Daganatos betegekben is hatékony a shiitake gomba!

A Shiitake gomba (Lentinula edodes) micélium kivonatát (LEM) kiterjedten használják, mint gyógynövényt szerte a nagyvilágban. Azonban annak biztonságosságát és hatékonyságát eddig humán vizsgálati eredményekkel nem támasztották alá. Egy neves szaklapban, a “The American Journal of Chinise Medicinal”-ban jelent meg a japán szerzők által írt pilot study, mely a Shiitake gomba kemoterápia alatti, szájon át történő adásának biztonságosságát és hatékonyságát vizsgálta daganatos betegségben szenvedőkön.

A cikk szerzői ebben a vizsgálatban a Shiitake gomba adásának biztonságosságágát, valamint az életminőségre való hatását (QOL) vizsgálják kemoterápiában részesülő daganatos betegeken. A Shiitake gomba micéliumja a gomba tápanyagokban leggazdagabb része.

 

Hogyan történt a vizsgálat?

A vizsgálat hét beteg bevonásával történt. A vizsgálatba posztoperativ kemoterápiában részesülő emlő (n = 3) ill.  emésztőrendszeri (n = 2) daganatos betegeket, valamint ilyen kezelésen már átesett emésztőrendszeri rákkal küzdő betegeket (n = 2) válogattak be.

  • az első ciklusban csak kemoterápiát kaptak a betegek
  • a második ciklusban a kemoterápiával egyidejűleg Shiitake gomba micélium kivonatát (LEM) is megkapták a betegek.

A vizsgálat során az alábbi paramétereiket követték nyomon a kutatók:

  • nemkívánatos események és változások (mellékhatások) figyelése,
  • a betegek életminőségét vizsgálták (QOL pontszám),
  • limfociták aktivitását figyelték,
  • a betegek immunológiai paramétereit értékelték a vizsgálat időtartama alatt.

 

Mi lett a vizsgálat eredménye?

A vizsgálat folyamán nemkívánatos mellékhatást nem észleltek a Shiitake gomba micélium kivonat (LEM) adásának folyamán. A csak kemoterápiát kapó időszakban a betegek vizsgált értékei nem változtak, ezzel szemben a Shiitake gomba kivonat alkalmazásának az időszakában kifejezett javulást találtak a kutatók:

  • javulást észleltek a betegek életminőségében QOL (p <0,05),
  • növekedett a Természetes ölősejtek (Natural killer=NK-sejtek) aktivitása (p <0,05),
  • növekedett az immunszuppresszív savas protein (IAP) (p <0,01) szintje, melyek együttesen az immunrendszer egyértelmű erősödésére utalnak.

Bár a jövőben nagyszabású vizsgálat szükséges még ezen eredmények megerősítésére, de ezek a humán adatok arra utalnak, hogy a kemoterápiával egy időben adott Shiitake gomba micélium kivonat (LEM) biztonságos, és javítja az életminőség, valamint javítja az immunrendszer működését is a kemoterápiát kapó betegekben.

Figyelmeztetés! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál. A benne lévő információk nem alkalmasak betegségek kezelésére, nem helyettesítik az orvosi terápiát, csupán publikálásra került vizsgálati eredményeket mutatjuk be a gyógygombák iránt érdeklődőknek.

Forrás: http://www.worldscientific.com/doi/abs/10.1142/S0192415X11008956