GANODERMA és a DAGANATOK 2022

2022 júniusában jelent meg a legfrissebb szakmai összefoglaló, a PDQ ( Integráló, Alternatív és Kiegészítő Terápiák Szerkesztősége), mely az egészségügyi szakemberek és a betegek számára is átfogó, szakértői vélemény alapján, bizonyítékokon alapuló információkat tartalmaz a gyógygombák daganatos betegeknél történő felhasználásáról. Felhívjuk a figyelmüket, hogy a rákterápiájában ezen lehetőségek még nincsenek hivatalosan engedélyezve, csupán kiegészítésként javasolhatók.

A gyógygombákat évszázadok óta használják, főként az ázsiai országokban, fertőzések kezelésére. A gyógygombák Japánban és Kínában a szokásos rákkezelések kiegészítéseként használatosak már több mint 30 éve, és széles körű klinikai tapasztalatok vannak biztonságos felhasználásukra vonatkozólag önállóan vagy sugárterápiával, kemoterápiával kombinálva .

Több mint 100 gyógygombafajt használnak Ázsiában. A leggyakrabban használt fajok közül néhány a következő:

  • Ganoderma lucidum (reishi)
  • Trametes versicolor vagy Coriolus versicolor (pulykafark, lepketapló)
  • Lentinula edodes (shiitake)
  • Grifola frondosa (maitake)

Az eddigi tanulmányokban megvizsgálták a gombák hatását az immunválasz és a közvetlen tumorellenes hatás szempontjából. A gyógygombák stimulálják a veleszületett immunsejteket, így például a monocitákat, természetes ölő sejteket (NK sejtek) és dendritikus sejteket. Ezt a stimulálást a gombákban található nagy molekulatömegű poliszacharidok (béta-glükánok) végzik leginkább, de más alkotóelemek is részt vehetnek benne. Daganatos betegekkel végzett klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a Ganoderma lucidum tartalmú termékek általában jól tolerálhatók. Nagyon sok preklinikai adat erősítette meg a ganoderma jótékony hatásait, de viszonylag kevés humán vizsgálati eredmény áll még rendelkezésünkre.

Hazánkban a nemzetközi viszonylatban leginkább elfogadott és legtöbb bizonyítékkal rendelkező Lepketaplógomba (Pulykafarok gomba) sajnos nem kapható, viszont a ganoderma gomba igen. Éppen ezért most ezen gomba összefoglalóját olvashatják.

 

KÉRDÉSEK és VÁLASZOK formájában nézzük sorban a legfontosabb tudnivalókat:

Mi a reishi?

A tudósok ezt a gombát Ganoderma lucidum-nak vagy Ganoderma sinense-nek is nevezik. A hagyományos kínai orvoslásban ezt a gombacsoportot Ling Zhi néven ismerték. Japánban Reishi, Kínában a G. lucidum Chizhi néven, míg a G. sinense Zizhi néven ismert. Sok más típusú Ganoderma gomba is létezik. A Reishit hosszú ideje használják a gyógyászatban Kelet-Ázsiában. Úgy gondolják, hogy meghosszabbítja az életet, megakadályozza az öregedést és növeli az energiát. Kínában kemoterápiában vagy sugárterápiában részesülő rákos betegek immunrendszerének erősítésére használják.

Milyen formában fogyasztható a reishi?

A Reishit általában szárítják, ezt követően kivonatként, kapszulaként vagy őrlemény (por) formájában fogyasztják.

Vizsgálták-e laboratóriumi körülmények között vagy állatkísérletekben a reishit?

Mielőtt egy anyagot embereknél tesztelnének, laboratóriumban, valamint állatokon is megvizsgálják hatását. Laboratóriumi és állatkísérletekkel is tesztelték a gombákban lévő hatóanyagok, a triterpenoidok és poliszacharidok daganatokra (pl. tüdőrákra) gyakorolt ​​hatását.

Vizsgálták-e emberekben a reishi gomba hatását?

A reishiből készült termékeket Kínában és Japánban tanulmányozták daganatos betegségben szenvedő embereknél. Japánban 225 vastagbél daganatos betegen is vizsgálták a hatékonyságát (ld. lentebb).
TÜDŐRÁK: Az eddigi tanulmányok azt sugallják, hogy az ezen gombából készített termékek kiegészítő kezelésként történő felhasználása elősegítheti az immunrendszer megerősítését a tüdőrákos betegekben.
A Kínában végzett nyílt klinikai vizsgálat során 36 előrehaladott tüdőrákban szenvedő betegnek Ganopoly nevű, reishiből készített recept nélküli terméket adtak (hazánkban nem kapható). A betegeket kemoterápiával vagy sugárterápiával, valamint egyéb kiegészítő terápiákkal kezelték. Néhány betegnél jelentősen megváltoztak a vizsgált immunválaszok, például a limfociták száma és a természetes ölősejt (NK sejt) aktivitás emelkedett, míg néhány betegnél az immunválasz nem változott.
Egy hasonló vizsgálat történt Ganopolyval 47 vastagbélrákos betegnél, mely ugyanazokat az eredményeket mutatta. Kínában tanulmányt végeztek 12 tüdőrákos beteggel. A betegek vérvizsgálatai alapján a Reishi javíthatja immunválaszt. A tanulmány megállapította, hogy a reishi gombák poliszacharidjai segíthetnek a rákkal küzdő immunsejteknek aktívnak maradni.
COLORECTALIS rák (vastag- és végbél rák): A következő vizsgálat során a Reishi vastagbélrák megelőző hatását vizsgálták: Japánban 225 vastagbél daganatos beteget 12 hónapon át vizsgáltak:
  • 123 beteg kapott a G. lucidum mycelia (MAK) gomba kivonatot, míg
  • 102 beteg nem kapott kezelést MAK-val.
12 hónap múlva  minden betegnél kolonoszkópiát végeztek. A daganatok száma és mérete csökkent abban a csoportban, amely MAK-t kapott, de nem csökkent abban a csoportban, amely nem kapott MAK-t. A kutatók szerint a MAK segíthet megakadályozni a vastagbél daganatok kialakulását.

Az USA Food and Drug Administration (FDA) jóváhagyta-e a reishit rákkezelésként az Egyesült Államokban?

Az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerészeti Igazgatósága (FDA) nem hagyta jóvá a reishi alkalmazását rák vagy más egészségügyi állapot kezelésére. Étrend-kiegészítőként kerülnek forgalomba. Az étrend-kiegészítőket gyártó vállalatok felelősek azért, hogy a termék biztonságos legyen, valamint hogy a címkén szereplő állítások igazak és ne félrevezetők legyenek. A gyógygomba készítmények gyártását nem szabályozzák, így a különböző gyártók termékei nagyon különbözők lehetnek.

Részletekért kattintson ide

 

A hazai tapasztalatok alapján egyértelműen elmondható, hogy a ganoderma daganatos betegek általi fogyasztása jótékony hatású: a benne lévő rengeteg hasznos tápanyagnál fogva természetes formában feltölti a szervezetet  vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, aminosavakkal, béta-glükánokkal. Emellett a betegek erőnléti állapotát, életminőségét is jó irányban befolyásolhatja.

Nagyon fontos, hogy csak ellenőrzött biogazdaságból származó gombát fogyasszanak kiegészítő terápiaként a daganatos betegek, így biztos nem terhelik a szervezetüket nem kívánatos vegyi anyagokkal. A daganatok a ganoderma gombától várhatóan nem tűnnek el, de a beteg talán jobb életminőséggel tudja élni mindennapjait.

Külsőleg is nagyon jól használhatják például biokozmetikumok alapanyagaként így kemikáliáktól mentesen tudnak tisztálkodni, bőrt ápolni a daganatos betegek.

És ami a legfontosabb: a gyógygombák NEM gyógyszerek, fogyasztásuk NEM helyettesíti az orvosi terápiát, de remekül kiegészítheti azt! 

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK401261/