A Süngomba és a Nők

A Süngomba (Hericium erinaceus) egy jól ismert ehető gomba, melyet számos ázsiai országban több humán betegség kezelésére régóta használnak. Az eddigi kutatások alapján a Süngombának számos jótékony hatása ismert, mint például daganat ellenes hatása, vérzsír csökkentő hatása, antimikrobás hatása, stresszcsökkentő hatása, antioxidáns hatása. A kutatások bebizonyították azt is,  hogy a Süngomba termőtestében lévő anyagok serkentik az idegi növekedési faktor (NGF=Nerve Growth Factor) szintézisét, mely hatással van egyes agyi funkciókra és a vegetatív idegrendszerre.

A most ismertetésre kerülő japán klinikai vizsgálatban a Süngomba menopauza környékén történő alkalmazásának hatásait vizsgálta 30 középkorú nő bevonásával. A randomizált, kettős vak, placebo kontrollált vizsgálatban a placebo csoportban és a Süngomba port fogyasztók csoportjába hasonló fizikai karakterű (életkor, BMI=body mass index), pszichológiai karakterű és hasonló egyéb jellemzőkkel rendelkező (mint pl. dohányzási és alkoholfogyasztási szokás, stressz ). Átlagosan életkorukat tekintve 41,3 éves nők vettek részt.

A nők fele placebót kapott, míg a másik fele 0,5 gramm/nap Süngomba port fogyasztott, de a csoport tagjai nem tudták, ki mit fogyaszt. A klinikai vizsgálat során a vizsgálat megkezdésekor, valamint a 4. hét végén négy féle különböző skála segítségével vizsgálták meg a betegeket:

  1. Kupperman Menopausa Index (KMI), mely a változókori tünetek (hőhullám, verítékezés, alvászavar, idegesség, szédülés, koncentrációs képesség, ízületi panaszok, fejfájás, szívdobogásérzés) súlyosságának megítélésére szolgál.
  2. Center for Epidemiological Study – Depression Scale (CES-D), mely a depresszió, azaz a rossz hangulat (érdeklődés elvesztése, örömtelenség, reményvesztettség) súlyosságának megítélésére szolgál.
  3. Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), azaz az alvás minőség index, melynek segítségével meghatározhatjuk az alvásprobléma súlyosságát.
  4. Indefinite Complaints Index (ICI), azaz a határozatlan panaszok indexe, mint például a bőrszárazság, a hüvely, a hólyag, a szem, a bélrendszer állapotának megítélése, a hajritkulás fokának meghatározása stb.
Eredmények

A 4 hetes placebo kontrollált kettős vak klinikai vizsgálat során az alábbi megállapításokra jutottak a japán kutatók:

  • a KMI szignifikánsan csökkent a Süngombát fogyasztó csoportban, azaz a változókorral együtt járó tünetei csökkentek a Süngombát szedő nőknek,
  • a CES-D értékek is szignifikáns csökkenést mutattak a Süngombát szedők csoportjában, azaz a depressziós tüneteik enyhültek a betegeknek,
  • a PSQI alapján a Süngombát fogyasztók alvás minősége is javuló tendenciát mutatott,
  • az ICI értékek csökkenése alapján elmondható, hogy az egyéb panaszaik (pl. bőrszárazság, hajritkulás) is mérséklődtek a Süngombát fogyasztó nőknek a placebóhoz képest.

Ezen vizsgálat alapján a Süngomba fogyasztása csökkenti a menopauza környéki nők depresszióját és a szorongását, valamint javítja az alvásuk minőségét. Ezen klinikai vizsgálat eredménye alapján érdemes lehet a menopauza környékén lévő hölgyeknek a Süngombát napi szinten is beiktatni az étkezésükbe. Igy mosolygósabbak lehetnek mindennapjaik!

Figyelem! A Süngomba egy élelmiszer, így gyógyító hatással sem rendelkezik. Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál. A cikkben lévő információk nem helyettesítik az orvosi kezelést, maximum kiegészíthetik azt.

Szerző: Dr. Dóda Ildikó orvos-természetgyógyász

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20834180