót,
  • a másik csoport tagjai napi 1,8 g süngombát kaptak.

A kezelés napi három fehér vegetáriánus kapszula bevételéből állt, amelyek hatóanyag nélküli placebót (mikrokristályos cellulózt) vagy 600 mg süngombát (SO-DSX1®, Sempera Organics Inc., Morgan Hill, CA, USA) tartalmaztak (napi adag 1,8 g). Minden süngomba kapszula szerves Hericium erinaceus gomba komplex szabadalmaztatott keverékét tartalmazta.

A vizsgálat kimutatta, hogy a Hericius erinaceus bevételét követően a résztvevők gyorsabban teljesítették a Stroop feladatot a bevétel után 60 perccel. A 28 napos Hericium szedést követően a szubjektív stressz csökkenésének tendenciája is megfigyelhető volt. A Stroop feladat a figyelemre, a végrehajtó funkciókra, a munkamemóriára (rövidtávú emlékezetre) és az epizodikus memóriára (azaz a hosszútávú memóriára) gyakorolt hatások mérésére alkalmas: azonnali és késleltetett szófelidézést, számmemóriát, valamint választott reakcióidőt vizsgáló módszer.

Az eredmények arra utalnak, hogy a süngomba javíthatja a szellemi teljesítményt és csökkentheti a szubjektív stresszt egészséges, fiatal felnőtteknél, ezért remek természetes segítség lehet a memória rövid távú növelésére, valamint a stressz csökkentésére is.

Ez az első olyan tanulmány, amely a süngomba kognitív előnyeit bizonyítja fiatal, egészséges felnőtteknél egyszeri adag bevételét követően is, így kiegészítve azt az egyre növekvő szakirodalmat, amely kognitív javulást mutatott a krónikus süngomba szedést követően idősebb felnőtteknél, akiknél enyhe kognitív károsodást és enyhe Alzheimer-kórt diagnosztizáltak. Korábbi humán vizsgálatok a hangulatjavító hatását írták le a süngombának, mindkét humán tanulmány a depresszió és a szorongás enyhülését mutatta. Az itt bemutatott bizonyítékok arra is utalnak, hogy a süngomba szedése kedvezően befolyásolhatja a stresszt és a rövidtávú memóriát. Éppen ezért ígéretes további nagyobb betegszámú vizsgálatokat is végezni a süngomba a memóriajavító és stresszcsökkentő hatásának bizonyítására.

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál, a legfrissebb kutatások eredményeit tartalmazza. A benne lévő információk nem alkalmasak betegségek kezelésére. A süngomba élelmiszer, ill. étrend-kiegészítő, éppen ezért gyógyító hatást nem tulajdoníthatunk neki, fogyasztása nem helyettesíti az orvosi terápiát, de kiegészítheti azt.

Forrás:

Docherty, S.; Doughty, F.L.; Smith, E.F. The Acute and Chronic Effects of Lion’s Mane Mushroom Supplementation on Cognitive Function, Stress and Mood in Young Adults: A Double-Blind, Parallel Groups, Pilot Study. Nutrients, 2023, 15(22): 4842. DOI: 10.3390/nu15224842

A süngomba 21 jótékony hatása