Mire jó a Mandulagomba?

Az Agaricus blazei Murrilt  (Mandulagomba), már 1893-ban azonosították, de a Brazíliában őshonos gomba gyógyhatására csak 1965-ben figyeltek fel a japán tudósok. A fő hatóanyagának számító poliszacharidokról kiderült, hogy az  immunrendszer aktiválásán  keresztül rákellenes  hatást fejtenek ki. Javítják a rákbetegségben szenvedők életminőségét, erősítik az immunrendszerüket és csökkentik a kemoterápiájuk mellékhatásait. Az Agaricus. blazei Mulli egyéb, gyógyászatilag jelentős hatóanyagot is tartalmaz: linolsav, olajsav, sztearin sav és az ergoszterol.

A Mandulagomba poliszacharid kivonatával végzett klinikai vizsgálatok jelentős mértékű javulást mutattak számos rákos elfajulásnál: tüdőrák, méhnyak-, petefészek-, és a méhnyálkahártya rák, prosztatarák, hashártya rák és a szarkóma esetén. A kemo- és sugárterápiát kiegészítő gombakivonat hatására a páciensek gyorsabban reagáltak a kezelésre és kevesebb mellékhatásról számoltak be.

Immunhiányos egerekben megfigyelték, hogy a Mandula gombakivonat adagolása mellett a tumor mérete is csökkent és az egyed súlyvesztésének mértéke is lelassult. Megállapították, hogy az A. blazei poliszacharidjai közvetlenül gátolják a prosztatarákos sejtek burjánzását és az áttétek kialakulását.

Két kínai vizsgálat megerősítette, hogy az Agaricus blazei Murill gombatest kivonatának forró vizes (tea) változata javítja a kemoterápiás kezelésben részesülő akut limfoid leukémiás betegek vérképzőrendszeri paramétereit és életkilátásait.

Egyéb pozitív klinikai eredmények születtek emlőrákos páciensek esetében is, amelyet a Mandulagomba a konjugált linolsav tartalmával hoztak összefüggésbe, amely in-vitro (testen kívüli) vizsgálatok alapján aromatáz-gátló hatást mutatott (egyes kemoterápiás készítmények is ezen hatáson alapszanak).

nőgyógyászati rákban szenvedőknél a mandulagombával kezelt betegeknél a természetes ölősejtek rákellenes aktivitása lényegesen fokozódott, valamint csökkent a kemoterápiás szerek mellékhatásai, pl. hajhullás, hányinger, hányás, álmatlanság, étvágytalanság, általános gyengeség. Számos tanulmány megerősítette már, hogy a jobb életminőség és általános állapot elősegíti a rákbetegek túlélési esélyét.

Éppen ezen vizsgálati eredmények hatására készítettek egy nagyobb, átfogó klinikai vizsgálatot 78 különböző daganatos bevonásával. A klinikai vizsgálat azt mutatja, hogy az Agaricus blazei Murill granulált port a legtöbb beteg jól tolerálja, és a napi 1,8/3,6/5,4 g kiegészítő adagok 6 hónapon keresztül nem okoztak eltérést a laboratóriumi paramétereken belül. Ez a vizsgálat azt is alátámasztja, hogy a Kyowa Wellness által gyártott Agaricus blazei Murill termék biztonságos, nem kívánatos, enyhe mellékhatásokat csak nagyon ritkán okoz. Az eredmények fontos információt biztosítanak a standardizált Agaricus termékkel végzett nagyobb léptékű klinikai vizsgálathoz a jelenlegi megállapítások további validálására és alátámasztására (1)

A Mandulagomba allergia ellenes hatását is egyre több tudományos vizsgálat alátámasztotta:

  • 2019 októberében a Nutrients nevű nemzetközi szaklapban publikált randomizált, placebo-kontollált vizsgálati eredmény azt sugallja, hogy mandulagomba kivonat szezonális használata antiallergiás hatást fejt ki a pollen által kiváltott allergia esetében (2).
  • A Mandulagomba allergia ellenes hatását erősítheti más gyógygombákkal való együttes használata. A Mandulagomba Süngombával és a Bokrosgombával való kombinálása a bélrendszeri allergiás betegségek mellett a népbetegségnek számító vastagbélrák kialakulását is csökkentheti (3).

Összefoglalva a daganatos betegek körében végzett vizsgálati eredmények nagyon biztatóak és nem hiába az egyik legkedveltebb és leggyakrabban használt CAM (komplementer és alternatív gyógyászat)  termékek a gombák voltak (Agaricus 60,6%, aktív hexózzal korrelált vegyület 8,4%, Ganoderma lucidum 6,3%).

Források:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3092499/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6836217/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5176274/

Figyelem! Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célra szolgál, nem alkalmas betegségek diagnosztizálására, gyógyítására, megelőzésére és nem helyettesíti az orvosi szolgáltatásokat! A cikkben szereplő megállapítások nem vonatkoztathatóak a honlapon található termékeinkre.

NaJa Forest BIO Mandula étrend-kiegészítő