Milyen igazolt hatásai vannak a BioBran®-nak?

A BioBran MGN-3 nevű funkcionális élelmiszert, mely RBAC-t (rizskorpa-arabinoxilán-vegyület) tartalmaz, Japánban fejlesztette ki a Daiwa Pharmaceutical Co. Ltd. Ezt a terméket világszerte többféle márkanéven forgalmazzák, így például az EU-ban BioBran®, Ausztráliában Ribraxx®, Ázsiában Lentin Plus,® vagy az USA-ban BRM4 ®néven kapható.

Több kutatás bebizonyította, hogy ez a rizskorpa-származék erős immunmodulátor, amely gyulladáscsökkentő, antioxidáns és anti-angiogén tulajdonságokkal is rendelkezik. A RBAC kutatása a mai napig elsősorban immunmoduláló hatására és rák kiegészítő terápiájaként való alkalmazására összpontosított. Ennek ellenére az RBAC klinikai alkalmazásai túlmutatnak a rákterápián. Ez az összefoglaló az RBAC rákos megbetegedések és más egészségi állapotok lehetséges előnyeiről szóló kutatások áttekintése a rendelkezésre álló irodalom alapján készült a Molecular 2021 május 26-i számában megjelent angol nyelvű szakmai összefoglaló cikk alapján.

 

Milyen igazolt hatásai vannak a BioBran®-nak?

 

IMMUNMODULÁLÓ HATÁS: Az RBAC mind a veleszületett, mind az adaptív immunrendszer működését fokozhatja, ezáltal segíti a kórokozók és a rosszindulatú sejtek kiiktatását. Növeli a NK-sejtek (Natural Killer, azaz természetes ölősejtek) számát, valamint növeli a makrofágok, a neutrofilek és a monociták fagocita sejtfunkcióit is.

GYULLADÁSCSÖKKENTŐ HATÁS: Kimutatták, hogy az RBAC beadása egészséges egyénekben a gyulladásos citokinek átmeneti aktiválódását váltja ki, ezáltal csökkenti a szervezetben lévő gyulladást. Számos preklinikai és klinikai tanulmány kimutatta, hogy az RBAC növeli a tumor nekrózis faktor, valamint az interferonok és citokinek termelődését is. A helyi gyulladásos szabályozás diszfunkciója krónikus és szisztémás gyulladáshoz vezethet, amely számos krónikus betegség, többek között asztma, autoimmun állapotok, szív- és érrendszeri betegségek, elhízás, cukorbetegség, depresszió, osteoarthritis és rák hátterében állhat. Humán vizsgálati eredmények alapján az RBAC fogyasztása során a gyulladásos betegségre utaló C-reaktív protein (CRP) mennyisége is csökkent.

ANTIOXIDÁNS HATÁS: Kimutatták, hogy az RBAC fokozza az antioxidáns hatásokért felelős szuperoxid-diszmutázt (SOD), a glutation-peroxidázt (GPX), a katalázt (CAT) és a glutation-S-transzferázt (GST) a vérben, a májban és a tumorban szövetben. Az RBAC az antioxidáns védekező rendszer működését fokozza a sugárterápia súlyos káros hatásainak és toxicitásának ellensúlyozására is, az eddigi vizsgálati eredmények alapján.

ANGIOGENEZIST GÁTLÓ HATÁS: Az RBAC az érrendszeri endothelialis növekedési faktor gátlásán (VEGF) keresztül befolyásolhatja az új erek növekedését, azaz az angiogenezist. Az angiogenezis gátlásával csökkenthető a rák terjedése, a szív és a végtagok iszkémiája, a diabéteszes retinopátia, és a reumás ízületi gyulladás is.

 

Milyen betegségek esetében alkalmazták eddig a BioBran®-t a klinikai kutatások során?

 

DAGANATOS BETEGSÉGEK: Számos sikeres BioBran®-nal kezelt klinikai esetről számoltak be elsődleges rákos megbetegedések esetében, mint például leukémia, a prosztata, az emlő, a vastagbél, a hasnyálmirigy, a máj, a tüdő, a bőr és a petefészek rosszindulatú daganati esetében. Számos publikáció szól a rákos betegek életminőségének javulásáról, az alvásminőség, az étvágy, az emésztés, a fizikai aktivitás javulásáról, a szorongás és a fájdalom, valamint a kemoterápia során bekövetkezett mellékhastások csökkenéséről. Egyértelműen kijelenthető, hogy bizonyítékokat talált arra vonatkozóan, hogy az RBAC kiegészítő terápiaként támogatja a hagyományos rákkezelést.

AIDS: Kimutatták, hogy az RBAC dózisfüggő módon gátolta az AIDS-t okozó HIV-1 vírus szaporodását, ezenkívül jó hatással van a HIV-pozitív egyének immun-, máj- és vesefunkcióira is.

MEGFÁZÁS: Ötven idős bevonásával történt klinikai vizsgálat során igazolát nyert, hogy a gyakori megfázásos tünetek átlagos időtartama rövidebb volt a BioBran csoportban, mint a BioBran-t nem kapó, kontroll csoportban. Az eredmények azt mutatták, hogy az RBAC megakadályozhatja a felső légúti vírusfertőzést és csökkentheti az idősebb felnőttek gyakori megfázási tüneteit.

MÁJBETEGSÉGEK: 37 krónikus HCV-fertőzött beteget két csoportba osztottak, és az egyik csoportot hagyományos orvosi terápiával kezelték (interferon és ribavirin), míg a másik csoportba került betegek Biobran®-t kaptak (1 g/nap). A hagyományos orvosi kezelést kapó csoportban több mellékhatásról számoltak be (pl. láz, vérszegénység, thrombocytopenia, és fáradtság), míg az RBAC csoportban nem jelentettek mellékhatásokat. Mindkét terápia egyaránt hatékonynak mutatkozott. Ennélfogva a BioBran életképes alternatívája lehet a hepatitis C-s betegek eddigi kezelésének. Nem alkoholos eredetű zsírmáj kiegészítő terápiájában is jó eredmények születtek, májvédő hatás itt is igazolódott.

KRÓNIKUS FÁRADTSÁG SZINDRÓMA: Az eddigi három klinikai vizsgálatok alapján a krónikus fáradtság szindrómában (CFS) szenvedő betegeknél hatékonyan csökkenti a fáradtságot az RBAC.

IRRITÁBILIS BÉL SZINDRÓMA (IBS): Az IBS esetében a bélrendszer működése eltér a normálistól, de ez a probléma nem vezethető vissza semmilyen szervi eltérésre. Bár az irritabilis bél szindróma nem tartozik a gyulladásos bélbetegségek csoportjába, de ezekhez a betegségekhez igen hasonló tüneteket produkál. Egy 40 beteg bevonásával történt placebo kontrollált vizsgálat alapján a BioBran®-t szedő csoportban a betegek tünetei (hasi diszkomfort érzet, hasmenés, székrekedés, hasi fájdalom, reflux) összességében 63,2%-ban csökkentek, míg a placebo csoportban csupán 30%-os csökkenést okozott az alkalmazott terápia. Ezen eredmények alapján érdemes fogyasztania kiegészítő terápiaként az IBS-es betegeknek.

 

BioBran biztonságossága

 

Az RBAC biztonságossága mind emberi, mind állatkísérletekben megalapozott. A jelenleg javasolt napi 1-3 g dózis mellett nem számoltak be mellékhatásokról az eddigi klinikai vizsgálatok (összesen 11) vagy klinikai esetjelentések (összesen 14) egyikében sem. Ennélfogva az RBAC biztonságosnak tekinthető, és nincs ismert mellékhatása a kutatásban és a klinikai körülmények között alkalmazott dózisoknál.

Ahhoz, hogy valakinek esetleg baja legyen a BioBran®-tól, 36g/kg mennyiséget kellene bevennie, ami egy átlagos 70 kg-os emberre vetítve 2520 db 1g-os tasak BioBrant jelent !! Ha kiszámoljuk, ez épp 84 doboz  30x1000mg-os lenne. Döbbenetes eredmény ez!

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy az eddigi kutatási eredmények alátámasztják a shiitake gombával enzimatikusan módosított hidrolizált rizskorpa, azaz az RBAC funkcionális táplálékként és étrend-kiegészítőként történő felhasználását. Az RBAC egy növényi eredetű immunmodulátor, amely egyaránt befolyásolhatja a veleszületett és az adaptív immunválaszokat. Kiegyensúlyozza a gyulladásos citokineket, véd az oxidatív stressz ellen és gátolja az új erek ellenőrizetlen szaporodását. Az RBAC-t sikeresen alkalmazták az immunprofilok helyreállítására, az életminőség javítására és a rákos betegek hosszú távú túlélésének fokozására. A rendelkezésre álló kutatási szakirodalom azt is sugallja, hogy az RBAC-kiegészítő hasznos lehet HIV-fertőzés, IBS, hepatitis-C, zsírmáj, krónikus fáradtság szindróma és nátha esetén. Ezért az RBAC lehetséges klinikai alkalmazásai széles körűek.

Összefoglalót készítette: Dr Dóda Ildikó

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8123671/

Az eredeti japán BioBran® webáruházunkban rendelhető:

BioBran® 1000 mg porkészítmény (30x)

BioBran rizskorpa kivonat

BioBran