GANODERMA, mint funkcionális élelmiszer

A gyógygombák farmakológiailag aktív vegyületek gazdag forrásai. A hagyományos kínai orvoslásban általánosan használt gombák egyike a Ganoderma lucidum (Pecsétviaszgomba, Reishi, Lingzhi). Az ázsiai országokban funkcionális élelmiszerként kezelik, rendszeres fogyasztása vitalitást ad és javítja az egészséget. A Ganoderma lucidum a biológiailag aktív vegyületek fontos forrása. A poliszacharidok farmakológiailag aktív frakciója antioxidáns, immunmoduláló, antineurodegeneratív és antidiabetikus hatással rendelkezik. Ebben az áttekintésben összefoglaljuk a Ganoderma lucidum poliszacharidok (GLP) aktivitását.

A funkcionális élelmiszerek olyan élelmiszerek, amelyek fogyasztása  egészségügyi előnyökkel jár és javítják az életminőséget. Az European Commission Concerted Action on Functional Food Science alapján meghatározás szerint kizárólag élelmiszerek tartozhatnak a kategóriába, tabletták és kapszulák nem.

A funkcionális élelmiszerek a tápértéken kívül széles hatásspektrumú bioaktív komponenseket is tartalmaznak. A gyógygombák jótékony tulajdonságai a termőtestekben, a micéliumban és a spórákban található bioaktív vegyületek széles skálájával függnek össze. Az egyik legérdekesebb gyógygomba a Ganoderma lucidum (Lingzhi, Reishi). A gombából készült italokat évek óta használják a hagyományos kínai orvoslásban az egészség javítására, a vitalitás növelésére és az élet meghosszabbítására.

A G. lucidum bioaktív vegyületek, például poliszacharidok, triterpének, fehérjék, szteroidok, nukleotidok, glikoproteinek, peptidek, szterolok, zsírsavak és nyomelemek forrása. A fenti komponensek számos farmakológiai hatásának bizonyítására molekuláris technikákkal és állatmodellekkel végzett vizsgálatot végeztek. Kimutatták a G. lucidumban rejlő nagy potenciált a jelenlegi civilizációs betegségek, mint például a cukorbetegség, a neurodegeneratív betegségek, az érelmeszesedés vagy a gyulladások kezelésében.

A Ganoderma lucidumból nyert poliszacharidok farmakológiailag antioxidáns, immunmoduláló, antineurodegeneratív, antidiabetikus, gyulladásgátló, rákellenes és antibakteriális tulajdonságok széles skáláját mutatják. A poliszacharid egy természetes polimer, amely α és β glikozidos kötésekkel összekapcsolt monoszacharidokból fő- és oldalláncokat képez. Az elmúlt évek tanulmányai azt mutatják, hogy a poliszacharidok a farmakológiailag legaktívabb és egészségjavító komponensek.

A G. lucidumból származó poliszacharidok (GLP) bioaktivitása:

  1. Antioxidáns aktivitás: Fiziológiás körülmények között egyensúly van a reaktív oxigénfajták képződése és a szabad gyökfogó rendszer általi eliminációja között. A reaktív oxigének emelkedett szintje oxidatív károsodáshoz vezet a szövetekben. Az oxidatív stressz okozta fehérje-, lipid- és DNS-károsodás, valamint az ebből eredő megemelkedett reaktív oxigénfajták (ROS) fontos tényezők a betegségek kialakulásában. Az olyan gyógygombák, mint a Ganoderma lucidum, antioxidáns és prooxidatív tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyeket egyes betegségek kombinált terápiájában alkalmaznak. A G. lucidumból izolált poliszacharidok, amelyek antioxidáns aktivitást mutatnak, megvédik a szöveteket a ROS toxicitástól, és hozzájárulnak a szervezet oxidatív állapotának fenntartásához. A Kínai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (CFDA) jóváhagyott egy, a G. lucidum spóráiból kivont poliszacharidon alapuló gyógyszert (Ji 731 injekció). Ezt a készítményt csak Kínában használják polimiozitisz, dermatitisz és izomdystrophia esetén. Egyike azon kevés nem hormonális gyógyszereknek, amelyeket a refrakter myopathia kezelésében és glükokortikoidokkal kombinált terápiában alkalmaznak. Az elvégzett in vivo kísérletek szerint a G. lucidumból származó poliszacharidok gyulladáscsökkentő és oxidatív stresszel szembeni védelmet mutatnak a szívben, a májban, a lépben és a vázizmokban]. A GLP-k indukálják a szuperoxid-diszmutáz (SOD), a glutation-peroxidáz (GPx), a kataláz (CAT), a glutation S-transzferáz (GST), a mitokondriális szukcinát-dehidrogenáz (SDH) szintézisét, és redukálják a glutationt, amely védi az erek endotéliumát. Csökkentik azonban a nitrogén-monoxid-szintáz (NOS), a citokróm P450, a xantin-oxidáz és a mieloperoxidáz aktivitását, amelyek jelentősen befolyásolják a vaszkuláris endotélium diszfunkcióját és érelmeszesedést váltanak ki. Az oxidatív stressz kétségtelenül jelentős szerepet játszik számos anyagcsere-betegség etiológiájában, amelyek számos szerv megfelelő működését megzavarják. Az elhúzódó oxidatív stressz a szervezet elöregedéséhez és számos korral összefüggő betegség kialakulásához vezet.
  2. Immunmoduláló tevékenység: A jelenlegi biokémiai és klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a Ganoderma lucidumból származó poliszacharidok erős immunmodulátorok. A poliszacharidok immunmoduláló aktivitása összefügg a makrofágokra, B- és T-limfocitákra, Natural Killer sejtekre (NK-sejtek) és dendritikus sejtekre gyakorolt hatásukkal.
    A makrofágok felelősek a kórokozók fagocitózisáért, reagálva a kemokinekre, amelyek indukálják a toborzásukat a szövetkárosodás helyére. A jelenlegi tudományos kutatások alapján megállapítható, hogy a Ganoderma lucidum ígéretes táplálékforrás, széles spektrumú gyógyszerterápiás potenciállal. A biológiailag aktív vegyületek nagy száma miatt alacsony toxicitású természetes gyógyászati anyagok potenciális forrása. Azonban további farmakokinetikai és klinikai vizsgálatok szükségesek e vegyületek toxicitásának meghatározásához.
  3. Antineurodegeneratív aktivitás: A sejtek redox egyensúlyhiánya, valamint a gyulladásos mediátorok túlzott vagy szabályozatlan termelése a neurodegeneratív betegségek, például az érelmeszesedés, a cukorbetegség, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a Huntington-kór kialakulásának egyik oka. A legújabb vizsgálatok kimutatták, hogy a G. lucidumból származó poliszacharidok neuroprotektív, azaz idegi védő hatást fejtenek ki, és csökkentik a β-amiloid peptid által kiváltott neurotoxicitást. További jelentések azt találták, hogy a patkányoknak GLP beadása megvédi hippokampuszukat az oxidatív károsodástól. Ezek az adatok rámutatnak a GL poliszacharidok Alzheimer-kór kezelésében való lehetséges használatára.
  4. Antidiabetikus tevékenység: A cukorbetegség hosszú távú hatásai számos szerv diszfunkcióját és elégtelenségét tárják fel. A G. lucidumból származó poliszacharid természetes kivonata csökkentette az inzulinrezisztenciát és a hasnyálmirigy-szigetsejtek károsodását, és sikeresen visszafordította a cukorbetegség kialakulásának teljes folyamatát, valamint a meghosszabbított hatástartamot. A jelenlegi terápiák korlátozott hatékonysággal, toleranciával és jelentős mellékhatásokkal rendelkeznek. Ezért nő az érdeklődés a természetes gyógymódok iránt.
    Egy másik fontos megállapítás az volt, hogy a poliszacharidok antihiperglikémiás hatásúak. Ennek érdekében a G. lucidumból származó vizes kivonatokat is tesztelték.. Azt találták, hogy a kiváltott cukorbetegségben szenvedő laboratóriumi állatok vizes kivonatainak beadása jelentősen csökkentette a vércukorszintet. Egy a tanulmányban azt találták, hogy a GLP hipolipidémiás hatásokat is okoz,  azaz jelentősen csökkentve az összkoleszterint és a triglicerideket.  A jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy a GLP hatással van a 2-es típusú cukorbetegséggel összefüggésbe hozható bélrendszeri diszbiózisra is. A bélrendszeri dysbiosis az immunrendszeri rendellenességeket, a krónikus gyulladásokat és a diabetes mellitus kialakulását közvetíti metabolitjainak abnormális termelődése révén. A G. lucidumból származó poliszachariddal végzett 4 hetes kezelés hatására a 2-es típusú diabéteszes patkányokban megemelkedett a jótékony baktériumok szintje, és enyhült a hiperglikémia és hiperlipidémia.

Összefoglalva elmondható, hogy a természetes anyagokkal való kezelést évezredek óta alkalmazzák, főleg a távol-keleti országokban. A kínai gyógyászatban a terápiák között jelentős helyet foglal el a mikoterápia, a gyógygombákból nyert készítményekkel való kezelés. Ez magában foglalja a hagyományos kínai gyógyászatban ismert gombákból nyert kivonatok és készítmények felhasználását. Az egyik ilyen gomba a G. lucidum, amelynek tulajdonságait az ázsiai országokban értékelik, ezért funkcionális élelmiszerként kezelik. A G. lucidum rendszeres fogyasztása vitalitást ad, számos betegség kezelését támogatja, sőt az életet is meghosszabbítja. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a G. lucidumból származó poliszacharidok farmakológiai tulajdonságaik miatt számos betegség hagyományos terápiájában is hasznosak lehetnek.

Szerkesztői megjegyzés: az eddigi szakirodalmi adatok alapján átl. napi 0,5 g ganoderma gomba fogyasztása jótékony hatású, élelmiszerként fogyasztva. A gombáknál nagyon fontos, hogy BIO (organikus) körülmények között termesztett gomba legyen, mert a gomba mindent képes magába szívni a környezetéből, amit csak lehet. Az egyéni érzékenységét érdemes figyelembe venni a napi mennyiség megválasztásánál. Érdemes kisebb mennyiséggel kezdeni (fél mokkáskanálnyi, ami kb 0,15 g) és fokozatosan emelni 1-2 mokkáskanálnyi mennyiségig. Egy mokkáskanálnyi gombaőrlemény kb. 0,3 g.

Felhasznált forrás: https://www.mdpi.com/2072-6643/13/8/2725

BIO ganoderma gombák Fülöpjakabon.