Klinikai vizsgálat a ganoderma májvédő hatásának bizonyítására!

A Ganoderma lucidum nemzetközileg a legismertebb gyógygomba, melyet a hagyományos kínai orvoslás (TCM) különböző betegségek, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a májgyulladás és a daganatos betegségek esetében már régóta használ. A Ganoderma lucidum (GL) antioxidáns és májvédő hatékonysága képes-e kivédeni az oxidatív stressz okozta tüneteket, valamint képes-e az enyhe fokú májproblémák visszafordítására.

A randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollált klinikai vizsgálat 42 önkéntes bevonásával történt (22 férfi és 20 nő), akiknek enyhén emelkedett májfunkciós eltéréseik (SGOT és GPT emelkedett), és kisfokú zsírmájuk volt. A bevonásra került önkénteseket két csoportra osztottak:

  • a Ganodermás (GL) csoport (n = 21): Ganoderma gombát kaptak (225 mg ebéd vagy vacsora után),
  • a Placebo csoport (n = 21): csupán hatóanyag nélküli placebo kapszulát kaptak.

A vizsgálat 6 hónapon át tartott, és utána még a kiürülési időszakban is vizsgálták a gomba hatását. A 0. 3. és 6 hónapban

  • antropometriai elemzések (testmagasság, testsúly, testzsír, BMI),
  • biokémiai vizsgálatok (oxidatív indexek, antioxidáns enzimek),
  • májfunkciós vizsgálatok (SGOT, GPT) valamint a
  • hasi ultrahang vizsgálatok is történtek (ld. a képen).

Eredmények

A Ganodermát fogyasztó csoportban a teljes antioxidáns kapacitás (TEAC) lényegesen javult, a tiolok és glutation-tartalom a plazmában emelkedett, valamint szignifikánsan növekedett az antioxidáns enzimek szintje is. Emellett a tiobarbitursav reaktív anyagok (TBARS), a 8-hidroxi-dezoxi-guanozin (8-OH-dG) és a májenzimek (SGOT, GPT) szintje egyidejűleg csökkent a GL gyógygomba hatására. A hasi ultrahang vizsgálat során a zsírmáj tüneteinek csökkenését is leírták a GL csoport tagjainál. Ezzel szemben a Placebo csoportban érdemi változás nem történt ezekben a paraméterekben.

Ennek a humán vizsgálatnak az eredményei alátámasztották, hogy a Ganoderma lucidum komoly antioxidáns, anti-aging (öregedés ellenes) és májvédő hatással rendelkezik és képes ellensúlyozni az oxidatív stressz negatív hatásait.

Megjegyzés: A vizsgálatot a taiwani Double Crane Enterprise Co., Ltd ganoderma tartalmú kapszulájával végezték. Az eredeti angol cikk a Pharmaceutical Biology 2017/1. számában jelent meg, a belőle készült magyar nyelvű összefoglalót Dr. Dóda Ildikó készítette.

Figyelem! Ez a cikk csupán tájékoztatási célt szolgál, a benne lévő információk nem alkalmasak betegségek kezelésére.