Mire jó a Shiitake?

Shiitake gomba (Lentinula edodes) a második leggyakrabban termesztett ehető gomba a világon, mely Ázsiában őshonos. A gombát étkezésekhez friss, valamint szárított formában is használják. Gyógynövényként való használata is elterjedt szerte a világban.

Állatkísérletek során tumorellenes, koleszterinszint-csökkentő és a vírus-ellenes hatású vegyületeket is találtak a shiitake gombában. Azonban további klinikai vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogy valóban  használható-e a shiitake gomba az embereket nagy számban megbetegítő rák és más betegségek gyógykezelésére. A legfontosabb persze a kiegyensúlyozott étkezés, melynek része lehet a shiitake gomba rendszeres fogyasztása is.

Ezen gomba rendszeres fogyasztását a rák és az AIDS  esetében az immunrendszer megerősítésére szokták kiegészítésként leginkább javasolni szerte a világban. Emellett segíthet megelőzni a szívbetegségeket, csökkentheti a koleszterin szintet, és segíthet a különböző fertőzések, mint például a hepatitis esetében is, mivel megakadályozza a vírusok szaporodását. Ezen gomba fogyasztását preferálók azt állítják, hogy mind a gomba kalapja, mind a szára hasznos lehet, és a gomba hatása attól függ, hogy hogyan készítik el.

A shiitake gomba tartalmazhat több olyan vegyületet, mely jó hatással van az egészségre. Melyek ezek?
  • lentinan az egyik, mely megállítja vagy lassítja a tumor növekedését.
  • Egy másik komponense, az aktivált hexóz-tartalmú vegyület (más néven 1,3-béta-glükán),  csökkenti a daganat aktivitását, és csökkenti a rák kezelésére használt kemoterápia mellékhatásait.
  • A gombák tartalmaznak eritadenine-t is, amelyről úgy gondolják, hogy a koleszterinszint csökkentésében van nagy szerepe, hiszen gátolja a koleszterin felszívódását a véráramba. Ezeket az állításokat jelenleg is klinikailag vizsgálják.
Milyen tudományos bizonyítékok állnak rendelkezésünkre a shiitake gombával kapcsolatban?

Állatkísérletek azt mutatták, hogy tumorellenes, koleszterinszint-csökkentő és a vírus-ellenes hatással rendelkezik a gomba számos aktív vegyülete.

Néhány tanulmányban az emberekben kifejtett hatását is vizsgálták a gombának. Egy randomizált klinikai vizsgálat azt mutatta, hogy a betegek életét meghosszabbította a shiitake gomba rendszeres alkalmazása az előrehaladott és visszatérő gyomor-és vastagbélrák esetében,  kemoterápia mellett alkalmazva. A béta-glükán egy poliszacharid, megtalálható a különböző gombákban, élesztőben és egyéb élelmiszerekben is, serkenti az immunrendszer működését és azoknak a sejtek aktiválásához szükséges, amelyek megtámadják a rákot (pl. a makrofágok, T-sejtek és a természetes ölősejtek). A laboratóriumi vizsgálatokban a béta-glükán úgy tűnik, hogy lassítja a rákos sejtek szaporodását bizonyos kultúrákban.

Számos potenciális rákellenes anyagokat találtak ebben a gombában, és ezek tisztított formáit a gyomor-és vastagbélrák kezelése kapcsán tanulmányozták. További humán klinikai vizsgálatok folynak, hogy meg tudjuk mondani, hogy valóban van-e gyógyító hatása ennek a gombának.

Ha csökkenteni szeretné a rák kockázatát, az American Cancer Society táplálkozási irányelveit javasoljuk elolvasni.

A kiegyensúlyozott étrend, amely magában foglalja az öt vagy több adag zöldség és gyümölcs fogyasztását naponta, teljes kiőrlésű gabona használatát a feldolgozott és finomított élelmiszerek helyett, és a vörös húsok és az állati zsírok korlátozott bevitelét.  Ha ezeket betartjuk, nagyobb esélyünk van a daganatos betegségek megelőzésére.

Ezen gomba és kivonatai biztonságosan fogyaszthatók, bár néha hasmenés vagy puffadás előfordulhat alkalmazásuk kapcsán. Egyes embereknél, ritkán allergiás reakció is kialakulhat.

Nagyon fontos, hogy soha ne az orvosi terápia helyett használják a gyógygombákat, hanem kiegészítésként mellettük, beleépítve a napi táplálkozásunkba.

További érdekes cikkek a shiitake gombáról:
Melyik shiitake gombát válasszam?

A friss vagy szárított gomba széles körben elérhető az üzletekben, míg a shiitake gomba kivonatait kapszula formájában a bioboltokban és az interneten keresztül is értékesítik.

A gyógyászati célokra nem csak a gomba kivonatai ajánlottak, hanem a nyers vagy szárított gomba is. Például egyes japán kutatók a shiitake gombát együtt használják kemoterápiás betegek kezelésére tüdő-, orr-, torok-, és gyomorrák eseteiben (Lentinan néven injekció formájában gyógyszer kategóriában került Japánban törzskönyvezésre). A kivonatokban az aktív vegyületek találhatók, melyeket étrend-kiegészítőként az Egyesült Államokban, Európában és Japánban is forgalmaznak. A szárított shiitake pl. jól használható finom levesek elkészítéséhez, ilyen például a nagyon közkedvelt kínai csípős savanyú leves. Érdemes BIO termesztésű gyógygombát választani, a kínai származásút pedig messziről elkerülni, ui. Kína a világ legszennyezettebb országa, s mint tudjuk jól, a gombák nagyon érzékenyek a szennyezésekre és mindent magukba szívnak, azt is amit nagyon nem kellene.

BIO shiitake gomba rendelés: https://gombakiraly.hu/

Gombakirály Hírlevél!

Szeretne mindig értesülni a gyógygombákkal kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményekről? Akkor íratkozzon fel hírlevelünkre:

[wysija_form id=”3″]