Megéri-e gyógygombákat fogyasztani a poszt-covid szindrómás betegeknek?

Poszt-COVID szindróma, mely sokak életét keseríti meg világviszonylatban, de pontosan mit is kell tudni erről a betegségről? Az elmúlt év hosszú távon is emlékezetes marad számukra a COVID-19 pandémia miatt. Hogy pontosan mennyien betegedtek meg a világban, hazánkban, ezt a média folyamatosan közzé teszi. Amiről viszont sokkal kevesebb információval rendelkezünk, az a COVID-19 fertőzésen átesett betegek hosszú távon jelentkező tünetei, mellyel csak most kezdünk szembesülni. Az akut COVID-19 megbetegedést követően 2 héttel induló poszt-akut hiperinflammációs betegségre (többszervi gyulladásos szindróma), míg a tünetek kezdete után 4 héten túl elhúzódó, késői maradványtünetekre, károsodásokra csak az elmúlt néhány hónapban kezdtünk felfigyelni. Ez utóbbit POSZT-COVID szindrómának nevezték el a kutatók. A COVID utáni időszakról és a jellemző tünetegyüttes lehetséges kezeléséről relatív kevés adattal rendelkezünk, pedig a fertőzésen átesettek száma emelkedik, emiatt egyre több beteget érintő probléma ez.

A COVID-19 fertőzés után 4-6 héttel kezdődő poszt-covid tünetegyüttes nagyon színes, melyek közül

  • az erős fáradékonyság,
  • a légszomj,
  • a heves szívverés érzése,
  • az alvászavar,
  • a kognitív diszfunkció (azaz a gondolkodási képesség zavara),
  • szédülékenység,
  • folyamatosan fennálló teljes vagy részleges ízlés- és szaglászavar a legjellemzőbb tünet.

Ezek hátterében a tartós gyulladás állhat, mely tüdőszöveti és kislégúti károsodásokat, szívizom károsodást, azzal együtt járó oxigén hiányos tüneteket, ritmuszavarokat okozhat. Emellett az idegrendszert érintő tünetek, mint például a zsibbadás, érzészavar, alvászavar, hangulati élet zavara is nagyon gyakoriak.

A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő étrendi bevitele elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez és a szervezet funkcionális tartalékainak fenntartásához. Ezek kiváló természetes forrásai a gyógygombák!

A legfrissebb tanulmány szerint a vitamin- és mikroelemhiány pótlása is alapvető szerepet játszik az új koronavírus-fertőzés megelőzésében, kezelésében, valamint a poszt-covid szindrómás betegek kiegészítő trápiájában. A megfelelő mikroelemek bevitele fontos szerepet játszik az immunitás fenntartásában, a test funkcionális tartalékainak növelésében, a fertőzés kockázatának, a betegség időtartamának és súlyosságának csökkentésében. Az A-, B6- , B12- , C-, D-, E-vitaminok, folsav, valamint ásványi anyagaink közül a szelén, réz, cink, vas és magnézium szerepe kiemelendő, így ezen tápanyagok pótlása minden poszt-covidos betegnek is ajánlott (6). Az idegrendszeri tünetek enyhítésére a neurológusok is a B-vitaminok, valamint az alfa-liponsav fogyasztását javasolják. Nagy hangsúlyt kell fektetni a betegek megfelelő táplálkozására is. A diétának is hozzá kell járulnia a szervezet védekező képességének növeléséhez. A gyorsan emészthető szénhidrátokat ki kell zárni az étrendből, így a magas glikémiás indexű ételek (pl. sütemények, édes italok), étvágygerjesztők (mustár, majonéz stb.), konzervek, füstölt húsok, csokoládé , valamint a durva rosttartalmú zöldségek (pl. retek, retek, hüvelyesek) fogyasztása sem javasolt.

Milyen gyógygombák jöhetnek számításba a poszt-covid szindrómás betegek terápiájában az eddig rendelkezésünkre álló tudományos információk alapján?

A legfontosabb és leginkább javasolható gyógygombánk a Ganoderma lucidum. És hogy miért is ezt javasoljuk leginkább?

  • GYULLADÁSCSÖKKENTŐ HATÁSÚ: mert ennek a betegségnek az alapja a sok szervet érintő gyulladás, így elsősorban a gyulladáscsökkentő hatással rendelkező gyógygombákat lehet javasolni (1).
  • KIEMELT TÁPANYAG FORRÁS: hasznos vitaminok (B1-, B2-,B3-,B5-,B6-,B9-, C- és D-vitamin), ásványianyagok (pl. kálcium, mgnézium) és mikroelemek (pl. cink, réz, mangán, szelén, germánium) tömegeit tartalmazza, főleg ha bio körülmények között termesztik (2). Minden megtalálható benne természetes formában, melyet javasolnak a kutatók az eddigi tudományos vizsgálati eredmények alapján!
  • SZÍV- és ÉRRENDSZERI VÉDŐ HATÁSÚ: a nagyon sok esetben jelen lévő post-covidos magasvérnyomást is képes kis mértékben csökkenteni (már azt is tudjuk, hogy ACE-gátló hatással rendelkezik), valamint a keringési rendszer működését is igazoltan támogatja (3).
  • SEJTEK OXIGÉNELLÁTÁSÁT JAVÍTJA: növeli a vér oxigéntelítettségét, elősegíti az oxigén transzportját a szövetekhez, és annak bejutását is segíti a sejtek beljesébe a benne lévő szerves germániumnak köszönhetően. Így a tüdő működését is támogatja (4).
  • COVID-19 ELLENES HATÁSÚ:  190 növényi gyógyszer COVID-19 ellenes hatását vizsgálták és közülük az egyik legkiemelkedőbb hatásúnak a ganoderma bizonyult az ez év februárjában publikált vizsgálati eredmények alapján. (5).

Másik nagyon jól használható gyógygombánk a süngomba (Hericium erinaceus). Miért javasolható ennek a gombának a fogyasztása? Erről nemrégiben jelent meg egy hosszabb összeállítás, mely 21 pontba foglalta a sünomba jótékony hatását. Ezek közül a poszt-covidos betegek  szempontjából a süngomba kiemelendő hatásai az alábbiak (6):

  • ALVÁSJAVÍTÓ HATÁSÚ: igazoltan javítja az alvás minőségét, enyhítheti az alvászavart, javítja a betegek életminőségét.
  • DEPRESSZIÓ ELLENES HATÁSÚ: javítja a hangulati életünket, enyhíti a szorongásos tüneteket.
  • IDEGI REGENERÁLÓ HATÁSÚ: segíthet az idegsejtek regenerálásában, valamint védi az idegsejteket a további károsodásoktól.
  • MEMÓRIAFÉNYESÍTŐ: javítja a memóriaproblémákat, hisz egy ősi kínai mondás szerint akik ezt a gombát fogyasszák, acélidegzetűek lesznek és a memóriájuk szinte tökéletessé válik. A tudomány azóta már igazolta, hogy van ebben a régi kínai mondásban igazság!
  • ENYHÍTI A FÁRADÉKONYSÁGOT, mely ezen betegség esetében nagyon is szükséges.
  • GYULLADÁSCSÖKKENTŐ és IMMUNTÁMOGATÓ HATÁSÚ.

A gyógygombáknál fontos kiemelni, hogy csak bio minősítettet érdemes fogyasztani, hisz a gombák mindent magukba szívnak a környezetükből, amit csak találnak, így akár a környezetben található kadmiumot, ólmot is. Bio körülmények között termesztett gombáknál viszont a káros anyagok szervezetünkbe kerülése kiküszöbölhető.

Milyen egyéb, a természet által biztosított terápiás lehetőségek vannak a poszt-covidos tünetek enyhítésére?

Gyógynövényeink közül az Ashwagandha és az Astragalus szerepe is kiemelendő, ugyanis a Ganoderma lucidum gomba mellett ezen növényeknek is van adaptogén hatásuk, mely azt jelenti, hogy a szervezetünk működését igyekeznek optimalizálni. Emellett a test ellenállását serkentik a fizikai, a környezeti és az érzelmi stresszorok ellen, valamint támogatják az immunrendszer működését. Az Astragalus az életerőt fokozza, az erőnléti állapotot javítja. Az Ashwagandha COVID-19 elleni hatását pedig már kutatásokkal is igazolták (7). A propolisz, azaz a méhpempő immunrendszer erősítő és fertőzés csökkentő hatása mellett a COVID-19 elleni hatását is igazolták (8). A propoliszban található gyanta, balzsam, viasz, de van benne illóolaj, virágpor, vitaminok (B1-, B2-, B6-, C-, E-vitamin), aminosavak, és számos nyomelem is (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, N, Zn). Az eddigi tudásunk alapján közel 200 különféle anyag lehet benne. Legfőbb hatóanyaga a flavonoid, amely leginkább antioxidáns, baktérium és vírusellenes és gyulladáscsökkentő hatású. Ezen tulajdonságai miatt egyértelműen javasolt lehet a fogyasztása a poszt-covid szindrómás betegeknek is. Az antioxidánsok is fontos szerepet kaphatnak a poszt-covid szindrómás betegek étkezésében, hisz a szervezetünkben lévő szabadgyökök lekötésében van óriási szerepük (9). Kiemelkedő antioxidáns hatású a quercetin (ez egy flavonoid, mely főleg a lila hagymában található), az allantoin (fokhagymában található), a kurkumin (kurkumában található), kakaóbab, dió, gránátalma, valamint a színes bogyós gyümölcsök (például a homoktövis, fekete ribizli, áfonya), melyek fogyasztása szintén javasolható. A zöld tea antioxidáns hatása is kiemelendő, napi egy-két adag tea része lehet étkezésünknek. A pre- és probiotikumok szintén jótékony hatásúak lehetnek, hisz a bélrendszerünk megfelelő működése elengedhetetlen az immunrendszerünk működéséhez. Különösen az anyagcsere serkentő metabiotikumok bevitele segíthet a bél mikrobiómájának, és a máj működésének fenntartásában, regenerálásában (10). Az orvosi kezelések részét képezik jelenleg is a különböző fizioterápiás gyógymódok, mozgásterápiák, így például a légzésterápia, gyógytorna alkalmazása. Emellett a jóga is jótékony hatású lehet, hisz a testi és szellemi erőket éleszti fel. A jóga mindennapos gyakorlása javítja az egészséget, jó közérzetet teremt, mentális megtisztulást hoz és az életminőség javulását eredményezhet. A jóga mellett a kineziológia is szerepet kaphat ezen betegek rehabilitációjában, mert segít megmutatni hol vannak az egyensúlytalanságok a testben, hol szükséges a blokkolt energia áramlását javítani.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy az orvostudomány is még csak most ismerkedik a poszt-covid szindrómás betegek terápiás lehetőségeivel, de a jelenleg rendelkezésünkre álló szakirodalmi adatok alapján ezen betegek rehabilitációs kezelésének szerves része lehet:

  • A természetes gyógymódok alkalmazása, így a gyógynövények (leginkább az Ashwagandha és az Astragalus) és gyógygombák (leginkább a ganoderma és a süngomba) használhatósága.
  • A megfelelő étrend kialakítása, mely vitaminokban (B- C- D- és E-vitaminok), nyomelemekben (főleg szelén, réz, cink, vas), ásványi anyagokban (leginkább a magnéziumban), pre- és probiotikumokban, metabiotikumokban és antioxidánsokban gazdag (11).
  • A fizioterápiás gyógymódok, mozgásterápiák (mint például a balneotrápia, gyógytorna, jóga) alkalmazása.

Szerző: Dr Dóda Ildikó háziorvos-fitoterapeuta Források:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24948193/
  2. https://gombakiraly.hu/fulopjakabi-ganoderma-por-analitikai-adatai/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31777019/
  4. https://www.gombavarazs.hu/blog/2019/03/25/ganoderma_germanium_tartalma/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33452205/
  6. https://gombakiraly.hu/2021/06/17/a-sungomba-21-jotekony-hatasa/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32851919/
  8. https://drugsinc.eu/hu/kan-propolis-helpen-in-de-strijd-tegen-het-coronavirus-covid-19/
  9. https://www.voprosy-pitaniya.ru/ru/jarticles_diet/872.html?SSr=460134635711ffffffff27c__07e505130b2e30-2ef5
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7575721/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34019347/