A süngomba 21 jótékony hatása

A SÜNGOMBA (angolul Lion’s main, latinul Hericium erinaceus, magyarul sokszor Cseppkőgombának, Oroszlánsörény gombának is hívják) a hagyományos kínai és japán gyógyászatban, valamint sok más ázsiai országban is régóta használatos jótékony hatásai miatt.

Vitaminok, aminosavak és ásványi anyagok mellett néhány specifikus vegyületet, mint például hericerint, erinacint, erinaceolaktont és specifikus glikoproteineket és poliszacharidokat is tartalmaz, melyek felelősek lehetnek a pozitív hatásaiért. Nézzük sorban milyen igazolt előnyei lehetnek ezen gomba fogyasztásának.

A süngomba lehetséges egészségügyi előnyei

Humán klinikai vizsgálat még kevés áll rendelkezésünkre, de az eddigiek igen ígéretesek. Ezért az lenti előnyök közül sok állatkísérleteken alapul, és az embereknél még megerősítésre várnak. Egy-egy mondat után, zárójelben (R) az eredeti angol nyelvű szakirodalmi cikkre való hivatkozást találják.

1) Javítja az agyi funkciókat

50–80 éves japán férfiak és nőknél vizsgálták a süngomba agyi funkciókra kifejtett hatását. Megállapították, hogy az enyhe kognitív károsodással rendelkező idős embereknél a 12 héten át tartó 3x 1000mg-os süngomba terápia hatására javultak a kognitív funkciók (R).  A neurodegeneratív betegségekben szenvedő egerekben a süngomba javítja mind a memóriát, mind a kognitív funkciót (R).

2) Elősegíti az idegi regenerációt

A süngomba elősegíti az idegei növekedési faktor (NGF) termelődését, ezáltal segíti az idegsejtek regenerálódását, melyet több állatkísérletes eredmény is igazolt (R).

3) Védi az idegsejteket a károsodástól 

Az idegsejtek kommunikációját segítő acetil-kolin (Ach) szintje az életkorral csökken. Azonban olyan betegségekben, mint az Alzheimer-kór, az acetilkolin szintje akár 90 százalékkal is csökkenhet. Az Alzheimer-kór jelenlegi gyógyszeres terápiája is az Ach szint növelésére irányul. Az Alzheimer-kór egérmodelljében a süngomba javította a kognitív funkciót és az agyi kolinerg rendszer működését. Ez fokozta az Ach és az acetil-kolint termelő enzim mennyiségét a vérben és a hypothalamusban (R). Az Alzheimer-kórban szenvedő egerekben a süngomba megakadályozza a rövid távú és vizuális felismerő memória (R) elvesztését.

Hasonló módon a süngomba csökkentette a béta-amyloid béta plakk lerakódását az agyban (R). A plakk hozzájárul az idegsejtek károsodásához az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél. Kimutatták, hogy a süngomba komponensei megvédik az idegsejteket a béta-amiloid indukálta neurotoxicitástól, ezáltal az Alzheimer-kórban is reményteli lehet az alkalmazása. (R).

4) Segíthet Parkinson-kórban

A Parkinson-kór egy ismeretlen eredetű, idegrendszert érintő degeneratív betegség, melynek során a dopamint termelő idegsejtek száma fokozatosan csökken, ezáltal a mozgások lelassulnak, az izmok feszessé válnak, és remegés alakul ki. A Parkinson-kór egérmodelljében a süngombával történő kezelés csökkentette a dopamint termelő sejtek számának csökkenését és csökkentette a motoros tüneteket (R), ami arra utal, hogy ez a gomba lassíthatja a Parkinson-kór progresszióját.

5)  Depresszió és a szorongás elleni hatású

30 klimax környékén lévő nőbeteg bevonásával zajló,  négy hetes humán vizsgálatban a menopauzális tünetek, mint például a koncentráció elvesztése, az ingerlékenység, a szívdobogás és a szorongás jelentősen csökkentek süngomba kivonat hatására, valamint az alvás minősége is javult (R, R). A jótékony hatása annak tudható be részben, hogy a gyulladás is szerepet játszik a depresszióban, és ismert, hogy a süngombában lévő vegyületek csökkentik a gyulladást is (R).

6) Immuntámogató hatású

A gombában lévő vegyületek aktiválják a makrofágokat és az NK-sejteket, melyek az immunrendszer normális működéséért felelnek (R). A benne lévő poliszacharidok növelik a T-sejtek és a makrofágok szintjét egerekben (R). A süngomba a humán dendritikus sejtek érését is indukálja, ami erősítheti a szervezet veleszületett immunrendszerét (R). A dendritikus sejtek érése fontos folyamat az immunválaszok megindításában és szabályozásában.

7) Segítheti a sebgyógyulást 

Patkányokban a süngomba kivonattal kezelt sebek gyorsabban gyógyultal és több kollagént tartalmaztak (R). Sebgyógyító hatása is összefüggésben lehet a gomba gyulladáscsökkentő hatásával.

8) Daganatellenes tulajdonságokkal rendelkezik

A süngomba poliszacharidjai aktiválják a makrofágokat, melyek részt vesznek a tumorsejtek elleni védelemben (R). Ez a gomba gátolja a rákos sejtek vérbe jutását és a tumorsejtek más szervekre történő áttelepítését (áttét, metasztázis képződés) (R , R). Az egerekben  a  süngomba kivonat rákos sejtek halálát okozza, és gátolta az áttétképződést a tüdőbe  (R). Ezen kívül a leukémia, a máj, a vastagbél, a gyomor és a mellrák sejtek pusztulását is  okozhatja (RRR , R).

9) Baktériumellenes hatású

A süngomba elősegíti a baktériumellenes immunválaszt. A Salmonella typhimurium halálos dózisával fertőzött egerekben az alkalmazott gomba  meghosszabbította az élettartamot és a májkárosodás ellen is jótékony hatású volt (R).

10) Gyulladáscsökkentő hatású

Az akut bélgyulladásban szenvedő egerekben a süngomba enyhítette a tüneteket és csökkentette a bélvérzést (R). Az agykárosodásban szenvedő patkányok esetében a süngomba kivonat csökkentette az infarktus kiterjedését és csökkentette a gyulladásos citokinek szintjét (R). Humán vizsgálati eredmény is rendelkezésünre áll, mely alapján a madulagomba és a bokrosgomba mellett alkalmazott süngomba enyhítette a colitis ulcerosában (fekélyes vastagbélgyulladásban) ill. Chron-betegségben (vékonybélgyulladásban) szenvedő betegek gyulladásos bélrendszeri tüneteit (R) (R).

11) Antioxidáns hatású

A süngomba antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek megakadályozhatják az oxidatív stresszhez kapcsolódó betegségek kialakulását. A ganoderma gomba mellett a süngombának van az egyik legmagasabb antuoxidáns aktivitása (R).

12) Támogatja a szív- és érrendszer egészségét és az anyagcserét

Magas zsírtartalmú étrenddel táplált patkányokban a süngomba csökkentette a teljes koleszterint, az LDL-koleszterint , a triglicerideket és a foszfolipideket, és megnövekedett HDL- koleszterint (R , R). Hasonlóképpen a magas zsírtartalmú étrenddel táplált egerekben csökkentette a testtömeg gyarapodást, a koleszterin és triglicerid szinteket (R). A süngomba koleszterinszint csökkentő hatása összefüggésben állhat a vastagbélben lévő baktériumok rövid láncú zsírsav-termelésének növekedésével, valamint a epesavak lebomlásának gyorsulásával , ill. a zsír felszívódásának csökkenésével (R).

13) Csökkenti a vércukorszintet

Ez a gomba mind az egészséges, mind a cukorbeteg egerekben közel 50% -kal csökkentette a vércukorszintet (R). A süngomba növelte a glükóz toleranciát a diabéteszes egerekben (R). Cukorbeteg patkányoknál a süngomba csökkentette a vércukorszintet és a megnövelte az inzulin mennyiségét (R).

14) Enyhítheti az idegi fájdalmat

Diabeteses neuropátiás fájdalommal rendelkező patkányokban a süngomba szignifikánsan növelte a fájdalomküszöböt, miközben javította a glükóz szintet (R).

15) Gátolja a vérrögképződést

A süngomba alkoholos kivonatai megakadályozhatják a vérrögök kialakulását. A gomba hericenon B nevű komponense gátolja a kollagén által okozott thrombocita aggregációt (R).

16)  Gátolja a  H. pylori  szaporodását

A süngomba számos laboratóriumi vizsgálatban (R , R , R) gátolta a H. pylori  szaporodását, mely a gyomorfekély egyik fő kórokozója.

17) Védi a májat

Egyik összetevője megvédte az egereket a kémiai szerekkel okozott májkárosodástól (R). Egy másik vizsgálat alapján csökkenti az akut alkoholos expozíció okozta májkárosodást (R).

18) Enyhítheti a fáradtságot, javíthatja a sportteljesítményt

Az egereket 28 napig etették süngombával, ezt követően hasonlították össze az úszási időjüket a süngombával nem táplált társaik úszási idejével. Megállapították, hogy a gombával etetett egerek sokkal jobban bírták az úszást, mint gombát nem kapó társaik ( R ).

19) Öregedésellenes hatású

A Lipofuscin az emberi és állati öregedés anyagcseréjének hulladékterméke. Folyamatosan halmozódik fel a sejtekben idővel, hozzájárulva a sejt atrófiához. Mind az egerek, mind a legyek esetében a süngombában lévő poliszacharidok jelentősen csökkentették a lipofuscin-tartalmat (R). Másrészről a szuperoxid-diszmutáz enzim mennyisége jelentősen csökken az életkorral. A süngomba poliszacharidjai növelhetik a szuperoxid-diszmutáz aktivitását az agyban és a májban, mely szintén hozzájárul az öregedés lassításához (R). A süngomba az emberi sejttenyészetekben is öregedésgátló tulajdonságokat mutatott (R). Öregedésgátló hatással van a bőrre is. A benne található poliszacharidok fokozzák az antioxidáns enzimaktivitásokat és növelik a kollagén szintjét az idős patkánybőrben (R).

20) Növelheti a csontok sűrűségét

Poliszacharidjai javították a csontok sűrűségét és a csont erősségét patkányokban (R). Ezen túlmenően a benne lévő vegyületek gátolják az oszteoklasztok, azaz a csontszövetet lebontó sejtek előállítását a laboratóriumban (R).

21) A süngomba biztonságos, mellékhatásoktól mentesen fogyasztható 

Az eddigi állatksérletes eredmények nem mutattak kedvezőtlen mellékhatást az alkalmazása kapcsán ( R , R ). Az emberekben egy esetben allergiás bőrgyulladást (R) és egy esetben akut légzési elégtelenséget (R) regisztráltak, melyek kialakulásában szerepe lehetett ennek a gombának, ezért igen biztonságosnak mondható a fogyasztása. Más mellékhatásról nem számoltak be, az eddigi szakirodalmi adatok alapján nagy biztonságal fogyasztható gombának tartják. Autoimmun betegségek esetében viszont nem javasolják a fogyasztását.

Összeségében elmondható, hogy a süngomba igen sok jó hatással bíró gyógygombánk, de az eddigi kutatási eredmények nagy része még csak állatkísérletes vizsgálaton alapul, további embereken végzett vizsgálatok mindenképen szükségesek. Humán vizsgálati eredményekkel a  hangulatjavító hatása és alvásjavító hatása, valamint a bélrendszeri gyulladásokra kifejtett hatása igazolt.

Szeretnénk leszögezni, hogy ez a gomba sem gyógyszer, így gyógyító hatást sem tulajdoníthatunk neki! Hazánkban élelmiszerként vagy étrend-kiegészítőként lehet megvásárolni őrlemény, tea, vagy kivonat formájában, így az orvosi terápiák kiegészítésére lehet javasolni. Természetes kiegészítő kezelésként az eddigi tapasztalatunk alapján nagyon jól használható, de nem helyettesítik az orvosi terápiát.

Hogy pontosan milyen mennyiségben fogyasszuk adott esetekben, ennek megítéléséhez érdemes orvos-természetgyógyász segítségét kérni. Ami biztos, hogy csak BIO minősített terméket érdemes fogyasztani, hogy csak a hasznos tápanyagok kerüljenek be a szervezetünkbe, a gomba környezetében lévő káros anyagok ne. Szerencsére kaphatók kiváló minőségű, hazai termesztésű süngombák is, érdemes ezek közül választani. Leginkább az idegrendszerre kifejtett természetes nyugtató, relaxáló hatása miatt lett talán az egyik legközkedveltebb gyógygombánk!

Az összeállítást készítette: Dr Dóda Ildikó háziorvos-fitoterapeuta

Meg van a SÜNGOMBA a legújabb hatása!