Shiitake, az igazi immunbomba!

A shiitake gomba gyógyszereket jellemző tulajdonságokat mutat, még is relatíve kevés humán vizsgálati eredmény van birtokunkban. Floridai kutatók éppen ezért elhatározták, hogy olyan klinikai vizsgálatot szerveznek, mely során egészséges fiatalokban vizsgálják a shiitake gomba immunrendszerre kifejtett hatását. A vizsgálat eredményeit 2015 áprilisában a JACN (The Journal of American Collage of Nutricion) nevű neves szaklapban publikálták. Eddig is ismert tény, hogy a Shiitake gomba (Lentinula edodes) egyik fő hatóanyaga a lentinán, mely képes stimulálni a fertőzések elleni védelemben legfontosabb szerepet betöltő T-lymphocytákat.

A floridai kutatók most publikált vizsgálatukba 52 egészséges, 21-41 év közötti férfit és nőt vontak be, akik 4 héten át napi 5 vagy 10g shiitake gombát fogyasztottak, majt ezt követően megvizsgálták az immunrendszerük állapotát és összehasonlították a kiindulási állapothoz képest. A vizsgálatba bevontak nem lehettek vegetariánusok, nem ehettek antioxidánsokat és probiotikumokat a vizsgálat előtt és nem ihattak heti 14 pohárnál több alkoholt, valamint nem ehettek napi 7 adagnál több zöldséget és gyümölcsöt a vizsgálat folyamán. Erre azért volt szükség, mert a sok növényi rost, az antioxidánsok és a probiotikumok fogyasztása erősíti, míg az alkohol pedig csökkenti az immunrendszer működését.

 

A 4 hetes shiitake kezelés eredményei:
  • γδ-T (gamma-delta T) sejtek, azaz “az első védelmi vonalat képviselő sejtek” száma 60%-al emelkedett,
  • NK-T sejtek (natural killer=természetes ölősejtek) száma megduplázódott, azaz 100%-os emelkedést mutatott,
  • CRP (C-reaktív protein), azaz a gyulladás során keletkező anyag mennyisége csökkent,
  • interleukin (IL) -4 emelkedett,
  • tumornekrózis-faktor (TNF) emelkedett,
  • interleurin (IL)-1α emelkedett,
  • MIP-1α/CCL3, azaz a makrofág gyulladásos fehérje szintje csökkent.

ÖSSZEFOGLALVA elmondható, hogy a napi 5-10g shiitake hatására olyan biológiaiag is aktív anyagok termelődnek az emberi szervezetben, melyek ösztönzik az immunrendszer működését. A kutatás megerősítette az eddigi eredményeket humán körülmények között is, azaz a shiitake gomba rendszeres fogyasztása

  • erősíti az immunrendszer működését,
  • csökkenti a gyulladásos paramétereket és
  • növeli a tumor nekrózis faktor mennyiségét, mely a daganatos sejtek szaporodását akadályozza meg.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25866155