BioBran, egy új természetes lehetőség az irritabilis bél szindróma kezelésében?

Mi is az az irritabilis bél szindróma? Az irritábilis bél szindróma (IBS) a gyomor- és bélrendszer funkcionális zavara, kialakulásának pontos oka eddig ismeretlen. Feltételezések szerint a bélflóra egyensúlya borulhat fel stressz hatására, illetve az immunrendszer nem megfelelő működése is okozhatja kialakulását. Az IBS esetében a bélrendszer működése eltér a normálistól, de ez a probléma nem vezethető vissza semmilyen szervi eltérésre. Bár az irritabilis bél szindróma nem tartozik a gyulladásos bélbetegségek csoportjába, de ezekhez a betegségekhez igen hasonló tüneteket produkál.

  • Tünetei: hasfájás, puffadás, hasi diszkomfort érzet, hasmenés, székrekedés jellemzi.
  • Előfordulása: az életkortól független, de a gyulladásos bélbetegségekhez hasonlóan leggyakrabban a fiatal felnőttek körében fordul elő.
  • Diagnosztizálása: az IBS diagnózisának kimondását mindig egy kivizsgálás előzi meg, hisz több féle betegség is okozhat hasonló tüneteket. Amennyiben a betegnél szervi elváltozást nem találnak, akkor szokták az IBS diagnózist használni ezen tünetegyüttes megléte esetében.
  • Terápiája: mivel a betegség okát pontosan nem ismerjük, azért a kiváltó okokat nem igazából tudjuk kezelni. A beteg panaszainak enyhítése tüneti terápia alkalmazásával lehetséges. A legfontosabb a megfelelő diéta betartása.

magyar lakosság durván 20%-a érintett ebben a betegségben, ami körülbelül 2 millió embert jelent.

BioBran alkalmazása irritabilis bél szindrómás betegek körében

BioBran – a természetes védekezőképesség megerősítésére, a japán Daiwa Pharmaceutical Co. által kifejlesztett, természetes alapanyagú (shiitake gomba enzimkivonatával kezelt rizskorpa kivonat) klinikailag tesztelt étrend-kiegészítő termék.

Egy 2014-ben, az Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine szaklapban publikált japán vizsgálat szerint a BioBran csökkentette az irritabilis bél szindrómában szenvedő betegek tüneteit. Ebbe a vizsgálatba 40 beteg került bevonásra – kivizsgáláson átesett és irritabilis bél szindróma diagnózisával rendelkező betegek-, és véletlenszerűen két csoportba osztották őket:

  • BioBran csoport (20 fő): naponta 2 x 1000mg BioBrant,
  • Placebo csoport (20 fő): naponta 2x hasonló mennyiségű placebot (hatás nélküli anyag) kapott 4 héten át.

A betegeknél a kiinduláskor,  illetve a terápia végén összehasonlították tüneteiket, valamint több labor paraméterüket, mint például a CPR értéküket (C-reaktív protein, ami egy olyan labor paraméter, mely a szervezetben zajló gyulladást jelzi számunkra), NK-sejtek aktivitását (természetes ölősejt aktivitás, mely az immunrendszer működésére utal).

Eredmények:

  • A BioBrant szedő csoportban a betegek tünetei (hasi diszkomfort érzet, hasmenés, székrekedés, hasi fájdalom, reflux) összességében 63,2%-ban csökkentek, míg a placebo csoportban csupán 30%-os csökkenést okozott az alkalmazott terápia.
  • A BioBrant szedő csoportban a CRP értékek is szignifikánsan nagyobb mértékben csökkentek. Ez a labor eredmény jelzi számunkra, hogy a gyulladás csökkent a betegek szervezetében.
  • A BioBrant szedő csoportban az NK-sejtek (natural killer sejtek= természetes ölősejtek) aktivitása szignifikáns mértékben megemelkedett, mely az immunrendszer erősödésére utal.

A vizsgálattal tehát sikerült igazolni, hogy a BioBran terápia hatására az irritabilis bél szindróma tünetei szignifikáns mértékben enyhültek.

Ez nagy valószínűséggel a BioBran gyulladásgátló, illetve immunrendszer moduláló együttes hatásának tudható be. A BioBran, mint recept nélkül kapható, természetes alapanyagokat tartalmazó étrend-kiegészítő, hasznos lehet az IBS-ben szenvedő betegek részére.

Az angol nyelvű cikk szerzői felhívják a figyelmet a bélflóra probiotikumokkal való helyreállításának fontosságára is ezen betegek körében. Ezért javasolt lehet az IBS-es betegeknek probiotikumokat tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztása (ilyen például a pre- és probiotikumokat is tartalmazó Pro-Pre joghurt.

Figyelem! A BioBran nem gyógyszer, hanem étrend-kiegészítő, gyógyító hatással nem rendelkezik. A cikkben szereplő információk kizárólag tájékoztatási célt szolgálnak, és nem helyettesítik az orvosi terápiát, maximum kiegészíthetik azt.

Szerző: Dr. Dóda Ildikó

Forrás: 

  • https://www.hindawi.com/journals/ecam/2014/828137/
  • https://www.thehighlandtimes.com (kiemelt kép forrása)