Mire való a Ganoderma lucidum?

Ganoderma lucidum (Reishi, Pecsétviaszgomba) a legismertebb, a legkedveltebb, s talán legsokrétűbb gyógygombánk, mely miatt a gyógygombák királyának is tartják. A Ganoderma lucidumban lévő aktív immunmoduláns poliszacharidok és több mint 130 triterpenoid vegyületek felelősek a gyógygomba gyulladáscsökkentő, antiallergiás, nyugtató, vérnyomáscsökkentő és daganatellenes hatásáért (1).

A Ganodermát a halhatatlanság szimbolikus növényének tartják, azaz úgy gondolják, hogy aki rendszeresen fogyasztja, hosszú egészséges életű lesz.

A népi gyógyászatban leginkább a rákos betegek, a szívbetegek és a légúti gyulladásban szenvedő betegek kezelésére használják.

A Ganoderma lucidum gomba fő egészségügyi előnyei

1. Daganatok esetében: a gomba használata mellett számos esetben leírták a daganatos betegségek spontán visszafejlődését(2) . Az eddigi kutatási eredmények alapján a gombában lévő poliszacharidok és triterpének hozzájárulnak ganoderma daganatellenes hatásához. A klinikai vizsgálatok középpontjában a ganodermából készült poliszacharid kivonatok állnak, a közelmúltban 5 randomizált, kontrollált vizsgálat is történt velük, melyek arra utalnak, hogy a betegek a ganodermából készült poliszacharid kivonat alkalmazása mellett 1,27-szor nagyobb valószínűséggel reagálnak pozitívan a kemoterápiára ill. a sugárterápiára, mint nélküle (3). Ugyanakkor, a ganodermában lévő triterpének is kiterjedt daganatellenes aktivitást mutatnak, gátolják a rákos sejtek növekedését, valamint apoptózisát (azaz a daganatos sejtek halálát (4) .

2. Allergia esetén: a gomba immuntámogató hatása mellett erős gyulladásgátló és antihisztamin hatással is rendelkezik, így alkalmas lehet az allergiában szenvedők (pl. allergiás rhinitis) kiegészítő terápiájára (5).

3. Autoimmun betegségek: a ganoderma immunmoduláló és gyulladáscsökkentő hatása
miatt szintén  hasznos lehet az autoimmun eredetű, gyulladásos betegségek, mint például a reumatoid artritisz, pszoriázis vagy fekélyes vastagbélgyulladás kiegészítő terápiájában.

4. Álmatlanság / szorongás: a gomba a nyugtató hatását a benne lévő triterpéneknek köszönheti. Az egyik leggyakrabban ilyen esetekben javasolják ennek a gyógygombának a rendszeres fogyasztását (6). Ideggyengeségben szenvedő betegeken elég komoly klinikai vizsgálat is történt 132 beteg bevonásával, mely igazolta e gomba jótékony hatását (http://gombakiraly.hu/ideggyengeseg-es-ganoderma).

5. Májbetegségek: a Reishi régóta népszerű a májbetegek körében, nem véletlenül, hisz több féle májvédő tulajdonsággal is rendelkezik, így például
• védi a májat a kémiai anyagokkal szemben,
• védi a májat a fibrózis kialakulása ellen,
• normalizálja a májenzimek szintjét,
• gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

6. Szív- és érrendszer: az eddigi vizsgálati eredmények kimutatták, hogy a Reishi fogyasztása támogatja a szív- és érrendszer normális működését. Koleszterincsökkentő, vérnyomáscsökkentő és véralvadásgátló hatása is bizonyított, emellett enyhítheti a mellkasi fájdalmat, a szívdobogás érzést és légszomjat is egy több centrumban zajló, randomizált, kettős-vak vizsgálat szerint.  Ebben a vizsgálatban poliszacharid kivonatot adtak 7 napon át a betegeknek napi 5,4 g-os mennyiségben (7).

7. Légzőrendszer: a Reishit régóta használják a légúti gyulladásos betegségek (pl. bronchitis) kezelésére, különösen idősebb betegek esetében. Antiallergiás tulajdonságai itt is pozitív hatásúak.

ÖSSZEFOGLALVA

A Ganoderma lucidum egyedülálló egészségügyi előnyökkel bíró gyógygombánk, melyből az eddigi vizsgálati eredmények alapján napi 1-5 gramm közötti mennyiség fogyasztása lehet jótékony hatású. BIO minősített gyógygombát érdemes fogyasztani, mert a gombák mindent magukba szívnak a környezetükből, amit csak ott találnak. Éppen ezért a magas levegőszennyezettséggel rendelkező országokból származó gombák fogyasztása akár veszélyes is lehet.

Figyelem! Ez a cikk a nemzetközi szakirodalmi adatok felhasználásával készült, ismeretterjesztő cikk. Ez a gomba élelmiszer, nem gyógyszer. Fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott táplálkozást, az egészséges életmódot és az orvosi terápiát, hanem jótékonyan kiegészítheti azt. Véralvadásgátlókkal nem javasoljuk az együttes adását.

Források: ez az összeállítás Martin Powell – Medicinals Mushrooms című könyve alapján készült.

  1. Ganoderma – a therapeutic fungal biofactory. Paterson RR. Phytochemistry. 2006; 67(18):1985- 2001.
  2. Anticancer effects of Ganoderma lucidum: a review of scientific evidence. Yuen JW, Gohel MD. Nutr Cancer. 2005;53(1):11-7.
  3. Ganoderma lucidum (Reishi mushroom) for cancer treatment. Jin X, Ruiz Beguerie J, Sze DM, Chan GC. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Jun 13;6:CD007731.
  4. Ganoderma lucidum and its pharmaceutically active compounds. Boh B, Berovic M, Zhang J, ZhiBin L. Biotechnol Annu Rev. 2007;13:265-301.
  5. The use of Ganoderma lucidum (Reishi) in the management of Histamine-mediated allergic responses. Powell M. The Nutrition Practitioner. October 2004.
  6. A preliminary study on the sleep-improvement function of the effective ingredients of Ganoderma lucidum fruitbody. Jia W, Wu M, Zhang JS, Liu YF. Acta Edulis Fungi. 2005;12(3):43-47.
  7. A phase I/II study of ling zhi mushroom Ganoderma lucidum (W.Curt.:Fr.) Lloyd (Aphyllophoromycetideae) extract in patients with coronary heart disease. Gao Y, Chen G, Dai X, Ye J, Zhou S. Int J Med Mushrooms 2004;6(4):30.

BIO ganoderma rendelés: https://gombakiraly.hu/