Mandulagomba és a Süngomba hatása a bélgyulladásokra

A Mandulagomba (Agaricus blazei Murill) évszázadok óta ismert, gyulladáscsökkentő hatással is rendelkező gyógygombánk. A Süngomba (Hericium erinaceus) bélrendszeri gyulladások esetén kifejtett hatása szintén klinikailag már bizonyítást nyert. Így nem is csodálható, hogy együttesen adva jótékony hatásúak lehetnek a ezen betegségek esetében.

AndoSan™

Rövidesen talán hazánkban is elérhető lesz az AndoSan™ néven forgalomba hozott, 3 féle gyógygombát is tartalmazó étrend-kiegészítő termék. A Mandulagomba és a Süngomba mellett még a Bokrosgomba is helyet kapott egy kis mennyiségben. Ez a termék pontosan

  • 82,4%-ban Mandulagombát
  • 14,7%-ban Süngombát,
  • 2,9%-ban Bokrosgombát tartalmaz.

Ezek a gyógygombák arról híresek, hogy tele vannak immunmoduláló ß-glükánokkal és más, biológiailag aktív anyagokkal. Ilyenek  pl. α-glükánok, proteoglükánok, lektinek, ergoszterin, agaritine, izoflavonoidok, anti-oxidánsok, és más gyulladásgátló anyagok.

Vizsgálat

Az elmúlt évben két, 50-50 beteg bevonásával zajló, egyszeri vak, randomizált placebo kontrollos klinikai vizsgálatot is végeztek az AndoSan™ gyógygombákat tartalmazó termékkel kapcsolatban.

  • 2016. márciusában 50 colitis ulcerosás beteg (1), míg
  • 2016. júliusában 50 Crohn-beteg (2) bevonásával készült vizsgálat eredményei kerültek nemzetközi szaklapokban publikálásra.

Mindkét vizsgálat hasonló kivitelezésű volt, és az eredmények is hasonlóak lettek. A vizsgálatok során a betegek egyik fele AndoSan nevű gyógygomba terméket, míg a betegek másik fele hatóanyag nélküli placebot kapott a hagyományos orvosi terápia mellé. A 21 napos terápia 0. 14. és 21. napján vizsgálták meg a betegeket.

Az AndoSan-t fogyasztók körében csökkent a fáradtság érzet, javult az életminőség (HRQoL skála alapján), bár nem érte el a különbség a szignifikancia határát. A placebot kapóknál nem történt érdemi változás.

Mellékhatást egyik vizsgálat során sem észleltek. Fontos kiemelnünk, hogy ez a vizsgálat csupán 21 napig tartott, de már ezen rövid idő alatt is bizonyította jótékony hatását ez a gyógygomba kombináció.

A vizsgálatok eredményei alapján a szerzők megállapítása szerint érdemes lehet kiegészítő terápiaként Mandulagombát, Süngombát, valamint Bokrosgombát.  Az AndoSan colitis ulcerosa, vagy Crohn-betegség esetén javasolható, mert mellékhatások nélkül javíthatja a betegek életminőségét.

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26933886/