Lentinán, a shiitake csodája!

A shiitake az egyik legrégebben termesztett és legismertebb Távol-keleti gyógygombafaj. Kiváló ízének, beltartalmi paramétereinek és széleskörűen ismert gyógyhatásának köszönhetően Európában és hazánkban is egyre nagyobb mennyiségben termesztik és fogyasztják. A shiitake gombában számos ásványi anyag (kálium, kalcium, foszfor), nyomelem (cink, vas), valamint vitamin (B1, B2, B3-vitaminok és a D2-vitamin elővitaminja, az ergoszterin) található nagyobb mennyiségben. 1969-ben a tokiói Japán Nemzeti Rákkutatási Intézet kutatói izolálták először a shiitake-ből a lentinán nevű poliszacharidot. Mit is lehet tudni a lentinánról?

Egereken végzett laboratóriumi tesztekben a lentinán adagolásával az esetek 80-100 %-ában sikeresen csökkentették vagy visszafordították a rákos sejtek burjánzását. A lentinán nem közvetlenül a daganatos sejtekre hat, hanem az immunrendszer serkentésével segíti az emberi szervezetet a rákos sejtek leküzdésében. Az eddigi állatkísérletes vizsgálati eredmények szerint a shiitake gomba hatóanyagának, a lentinánnak koleszterinszint csökkentő, tumorellenes és vírusellenes hatása igazolódott. Japánban, Kínában és Koreában a lentinán regisztrált gyógyszer, injekciós formában előrehaladott állapotú gyomor- és vastagbélrákos betegek kiegészítő kezelésére használják.

Hogyan is hat pontosan a lentinán?
  • A lentinán jelentősen aktiválja a NK-sejteket (természetes ölősejteket =Killer sejt), vagyis azokat a sejteket, amelyek bekebelezik az idegen sejteket (pl. daganatsejteket, vagy vírusokat) és szabad gyököket termelve pusztítják el azokat.
  • A lentinán hatására fokozódik a tumornekrózis-faktor és egyes enzimek termelése, amelyek szintén részt vesznek a daganatellenes hatásban.
  • Az NK-sejtek elősegítik a T-lymphocyták (csecsemőmirigy eredetű) és a B-lymphocyták (csontvelő eredetű) aktiválódását, amelyek szintén jelentős daganatellenes hatást fejtenek ki.
Milyen problémáknál használják Japánban a lentinánt?

A lentinánt Japánban már általánosan használják különböző betegségek kezelésére, így például

  • daganatos betegeknél kiegészítő terápiaként injekciós formában: főleg gyomorrák, vastag- és végbélrák esetében.
  • vírusos eredetű betegségek esetében: agyhártyagyulladás, kanyaró és a mumpsz, HIV fertőzés (AIDS), HPV (humán papilloma vírus), influenza vírus, meghűlés esetén is előszeretettel használják.
  • koleszterinszint csökkentésre,
  • idősek: az általános fiatalító hatása miatt használják,
  • fiatalok: túlerőltetés, kimerültség esetén fogyasztják.

A 2013 nyarán publikált klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy kemoterápia mellett adott lentinan meghosszabbítja az előrehaladott gyomorrákos betegek túlélési idejét a kemoterápiánál tapasztaltakhoz képest.

A lentinán a szervezet sejtellenes (T-sejtek) és humorális (B-sejtes) immunválasz folyamatait párhuzamosan aktivizálja, ennek köszönhető komplex hatása. A terápiás használhatóság kutatása miatt egyre több publikáció jelenik meg róla folymatosan. Az eddigi klinikai vizsgálatok eredményei alapján az onkoterápiás kezelések adjuváns terápiájában már a nyugati orvoslásban is egyre jobban elismert és használt hatóanyag a lentinán.

Hazánkban a shiitake gyógygomba őrlemény és standardizált kivonat formájában is megvásárolható. Érdemes bio körülmények között termesztett, vegyszerektől mentes bio shiitake őrleményt választani. Egy japán gyógyszercég, a Daiwa Pharmaceutical pedig kifejlesztette a BioBran nevű termékét, mely szintén egy shiitake gomba alapú, klinikailag bevizsgált termék.

Figyelem! A cikkben szereplő információk kizárólag tájékoztatási célt szolgálnak. A shiitake gomba nem gyógyszer, hanem élelmiszer. Rendszeres fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a vegyes étkezést, de hatékonyan kiegészítheti azt. Az itt lévő információk nem vonatkoztathatók az oldalunkon fellelhető termékekre.

Források: 

  • https://cancerguide.org/psk.html
  • https://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/complementaryandalternativemedicine/dietandnutrition/shiitake-mushroom
  • httpss://knoji.com/use-of-shiitake-mushrooms-in-treating-hiv-aids-symptoms-and-other-diseases/
  • https://www2.pharm.u-szeged.hu/phcogweb/Cikkek/KM%202008-3%20Borcsa%20HKO%20immunstimulans.pdf
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23092289

Hazánkban Fülöpjakabon BIO körülmények között termesztenek Shiitake gombát, megszárítják és őrleményként forgalmazzák:

Bio shiitake őrlemény 30g