Gyógygombák: Japánban gyógyszerek, nálunk étrend-kiegészítők…Hogy is van ez?

A gyógygombák iránti kereslet az utóbbi években rohamszerűen növekszik, nem véletlenül! Egyre több gyógyulásról szóló hír érkezik és orvosi körökben is egyre többet hallani-olvasni spontán tumorcsökkenésről, sőt a daganatok teljes megszűnéséről is a gyógygomba kiegészítő terápiák hatására. A gyógygombákat a kínai orvoslásban és Japánban évezredek óta használják, de ha jól belegondolunk pl. a penicillin sem más, mint egy penészgomba, a Penicillum notatum.

gyógygombák pozitív hatásai széles körűek: szív- és érrendszeri gondokra, változókori problémára, diabéteszre, magas vérnyomásra, vesebetegségekre stb. is alkalmazzák, de még az Alzheimer-kór és a daganatos betegségek tekintetében is komoly és dokumentált eredményeket hoz a gyógygombákkal történő kezelés.

A gyógygombáknak mellékhatásaik egyáltalán nincsenek, és számos olyan anyagot tartalmaznak, amely eredményesen veszi fel a küzdelmet a különböző betegségek ellen. A gomba ugyanis az erdők talajában csak akkor tud létezni, ha a talajban lévő  sok mikrobás és állati szervezet ellen képes védekezni. Ezért antimikrobás, citosztatikus vegyületeket termel. Ahhoz pedig, hogy a növényi anyagokat leépíthesse, speciális enzimekre van szüksége, így a gomba tele van baktériumellenes, gombaellenes, sejtosztódást gátló és immunerősítő hatású anyagokkal. Többek közt  A-, B1-, B2-vitamint, niacint, folsavat, nátriumot, káliumot, foszfort és vasat is tartalmaznak.

 

Több országban, mint pl. Japánban, ahol már az egészségbiztosítás is támogatja,  hivatalos, vényre kapható tumorellenes gyógyszerként használják az egyes gyógygombákat pl. Krestin (PSK).

Ezek a gyógyszerek nem szintetikus kemoterápiás szerek, hanem természetes anyagokat tartalmazó készítmények és ezért mellékhatásuk is elenyésző. Gyógyító hatásukat a bennük lévő poliszacharidokkal (összetett cukrok) magyarázzák. Amikor egy sejt belső szerkezetében változás következik be, a külső szénhidrát szerkezete megváltozik, hogy az immunrendszer felismerhesse és kiiktathassa a káros sejtet. A ráksejtek nagy hányada képes ezt az elváltozást elrejteni, így a test nem tud védekezni ellenük. A gyógygombák poliszacharidjainak egy része azonban képes hozzákötődni ezekhez az elrejtett tumorsejtekhez, így tulajdonképpen megjelöli azokat, így az immunrendszer nekiláthat a kiiktatásukhoz. Tehát a szervezet saját védekező erejét „ébreszti fel”, erősíti meg és indul vele együtt hadba a káros sejtek ellen. Nézzük milyen hatásai vannak a gyógygombából készült Japán gyógyszernek!

Kemoterápiával együtt alkalmazott poliszacharid (Krestin PSK) növelte a túlélési időt a rákos betegeknél randomizált, kontroll vizsgálatok alapján:

Japánban ebben a három kórképben adjuváns terápiaként per os, azaz szájon át tabletta formájában javasolják a Krestint (PSK) 1976 óta (10)! Voltak még klinikai kutatások mellrák (4),  májrák (5), és a leukémia (6) eseteiben is, de ezekben az indikációkban nincs törzskönyvezve Japánban ez a gyógygomba készítmény.

A kutatások kimutatták, hogy a gyógygombák (PSK) segíthetnek helyreállítani az immunrendszer működését az immunhiányos állatoknál is  és in vitro kutatások szerint a gyógygombák fokozhatják az aktivitását doxorubicinnak és az etopozidnak (7,8).

Állatkísérletek során megállapították, hogy a Krestin (PSK) javítja az állatok túlélési idejét, valamint csökkenti az egyes tumorok növekedését is, ld. pontos eredmények táblázatunkban (9).

Szövet Rák sejtvonal PSK állatkísérletekben bizonyított hatásai(9)
Tüdő (spontán áttét) őshonos tumor Túlélési idő növekedése
Tüdő (spontán áttét) humán prosztatarák (DU-145M, PC-3M) Túlélési idő növekedése
Tüdő (spontán áttét) egér melanóma (B16-BL6) Túlélési idő növekedése
Tüdő (spontán áttét) patkány tüdőrák Túlélési idő növekedése
Máj (spontán áttét) emberi tüdőrák (AOI) Lassult tumor növekedés
Nyirokcsomók (spontán áttét) egér leukémia (P388) Túlélési idő növekedése
Nyirokcsomók (spontán áttét) egér májrák (MH134) Lassult tumor növekedés
Máj (mesterséges áttét) patkány májrák (AH60C) Lassult tumor növekedés
Máj (mesterséges áttét) egér leukémia Lassult tumor növekedés
Máj (mesterséges áttét) egér vastagbélrák Lassult tumor növekedés és a túlélési idő növekedése

Hazánkban gyógygomba tartalmú készítmény még nincs gyógyszerként törzskönyvezve, viszont nálunk étrend-kiegészítőként szabadon hozzáférhetők! Mielőtt elkezdi rendszeresen fogyasztani a gyógygombákat, érdemes kikérni megfelelő végzettséggel rendelkező szakértő orvos véleményét!

A hazánkban forgalomban lévő gyógygomba tartalmú étrend-kiegészítők közül a legtöbb klinikai vizsgálat a BioBran nevű készítménnyel történt, pl. emlőrákos és májdaganatos betegekben. Ezekről a vizsgálatokról korábbi cikkeinkben olvashatnak:

  • https://gombakiraly.hu/2020/01/09/biobran-nemzetkozi-kitekintes/
  • https://gombakiraly.hu/2013/07/30/biobran-es-majrak-klinikai-vizsgalat/
  • A gyógygombák iránti kereslet az utóbbi években rohamszerűen növekszik, nem véletlenül! Egyre több gyógyulásról szóló hír érkezik és orvosi körökben is egyre többet hallani-olvasni spontán tumorcsökkenésről, sőt a daganatok teljes megszűnéséről is a gyógygomba kiegészítő terápiák hatására. A gyógygombákat a kínai orvoslásban és Japánban évezredek óta használják, de ha jól belegondolunk pl. a penicillin sem más, mint egy penészgomba, a Penicillum notatum.A gyógygombák pozitív hatásai széles körűek: szív- és érrendszeri gondokra, változókori problémára, diabéteszre, magas vérnyomásra, vesebetegségekre stb. is alkalmazzák, de még az Alzheimer-kór és a daganatos betegségek tekintetében is komoly és dokumentált eredményeket hoz a gyógygombákkal történő kezelés.A gyógygombáknak mellékhatásaik egyáltalán nincsenek, és számos olyan anyagot tartalmaznak, amely eredményesen veszi fel a küzdelmet a különböző betegségek ellen. A gomba ugyanis az erdők talajában csak akkor tud létezni, ha a talajban lévő  sok mikrobás és állati szervezet ellen képes védekezni. Ezért antimikrobás, citosztatikus vegyületeket termel. Ahhoz pedig, hogy a növényi anyagokat leépíthesse, speciális enzimekre van szüksége, így a gomba tele van baktériumellenes, gombaellenes, sejtosztódást gátló és immunerősítő hatású anyagokkal. Többek közt  A-, B1-, B2-vitamint, niacint, folsavat, nátriumot, káliumot, foszfort és vasat is tartalmaznak.
    • Figyelem! A gyógygomba tartalmú készítmények hazánkban étrend-kiegészítők, így hivatalosan gyógyító hatással nem rendelkeznek. Használatuk semmiképpen sem helyettesíti az orvosi terápiát, maximum kiegészítheti azt. Az étrend-kiegészítők használata nem helyettesíti az egészséges életmódot és a helyes étkezést sem. Ez a cikk kizárólag tájékoztató célt szolgál, a nemzetközi kutatási eredményekről ad egy átfogó képet tudományos kutatási eredményekkel alátámasztva. A gyógygombákkal kapcsolatos tudományos eredmények a PubMed -ben, valamint a Wikipediában is elérhetők.

      Irodalomi hivatkozások:

      1. Oba K, Teramukai S, M Kobayashi, Matsui T, Kodera Y, Sakamoto J (2007 június). “Adjuváns hatásosságát a poliszacharid immunochemotherapy K a betegek kuratív reszekció gyomorrák.” Cancer Immunology, Immunterápia 56 (6): 905-11. DOI :10.1007/s00262-006-0248-1 . PMID  17.106.715 .
      2. T Mitomi, Tsuchiya S, N Iijima, et al. (február 1992). “Randomizált, kontrollált tanulmány adjuváns immunochemotherapy a PSK kuratív eltávolított colorectalis rák. A Cooperative Study Group sebészeti adjuváns Immunochemotherapy a rák vastagbél és végbél (Kanagawa).” betegségek a vastagbél és a végbél 35 (2): 123-30. doi : 10.1007/BF02050666 . PMID  1735313 .
      3. K Hayakawa, Mitsuhashi N, Y Saito, et al. (1997). “Hatása kresztin adjuváns kezelés után radikális sugárkezelés a nem-kissejtes tüdőrákban szenvedő betegek.” rák felismerésére és megelőzésére 21 (1): 71-7. PMID  9043766 .
      4. Iino Y, T Yokoe, Maemura M, et al. (1995). “Immunochemotherapies versus kemoterápia adjuváns kezelés után gyógyító eltávolítását operálható mellrák”. Anticancer Research 15 (6B): 2907-11. PMID  8669887 .
      5. Suto T, S Fukuda, Moriya N, et al. (1994). “A klinikai vizsgálat a biológiai választ módosító anyagok, mint a fenntartó terápia hepatocellularis carcinoma.” Cancer Chemotherapy and Pharmacology . 33 Suppl: S145-8. PMID  8137477 .
      6. Ohno R, Yamada K, Masaoka T, et al. (1984). “A randomized trial of chemoimmunotherapy of acute nonlymphocytic leukemia in adults using a protein-bound polysaccharide preparation”. Cancer Immunology, Immunotherapy 18 (3): 149–54.doi:10.1007/BF00205503PMID 6391658
      7. Wan JM, Sit WH, Louie JC (2008). “Polysaccharopeptide enhances the anticancer activity of doxorubicin and etoposide on human breast cancer cells ZR-75-30”. Int J Oncol 32 (3): 689–99. PMID 18292947.
      8. Hui KP, Sit WH, Wan JM (2005). “Induction of S phase cell arrest and caspase activation by polysaccharide peptide isolated from Coriolus versicolor enhanced the cell cycle dependent activity and apoptotic cell death of doxorubicin and etoposide, but not cytarabine in HL-60 cells”. Oncol Rep 14 (1): 145–55. PMID 15944782.
      9.  Kobayashi H, Matsunaga K, Oguchi Y (1995). “Antimetastatic effects of PSK (Krestin), a protein-bound polysaccharide obtained from basidiomycetes: an overview”Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention 4 (3): 275–81. PMID 7606203.
      10. https://jco.ascopubs.org/content/17/10/3362/T1.expansion