A MÁJVÉDŐ ganoderma

VALÓBAN MÁJVÉDŐ HATÁSÚ A GANODERMA? Igen, valóban lehet májvédő hatása az egyik legismertebb gyógygombának. Ezt most be is bizonyították a Nutrients 2023 áprilisi számában. Ezen szakmai cikk alapján készült rövid összefoglalónkat olvashatják.

A Ganoderma lucidum (G.lucidum) egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt gyógygombaként már évezredek óta széles körben használják az ázsiai országokban. Jelenleg funkcionális élelmiszerként használják főbb bioaktív vegyületei, poliszacharidjai és triterpenoidjai miatt vizes kivonat (azaz tea) vagy etanolos kivonat formájában leginkább. A Nutrients 2023 áprilisában megjelent legújabb szakcikkében részletesen foglalkozik ezen gomba májvédő hatásával, annak részletes hatásmechanizmusával.

A G. lucidum májvédő hatása különböző májbetegségekben kimutatott, így például májrákban, nem-alkohol okozta zsírmájban, alkohol által kiváltott májbetegségben, vírus okozta hepatitis B-ben, májfibrózisban és szén-tetraklorid által kiváltott májkárosodásban.

A G. lucidum számos mechanizmuson keresztül védi a májat, beleértve a máj I. és II. fázisú enzimek modulálását, a β-glükuronidáz elnyomását, antifibrotikus és antivirális hatásokat, a nitrogén-monoxid (NO) termelésének szabályozását, a hepatocelluláris kalcium homeosztázis fenntartását, az immunmoduláló aktivitás és a szabad gyökök megkötését:

A Nutrient szaklapban megjelent cikk összefoglalja a G. lucidum hepatoprotektív, azaz májvédő tulajdonságait mutatja be a különböző májbetegségekre kifejtett hatásmechanizmusaival együtt. Nézzük sorban, hogy a jelenlegi ismereteink alapján mely májbetegségek esetén lehet jótékony hatású a ganoderma fogyasztása.

MÁJFIBRÓZIS

Májfibrózis esetén az ép, funkcionális májszövetet kollagén kötőszövet, hegszövet váltja fel. Általában nem visszafordítható ez a folyamat. A májfibrózis súlyos formája a májcirrózis (májzsugorodás), amely májelégtelenséget és halált okozhat. A tehetős országokban az összes haláleset 45%-át fibrózis okozza, így igen komoly népegészségügyi probléma.

A G. lucidum kivonat (GLE) 100 mg/kg mennyiségben adva potenciális megelőző és terápiás eredményeket mutat a formaldehid (FA) által kiváltott májfibrózis vizsgálatában. A G. lucidum májvédő hatékonyságát a FA által kiváltott májfibrózissal szemben aszpartát-aminotranszferáz (AST), alanin-aminotranszferáz (ALT) és alkalikus foszfatáz (ALP) mérésével értékelték. Ezek az enzimszintek észrevehetően magasabbak voltak az FA-csoportban, de észrevehetően alacsonyabbak is voltak a G. lucidummal végzett kezelés után. Ezek az eredmények bizonyítékot szolgáltattak a G. lucidum hepatoprotektív tulajdonságaira.

ALKOHOL OKOZTA MÁJKÁROSODÁS

A G. lucidum etanolos kivonat (GLE) védekező hatást fejt ki az alkohol által kiváltott májkárosodás ellen egerekben. Amellett, hogy jelentősen megvédi a májat a túlzott zsír-felhalmozódástól és az alkohol okozta kóros elváltozásoktól, a G. lucidum etanolos kivonat gátolja az össz. koleszterin, a szérum triglicerid, az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin, az ALT és az AST anomális emelkedéseit. Ezenkívül a GLE diétás beavatkozások jelentősen csökkentik a laktát-dehidrogenáz (LDH) szintjét a májban, és növelik a kataláz (CAT), GSH, alkohol-dehidrogenáz (ADH) és SOD szintjét, amelyek mindegyike segít az alkohol által kiváltott oxidatív stressz leküzdésében. A G. lucidum etanolos kivonat hasznos lehet az alkohol által kiváltott májkárosodás csökkentésében.

NEM-ALKOHOL OKOZTA MÁJKÁROSODÁS (NAFLD)

Az alkoholon kívül az elhízás, a cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, az emelkedett vérzsírértékek, a szisztémás gyulladások vezethetnek leggyakrabban májkárosodáshoz.

A Nem-alkohol okozta májkárosodás (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease=NAFLD) kialakulása egy hosszabb folytat, melynek első állomása lehet a zsírmáj (steatosis hepatis) kialakulása. Később ennek talaján gyulladás alakulhat ki (steatohepatitis), mely később kötőszövetesen átalakulhat (fibrosis) és ezt követően a máj zsugorodhat  (cirrhosis), és ennek talaján a májdaganat (hepatecellularis carcinoma) alakulhat ki.

A jelenlegi kutatási eredmények alapján a ganoderma képes megvédeni a májsejteket (hepatocitákat) a lipidfelhalmozódástól (koleszterin és trigliceridszint csökkentés), az oxidatív stressztől és az apoptózistól (sejthalál), ami egy lehetséges NAFLD-kezelésként működik:

MÁJRÁK

A hepatocelluláris karcinóma (HCC) a világ egyik legveszélyesebb rákja, folyamatosan sokak halálát okozza. A kemoembolizáció és a HCC szisztémás terápiái továbbra is hatástalanok a krónikus májfertőzés és -gyulladás miatt. A G. lucidum etanolos kivonata jelentősen csökkentette az áttétes daganatos egerek számát. Bár ezek az eredmények még csak állatkísérletes eredmények, de nagyon biztatóak.

α-AMANITIN ÁLTAL KIVÁLTOTT MÁJKÁROSODÁS

A halálos gombamérgezések többségét az Amanita fajok okozzák, ezek a gombák akut májelégtelenséget okozó amatoxinokat tartalmaznak. A G. lucidum májvédő tulajdonságokkal rendelkezik az ilyen toxicitásokkal szemben. Megvizsgálták a G. lucidum triterpenoidok májvédő hatását az α-amanitin (α-AMA) májkárosodásra patkányokban, és jelentős hatásokról számoltak be gyökfogó és antiapoptotikus tulajdonságok révén.

SZÉN-TETRAKLORID (CCI4) OKOZTA MÁJKÁROSODÁS

Egy tanulmányban a G. lucidumről megállapították, hogy májvédő hatást fejt ki a CCl4 által okozott májsejt-károsodás esetén. Az eredmények szerint nagymértékben növelte a sejtek életképességét, elnyomta a májenzimeket (GOT, GPT és LDH), valamint a CCl4 által okozott MDA (malondialdehyde) emelkedést, és drámai módon megnövelte a SOD (szuperoxid-disrmutase) szintjét.

VÍRUSOS MÁJGYULLADÁS (HEPATITIS)

A máj a vér szűrésének fontos szerve. Elosztja a tápanyagokat és megvédi a szervezetet a fertőzésektől. A gyulladásos reakciók vagy a máj károsodása károsíthatja annak működését. A májgyulladást kémiai vegyületek, gyógyszerek, bizonyos egészségügyi állapotok és túlzott alkoholfogyasztás is okozhatja. A hepatitis B egy vírus okozta májgyulladás, melyet a hepatitis B vírus (HBV) okoz. Ez a vírus akut és krónikus fertőzéseket is okozhat. A  HBV-fertőzöttek többsége nem mutat tüneteket, de ennek ellenére a májcirrhosis és a májrák bennük is kialakulhat. Megállapították, hogy a G. lucidumban található egyes bioaktív vegyületek potenciális szerepet játszanak a HBV szaporodásának gátlásában.

Összefoglalva elmondható, hogy a G. lucidum egy hagyományos gyógy- és étkezési gomba, amelynek jelentős szerepe van az emberi egészség megőrzésében. Világszerte nő a kereslet ezen gomba iránt, mint gyógyászati, táplálkozási és funkcionális élelmiszer. A májbetegségben szenvedők számának növekedése miatt jelentős kereslet mutatkozik olyan hatékony szerek iránt, amelyek sokrétű mechanizmusokon keresztül potenciális eredményeket biztosíthatnak ezen betegek számára. A Ganoderma lucidumban lévő biológiailag aktív vegyületek hatékony májvédő hatása ígéretes lehetőségeket kínál. Olyan természetes forrásokból származó új gyógyító szerekre van szükség, amelyek a szintetikus gyógyszerek alternatívái lehetnek, kevesebb mellékhatással.

A G. lucidum nagy eséllyel lehetőséget kaphat a jövőben a különféle krónikus májbetegségek kezelésében funkcionális élelmiszerként, étrend-kiegészítőként az eddig ismert terápiák mellé kiegészítésként a modern orvoslásban.

Forrás: Ez az összefoglaló a Nutrients 2023 áprilisi számában megjelent cikk alapján készült, az itt lévő képek is ezen cikkből származnak. Az eredeti, angol nyelvű cikk itt olvasható:  https://www.mdpi.com/2072-6643/15/8/1874

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál a világban zajló kutatási eredményekről, mely a ganoderma gombával kapcsolatosak. A benne lévő információk nem helyettesítik az orvosi kezelést és nem vonatkoztathatók a webshopunkban kapható termékekre.