Allergia és a gyógygombák

Hogyan segíthetenek a gyógygombák az allergiás betegeknek?

Tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés, torokkaparás – sokaknak ismerős és kellemetlen tünetek ezek! Tavasztól őszig rengeteg ember életét keserítik meg az allergének és az általuk kiváltott tünetek.

Sokan nem tudják, hogy az allergia hátterében az immunrendszeri defektus áll, mely idült gyulladást idéz elő a szervezetben. Az immunrendszerünk feladata szervezetünk megvédése az idegen behatolók – mint például vírusok, baktériumok ellen. Az allergiás betegek immunrendszere azonban az ártalmatlan anyagokra (mint pl. a pollenekre, háziállatok szőrére, poratkákra) is úgy reagál, mintha káros anyagok lennének és emiatt védekező folyamatokat indít el a szervezetükben. Világviszonylatban az embereknek 10-30%-a szenved valamilyen allergiában, sajnálatos módon a ezen kellemetlen betegség előfordulása folyamatos emelkedést mutat az elmúlt évtizedekben, így akár civilizációs betegségnek is tekinthetjük. Hazákban minden 5. ember lehet allergiás.

Márciustól októberig számíthatunk leginkább a különböző légúti allergének jelenlétére (ld. allergia naptár), melyek az egyszerű légúti allergia mellett súlyosabb asthmát, vagy COPD-t (krónikus obstruktív légúti betegség) is okozhatnak.
Az allergiás reakció során a felszabadult anyagok – legismertebb közülük a hisztamin- gyulladást váltanak ki a szervezetben. A tünetek csak abban az esetben mérséklődnek, ha ez a gyulladás megszűnik.
A hosszú távon fennálló légúti gyulladás enyhítése nagy kihívás elé állította az orvostudományt. A jelenleg elérhető gyógyszeres kezelések rövid és hosszú távon is okozhatnak kellemetlen mellékhatásokat, akár a betegek 20%-nál, melyek miatt egyre többen keresik a természetes lehetőségeket az allergiás tünetek enyhítésére.

 

Miért épp a gyógygombák?

A gyógygombáink nagy része igazoltan képes enyhíteni a szervezetünkben lévő gyulladást, mely az allergia kialakulásának alapja. Közülük is kiemelkedik a Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum, vagy Reishi) és a Mandulagomba (Agaricus blazei Murill), melyek hatóanyagai az eddigi kutatások alapján képesek megállítani a hisztamin felszabadulását, vagyis az allergiás reakció kialakulását, ezáltal hozzájárulnak az egészséges állapot visszaállításához (1, 2, 3).

A Ganoderma lucidum antiallergiás hatását számos kutatás igazolta
  •  A Ganoderma antiallergiás hatása több benne lévő hatóanyagnak is betudható. A benne lévő triterpének, ganoderinsavak olyan természetes vegyületek, melyek anti-allergiás hatással rendelkeznek, mivel gátolják a hisztamin felszabadulását (4).
  • Gyulladásgátló vegyületei a poliszacharidok, triterpének, lucideninsav, ganodersav, melyek a gyulladásos folyamatok csökkentésén keresztül tudják enyhíteni az allergiás tüneteket (5).
  • A Ganoderma lucidum metanolos kivonata gátolja a szúnyogcsípés következtében kialakuló vakarózást, és a viszketéssel összefüggő reakciót (6), így akár krémekbe téve is jótékony lehet a hatása.
  • Az allergiás nátha tengerimalac modelljében a pollen által kiváltott kétfázisú orr-elzáródást és az orr túlérzékenységét elnyomta a napi Ganoderma lucidum kezelés. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a ganoderma hasznos kiegészítő terápia lehet allergiás rhinitisben szenvedő betegek kezelésére (7).
  • A Ganoderma egyik fő alapanyaga annak a kínai gyógyászatban használt, gyógynövényeket (cserjés sophora és kínai édesgyökér) is tartalmazó asthma elleni természetes készítménynek (ASHMI), melynek hatása kisebb betegszámú humán vizsgálatban is igazolt (8, 9).
A Mandulagomba allergia ellenes hatása leginkább kimagasló, és kutatási eredményekkel is alátámasztott
  • 2019 októberében a Nutrients nevű nemzetközi szaklapban publikált randomizált, placebo-kontollált vizsgálati eredmény azt sugallja, hogy mandulagomba kivonat szezonális használata antiallergiás hatást fejt ki a pollen által kiváltott allergia esetében (10).
  • A Mandulagomba allergia ellenes hatását erősítheti más gyógygombákkal való együttes használata. A Mandulagomba Süngombával és a Bokrosgombával való kombinálása a bélrendszeri allergiás betegségek mellett a népbetegségnek számító vastagbélrák kialakulását is csökkentheti (11).

Ezen kívül még a Shiitake (Lentinula edodes), a Bokrosgomba (Grifola frondosa), és a Kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis) kivonataikban is találhatók olyan hatóanyagok, melyek enyhítik a gyulladást. A Shiitake gomba kivonatának leginkább egyes bőrellergiák enyhítésében és megelőzésében lehet szerepe egy friss kutatás alapján (12). A Cordyceps sinensis kivonata pedig a légúti gyulladásos tünetek enyhítésében lehet segítségünkre (13).

2021-ben a Food and Function c. nemzetközi szaklapban jelent meg egy összefoglaló cikk (14) az egyes gyógygombákban nagy mennyiségben jelen lévő béta-glükánok klinikai vizsgálatokkal igazolt hatásairól, többek között az allergia ellenes hatásáról. Sejt- és molekuláris szinten is bizonyítékok támasztják alá a béta-glükánok allergiás gyulladásmarkerekre kifejtett, elnyomó hatását. A parlagfű-allergiában szenvedők és a cédruspollen allergiások számoltak be az allergiás tünetek, például a tüsszögés, az orrfújás és a könnyek enyhüléséről. A szezonális allergiás rhinitisben szenvedő felnőtteknek a pollenszezonon kívül három hónapig adott élesztőből származó béta-glükán alacsony, napi 20 mg-os adagja csökkentette az allergiára utaló citokinek szintjét.

A gyógygombák kisebb mennyiségben való fogyasztása hosszú távon is kiválóan tolerálható, mellékhatások kialakulásával nem kell számolnunk. Szerveztünk hasznos tápanyagokkal, viatminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, aminosavakkal történő feltöltéséhez is hozzájárul. Nagyobb mennyiséget inkább kúraszerűen alkalmazzunk. A mandulagombát inkább kivonat formájában használják, míg a ganodermaát őrlemény és kivonat formájában egyaránt.

Fontos-e, hogy milyen körülmények között terem a gomba?

Nagyon fontos, hogy BIO körülmények között termesztett gyógygombából készült terméket válassszunk. Hogy miért? Mert a gombák mindent magukba szívnak a környezetükből, amit csak találnak, éppen ezért fontos a megfelelő, vegyszer mentes környezet.

A kellemetlen tünetek elkerülésére, a jobb közérzet és jobb életminőség elérése érdekében érdemes beiktatni a gyógygombák fogyasztását az allergiás betegek étrendjébe kiegészítő terápiás, illetve prevenciós célból is. Az eddigi tudásunk és tapasztalataink alapján mellékhatások nélkül tudnak segíteni az allergiás betegek életminőségének javításában.

Szerző: Dr Dóda Ildikó háziorvos-fitoterapeuta

Figyelem! Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célra szolgál, nem alkalmas betegségek diagnosztizálására, gyógyítására, megelőzésére és nem helyettesíti az orvosi szolgáltatásokat! A cikkben szereplő megállapítások nem vonatkoztathatóak a honlapon található termékeinkre. A gyógygombák az életmódtanácsadás részeként az orvosi terápia kiegészítésére javasolhatók csupán.

Források:
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24948193/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19416507/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32397163/
4. https://www.jstage.jst.go.jp/article/cpb1958/33/4/33_4_1367/_article
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4258329/
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20948166/
7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21698671/
8. https://chinaherbco.com/2019/03/27/chinese-herbal-medicine-breakthrough-asthma-cough/
9. http://herbalgram.org/resources/herbclip/issues/bin_383/review080191-383/
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6836217/
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5176274/
12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27483228/
13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22068667/
14. https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2021/FO/D1FO00122A

NaJa Forest N3 bio MANDULA, REISHI

Bio Ganoderma őrlemény 20g