Süngomba, a természetes antidepresszáns?!

Az Internacional Journal Molecular of Sciences 2020 januári számában jelent meg egy összefoglaló cikk a süngomba (H. erinaceus) depressziós kórképekben való használhatóságáról. A gombák magas tápértékkel rendelkező funkcionális élelmiszerek, és nagyszerű források az új terápiásan használható vegyületek számára.

A depresszió egy gyakori és súlyos neuropszichiátriai rendellenesség, amely világviszonylatban az egyik legnagyobb anyagi forrást felemésztő betegség. Bár jelenleg több féle antidepresszáns gyógyszer is rendelkezésünkre áll, ezen készítmények hatékonysága sajnos nem mindig megfelelő, és mellékhatásokat is gyakran okoznak, emiatt folyamatosan keresik a kutatók az új terápiás lehetőségeket.

A depresszió általános jelei és tünetei között szerepel:

  • a napi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése,
  • a koncentrálási és döntési nehézségek,
  • fáradtság,
  • alvási problémák,
  • túlzott étvágy vagy étvágytalanság,
  • pesszimizmus, reménytelenség,
  • tartós szomorúság és
  • nyugtalanság.

A kezeletlen depresszió öngyilkossági gondolatokhoz vagy öngyilkossági kísérletekhez is vezethet. Éppen ezért feltétlenül kezelni kell.

Antidepresszánsok

Az 1950-es években indult a depresszió gyógyszeres terápiája az antidepresszánsok első generációjának bevezetésével, amelyek közé tartoztak a monoamin-oxidáz (MAO) gátlók (pl. iproniazid) és triciklusos antidepresszánsok (imipramin),

Az 1980-as években kezdték használni az antidepresszánsok második generációját, melyek elődeikkel ellentétben sokkal biztonságosabbak, ilyenek pl. a szelektív szerotonin újrafelvétel gátlók (pl. fluoxetin, sertralin és paroxetin) és a szelektív szerotonin noradrenalin újrafelvétel gátlók (pl. venlafaxin, duloxetine). Noha számos antidepresszáns gyógyszer áll rendelkezésre manapság, általános hatékonyságuk továbbra sem mindig kielégítő, a betegeknek csupán egy részénél enyhíthetik a depresszió tüneteit. Ezenkívül az antidepresszáns gyógyszereket gyakran évekig, folyamatosan kell alkalmazni a visszaesés megelőzése érdekében. Ezen kívül az antidepresszáns szedők több mint 50% -a számolt be mellékhatásokról, ide értve a fejfájást, a szájszárazságot, a szorongást, szédülést, súlygyarapodást, csökkent nemi érdeklődést, valamint az orgazmus vagy erekció képességének elvesztését. A mellékhatások gyakran a depresszióban szenvedő betegekben az antidepresszánsok alkalmazásának kudarcához vezethetnek.

A süngomba és a depresszió 

A süngomba egy Kelet-ázsiai országokban széles körben elterjedt gyógy-kulináris gomba, amelyet általában oroszlánsörény gomba, Yamabushitake vagy majomfej gombaként ismertek. Ez a gomba a gyógyászatban hosszú múltra tekint vissza, és nagy potenciállal rendelkezik a neurológiai rendellenességek kiegészítő kezelésében, mivel olyan neurotróf vegyületeket tartalmaz, amelyek átjuthatnak a vér-agy gáton. Kimutatták, hogy a gombatestéből vagy micéliumából kivont bioaktív vegyületek antioxidáns, vércukorszint csökkentő, rákellenes, gyulladásgátló, antimikrobás, és vérzsírcsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek. A micéliumból és a gombatestéből kivont bioaktív vegyületekről (pl. az idegi növekedési faktor=NGF) kimutatták, hogy elősegítik az idegsejtek regenerációját. Éppen ezért a kognitív zavarok, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, az ischaemiás (oxigén hiányos) stroke kiegészítő kezelésére is használják.

A H. erinaceus-ról szóló jelen kutatás a depressziós rendellenességek kezelésére kifejtett antidepresszáns-szerű hatásaira összpontosított. A H. erinaceus antidepresszáns hatásáról eddig nem készült áttekintés. A fenti összefoglaló cikk célja a süngomba antidepresszáns hatásának szakirodalmi áttekintése, valamint ezen antidepresszáns hatás lehetséges hatásmechanizmusainak feltárása.

Preklinikai vizsgálatok

Az Amycenone® egy standardizált süngomba kivonat, amelyet szabadalmaztatott eljárás útján készítenek a termő testből, és amely 0,5% hericenont és 6% amilobont tartalmaz. 2015-ben Yao és munkatársai számoltak be az Amycenone® antidepresszáns-szerű és gyulladáscsökkentő hatásairól LPS-indukálta gyulladásos depressziós állatmodellben.

Ezen kívül több preklinikai vizsgálat is történt, pozitív eredménnyel, ezért kezdték el klinikai körülmények között is vizsgálni a süngomba antidepresszáns hatását.

Klinikai vizsgálatok

2010-ben Nagano és munkatársai a süngomba klinikai hatásait vizsgálta menopauzás nőbetegeken. A 30 nőbeteg bevonásával zajló vizsgálat során a napi 4x 500mg süngomba testet tartalmazó por 4 hét alatt enyhítette a depressziót, a szorongást, a frusztrációt és az erős szívdobogást.

2014-ben Inanaga és munkatársai a neurokognitív funkció javulásáról számoltak be egy 86 éves, visszatérő depressziótól szenvedő férfi betegnél az Amyloban® 3399 nevű, standardizált süngomba kivonattal történt kezelés után. A beteg az Amyloban® 3399-el együtt egy mirtazapin nevű  antidepresszáns gyógyszert is kapott.  Így az antidepresszáns hatásokat ebben a vizsgálatban nem lehetett teljes mértékben felmérni, hogy a hangulat enyhítése a mirtazapin vagy az Amyloban® 3399, vagy mindkettő eredménye volt.

2015-ben Okamura és munkatársai 4 héten keresztül 8 női egyetemi hallgatót kezeltek Amyloban® 3399-el, akik alvási rendellenességgel küzdöttek a vizsgák előtt. A kezelés hatására  az alvásminőségük javult, a szorongásuk csökkent az elvégzett tesztek alapján.

A legfrissebb klinikai vizsgálat során, melyet Vigna és munkatársai publikáltak 2019-ben,  77 önkéntesnél vizsgálták a süngomba szorongásra, depresszióra, túlzott étkezési és alvászavarokra gyakorolt ​​hatását. A vizsgálatban 62 nő, és 15 férfi vtt részt, mindannyian túlsúlyosak vagy elhízottak voltak, akik 3 héten keresztül kaptak naponta 3db 1200mg-os süngomba kapszulát, amelyek 80%-ban micéliumkivonatot és 20%-ban süngombatest kivonatot tartalmaztak. Megállapították, hogy a süngomba szignifikánsan csökkentette a depressziót és a szorongást, valamint az alvási rendellenességeket a 8 hetes terápia során.

A H. erinaceus kutatásának jövőbeli perspektívái a depressziós rendellenességekben

A süngomba fogyasztása több féle egészségügyi előnnyel is járhat, többek között antioxidáns, antidiabetikus, rákellenes, gyulladásgátló, antimikrobás, antihiperglikémiás és hypolipidemiás hatásokkal is rendelkezik az eddigi kutatási eredmények alapján. Leginkább az idegrendszerre kifejtett hatásai miatt fogyasztják (pl. kognitív károsodás, a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór esetén).

A süngomba kivonat különféle hericenoneket, erinacinokat és esetleg egyéb, még felfedezésre váró bioaktív vegyületeket tartalmaz. Összességében a NGF-t fokozó hatása valószínűleg a kivonatban lévő számos vegyület szinergikus hatásain keresztül zajlik. Ezek a vegyületek nagymértékben fokozhatják a felnőttkori hippokampusz neurogenezist (azaz az új idegsejtek létrehozását) és hozzájárulnak az antidepresszáns szerű hatásokhoz. Érdekes továbbá megvizsgálni, hogy a hericenonok, erinacinok és a gomba más vegyületei felszívódhatnak-e a vérben és átjuthatnak-e a vér-agy gáton. Ennek ellenére ezen gomba antidepresszáns hatásainak jelenlegi kutatása viszonylag még korai szakaszban van, és az antidepresszáns-szerű hatás alapjául szolgáló speciális mechanizmusok még további kutatásokat igényelnek.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a preklinikai és klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a süngomba jelentősen enyhíti a depressziós tüneteket,  szorongást és az alvászavart, így kiegészítő vagy akár alternatív terápiaként jól alkalmazható lehet a jövőben a depresszió kezelésében.

Az összefoglalót írta: Dr. Dóda Ildikó

A felhasznált forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6982118/

Figyelem! A cikkben lévő információk kizárólag tájékoztatási célt szolgálnak, bemutatják a jelenlegi kutatási eredmények állását. A süngomba nem gyógyszer, hanem élelmiszer, így betegségek gyógyítására nem használható.

További információ a süngombáról: https://gombakiraly.hu/