Mit tartalmaz a fülöpjakabi Bio shiitake gomba?

A különböző termelőtől származó gyógygombák beltartalmi értékei különbözők lehetnek, hisz a beltartalom függ a gyógygombák termesztési körülményeitől. A fülöpjakabi Gyöngyösi Sándor biogomba termesztő nagy hangsúlyt fektet arra, hogy vásárlói pontosan tudhassák, milyen hasznos tápanyagokat is tartalmaznak azok a gombák, melyeket tőle vásárolnak.

 

A fülöpjakabi Bio Shiitake gomba őrlemény analitikai vizsgálata szerint az alábbi hasznos anyagok találhatók a megadott mennyiségekben ebben a gombában:

Nedvesség tartalom 5,8±0,2%

Fehérje 10,2±0,4%

Zsír 1,7±0,2% (ebből linolsav (18:2): 71%, palmitinsav: 19%)

Teljes szénhidrát 62,4±2,0%

Növényi rost (nem oldódó) 33,4±5,0% Növényi rost (oldható) 10,1±3,0% Hamu 5,8±0,5% Béta-glükán 80,3±0,5% (az oldható rost %-ban) Kitin 5,4±0,5%

Szénhidrát-profil mannitol 1,2% arabinóz 0,9%

Karotinoidok Béta-karotin 84,2±5ppm

Polifenolok 1067,2±40ppm Folin-Ciocalteu szerinti össz-polifenol 8962±70mgGAE/100g

ORAC antioxidáns aktivitás 14620±50 mMTE/100g

Vitaminok B1 1,1±0,2mg/100g B2 1,7±0,2mg/100g B3 20,3±5mg/100g B5 16,2±4mg/100g B6 0,9±0,3mg/100g B9 0,2±0,1mg/100g B12 1,1±0,2mg/100g C 3,2±0,2ppm D2 9,7±0,2ppm

Kolin 1050±60ppm Eritadenin 109,7±4mg/100g

Elemek Kalcium (Ca) 32,5±2mg/100g Foszfor (P) 308,7±6mg/100g Nátrium (Na) 25,9±3mg/100g Kálium (K) 1589,1±10mg/100g Vas (Fe) 7,7±0,3mg/100g Magnézium (Mg) 216,3±10mg/100g Cink (Zn) 15,3±3mg/100g Réz (Cu) 0,82±0,1mg/100g Mangán (Mn) 0,70±0,1mg/100g Szelén (Se) 41,2±3ug/100g Kén (S) 7,4±0,8mg/100g Króm (Cr) 0,3±0,1ppm Ólom (Pb) <0,04ppm Higany (Hg) <0,002ppm Arzén (As) <0,06ppm

Vízfelvétel: 10g por kb. 6g vizet tud felvenni A vizsgálatok a korábbiaknak megfelelően történtek.  ppm = 10x mg/100g

A shiitake jellegzetes illatáért a szerves (gyűrűs) poliszulfidok, illetve az oktén-1-ol-3 (ez kb. 0,1mg/100g mennyiségben van jelen a mintában) felelősek. Ha UV fénnyel besugarazzuk a mintát, a D2 tartalom megnő (meglehetősen gyorsan)!

A vizsgált minta adatai nagyon jó összhangban állnak az irodalmi eredményekkel, de több paraméter (pl. béta-glükán, polifenolok, elemek) tekintetében jobb is azoknál.

Ezen analitikai vizsgálat alapján bátran javasolhatjuk a fülöpjakabi fogyasztását bárki számára, hisz az őrlemény fogyasztásával természetes úton tudunk vitaminok, nyomelemeket, egyéb hasznos anyagokat bejuttatni a szervezetünkbe, melyek segíthetnek egészségünk megőrzésében.

A fenti cikkben a 2015. március 26-án küldött fülöpjakabi Bio Shiitake gomba őrlemény analitikai vizsgálatának eredményeit láthatják.