Mire jó a Shiitake 2025-ben?

Osssza meg, ha tetszett

Shiitake gomba (Lentinula edodes) a második leggyakrabban termesztett ehető gomba a világon, mely Ázsiában őshonos. A gombát étkezésekhez friss, valamint szárított formában is használják. Gyógynövényként való használata is elterjedt szerte a világban. 2025-re már sok pozitív hatását megismertük, tudományos kutatások igazolták számos hatását.

Állatkísérletek során tumorellenes, koleszterinszint-csökkentő és a vírus-ellenes hatású vegyületeket is találtak a shiitake gombában. Azonban további klinikai vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogy valóban  használható-e a shiitake gomba az embereket nagy számban megbetegítő rák és más betegségek gyógykezelésére. A legfontosabb persze a kiegyensúlyozott étkezés, melynek része lehet a shiitake gomba rendszeres fogyasztása is.

Ezen gomba rendszeres fogyasztását a rák és az AIDS  esetében az immunrendszer megerősítésére szokták kiegészítésként leginkább javasolni szerte a világban. Emellett segíthet megelőzni a szívbetegségeket, csökkentheti a koleszterin szintet, és segíthet a különböző fertőzések, mint például a hepatitis esetében is, mivel megakadályozza a vírusok szaporodását. Ezen gomba fogyasztását preferálók azt állítják, hogy mind a gomba kalapja, mind a szára hasznos lehet, és a gomba hatása attól függ, hogy hogyan készítik el.

Milyen  hatóanyagok találhatók benne?
  • lentinan az egyik, mely megállítja vagy lassítja a tumor növekedését.
  • Egy másik komponense, az aktivált hexóz-tartalmú vegyület (más néven 1,3-béta-glükán),  csökkenti a daganat aktivitását, és csökkenti a rák kezelésére használt kemoterápia mellékhatásait.
  • A gombák tartalmaznak eritadenine-t is, amelyről úgy gondolják, hogy a koleszterinszint csökkentésében van nagy szerepe, hiszen gátolja a koleszterin felszívódását a véráramba. Ezeket az állításokat jelenleg is klinikailag vizsgálják.
Milyen tudományos bizonyítékok állnak rendelkezésünkre?

Állatkísérletek azt mutatták, hogy tumorellenes, koleszterinszint-csökkentő, szív-és érrendszeri védő és a vírus-ellenes hatással rendelkezik a gomba számos aktív vegyülete.

Néhány tanulmányban az emberekben kifejtett hatását is vizsgálták a gombának. Egy randomizált klinikai vizsgálat azt mutatta, hogy a betegek életét meghosszabbította a shiitake gomba rendszeres alkalmazása az előrehaladott és visszatérő gyomor-és vastagbélrák esetében,  kemoterápia mellett alkalmazva. A béta-glükán egy poliszacharid, megtalálható a különböző gombákban, élesztőben és egyéb élelmiszerekben is, serkenti az immunrendszer működését és azoknak a sejtek aktiválásához szükséges, amelyek megtámadják a rákot (pl. a makrofágok, T-sejtek és a természetes ölősejtek). A laboratóriumi vizsgálatokban a béta-glükán úgy tűnik, hogy lassítja a rákos sejtek szaporodását bizonyos kultúrákban.

Számos potenciális rákellenes anyagokat találtak ebben a gombában, és ezek tisztított formáit a gyomor-és vastagbélrák kezelése kapcsán tanulmányozták. További humán klinikai vizsgálatok folynak, hogy meg tudjuk mondani, hogy valóban van-e gyógyító hatása ennek a gombának.

Milyen eddig ismert igazolt hatásai vannak ennek a gombának?

  1.  Immunrendszer erősítése: A shiitake gomba egyik legfontosabb hatóanyaga a lentinán nevű poliszacharid, amely hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez. Ez az összetevő fokozhatja a szervezet védekező képességét a bakteriális és vírusos fertőzésekkel szemben. Kutatások kimutatták, hogy a shiitake gomba rendszeres fogyasztása támogathatja az autoimmun betegségekkel küzdők állapotát.
  2. Vírusellenes és antibakteriális tulajdonságok: Tanulmányok szerint a shiitake gomba különböző vírusok és baktériumok ellen is megfelelő hatékonysággal rendelkezik, ezáltal segíthet a megfázás, influenza vagy más fertőzések elleni védekezésben.
  3. Szív- és érrendszeri egészség: A shiitake gombában található eritadenin segíthet a koleszterinszint csökkentésében, ami külcsönösen jó hatással van a szív- és érrendszer működésére. Embereken végzett vizsgálatokban napi 9 g szárított shiitake gomba fogyasztása 7-10 %-os csökkenést eredményezett a szérum koleszterinszintben. Emellett a gomba magas rosttartalma támogathatja az érrendszer egészségét és segíthet a magas vérnyomás csökkentésében is. A benne található antioxidánsok csökkentik az oxidatív stresszt, amely kulcsfontosságú a szívbetegségek megelőzésében.
  4. Májvédő hatás: A shiitake gomba poliszacharid kivonatairól kimutatták, hogy májvédő tulajdonságokkal is rendelkeznek. Egy 40 krónikus hepatitis B-ben szenvedő beteg bevonásával végzett vizsgálatban napi 6 g shiitake micélium (LEM) négy hónapon keresztül történő alkalmazása javulást eredményezett a májfunkcióban, és 17 betegnél a HBe-antigén szeronegatívvá vált.

  5. Daganatellenes hatások: A shiitake gomba egyik legnagyobb figyelmet kapott tulajdonsága a daganatellenes hatása. A benne található bioaktív vegyületek, mint a lentinán és a B-glücánok, közvetlenül hozzájárulhatnak a daganatos sejtek növekedésének gátlásához. Egyes kutatások szerint ezek az összetevők javíthatják a kemoterápia hatékonyságát is, valamint segíthetik a betegek általános állapotának fenntartását. Egy 650 résztvevővel végzett klinikai vizsgálat elemzése szerint a lentinán heti 2 mg-os adagolása a standard kemoterápiához jelentős előnyt jelentett az önmagában alkalmazott kemoterápiához képest. Több mint 3000 tüdőrákos beteg bevonásával zajlott eddig a legnagyobb humán vizsgálat, erről korábbi cikkünkben már részletesen beszámoltunk, ld. itt.
  6. Szénhidrát anyagcsere támogatása: A shiitake gomba segíthet a cukorbetegség kockázatának csökkentésében is, mivel javíthatja az inzulinérzékenységet. A benne található béta-glücánok csökkenthetik a vércukorszint ingadozásait, ami különösen fontos lehet a cukorbetegségben szenvedők számára. Emellett a gomba rosttartalma segíthet az anyagcsere folyamatok egyensúlyban tartásában.
  7. Bőrés öregedés elleni hatás: A gombában megtalálható antioxidánsok segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben, amelyek felelősek a bőr öregedéséért. A benne lévő C-vitamin és a cink hozzájárulhat a kollagén termeléséhez, ami elősegítheti a bőr rugalmasságát és feszességét. Ennek ellenére bitkozmetikumokban nem terjedt el a felhasználása.
  8. Emésztési rendszert támogató hatás: A shiitake gomba prebiotikus tulajdonságai támogatják az egészséges bélflórát, ami hozzájárul a jobb emésztéshez és a tápanyagok hatékonyabb felszívódásához. Rendszeres fogyasztása segíthet a bélproblémák, például az irritábilis bélszindróma (IBS) kiegészítő kezelésében.

Hogyan tudjuk csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát?

Ha csökkenteni szeretné a rák kockázatát, az American Cancer Society táplálkozási irányelveit javasoljuk elolvasni. Ezen irányelv alapján a kiegyensúlyozott étrend a legfontosabb, amely magában foglalja az öt vagy több adag zöldség és gyümölcs fogyasztását naponta, teljes kiőrlésű gabona használatát a feldolgozott és finomított élelmiszerek helyett, és a vörös húsok és az állati zsírok korlátozott bevitelét.  Ha ezeket betartjuk, nagyobb esélyünk van a daganatos betegségek megelőzésére.

Melyik shiitake gombát válasszam?

A friss vagy szárított gomba széles körben elérhető az üzletekben, míg a gomba kivonatait kapszula formájában a bioboltokban és az interneten keresztül is értékesítik. A gyógyászati célokra nem csak a gomba kivonatai ajánlottak, hanem a nyers vagy szárított gomba is. Például egyes japán kutatók a shiitake gombát együtt használják kemoterápiás betegek kezelésére tüdő-, orr-, torok-, és gyomorrák eseteiben (Lentinan néven injekció formájában gyógyszer kategóriában került Japánban törzskönyvezésre). A kivonatokban az aktív vegyületek találhatók, melyeket étrend-kiegészítőként az Egyesült Államokban, Európában és Japánban is forgalmaznak. A szárított shiitake pl. jól használható finom levesek elkészítéséhez, ilyen például a nagyon közkedvelt kínai csípős savanyú leves. Érdemes BIO termesztésű gyógygombát választani, a kínai származásút pedig messziről elkerülni, ui. Kína a világ legszennyezettebb országa, s mint tudjuk jól, a gombák nagyon érzékenyek a szennyezésekre és mindent magukba szívnak, azt is amit nagyon nem kellene.

A shiitake gomba rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, így érdemes beilleszteni a mindennapi étrendbe. Immunerősítő, szívbarát, daganatellenes és anyagcserét támogató hatásai miatt kiváló választás az egészségtudatos életmód kiegészítésére.

Fontos tudni, hogy a gyógygomba termékek fogyasztása nem helyettesíti az orvosi terápiát, maximum kiegészítheti azt. Kérje orvosunk segítségét a megfelelő kiegészítő terápia összeállításához: dr.doda.ildiko@gmail.com.

További érdekes cikkek a shiitake gombáról:
BIO shiitake gomba rendelés: https://gombakiraly.hu/