Időskori megfázásnál is hatékony a BioBran®!

Magas kockázatú betegeknél (pl. az idősek vagy a gyerekek) fontosak a fertőzések ellen tett megelőző intézkedések.  Így például az influenza elleni oltás és a másodlagos baktériumfertőzések következetes megelőzése, hiszen ezekben az életkorokban sokkal könnyebben alakulnak ki akár halálos szövődmények. Az idős betegek tüdőgyulladás miatti halálozása igen magas, ezért a megelőzésre nagyobb hangsúlyt érdemes fektetni.

BioBran, a japán immunmoduláns

Ismert tény, hogy a japán Daiwa Pharmaceutical által kifejlesztett és gyártott BioBran® képes megnövelni a természetes immunsejtek, például az NK -sejtek (Natural Killer=természetes ölősejtek) aktivitását. Az élénkebb NK-aktivitás alapvető szerepet játszik az öregedés jeleinek csökkentésében, a stressz és a környezeti ártalmak hatásainak kivédésében.  Azaz immunpotenciáló hatást fejt ki, serkenti az immunrendszer működését.

A megfázás szövődményeként megjelenő, közösségi-eredetű tüdőgyulladások vizsgálata során azt tapasztalták, hogy a másodlagos baktériumfertőzések kockázata magasabb a 75 év feletti személyek esetében. A szövődményes tüdőgyulladás kockázata azon neurológiai zavarokkal küszködő idős páciensek esetén is magas, akiknél magas az aspiráció kockázata. Ezért vizsgálták a BioBran készítmény klinikai hatékonyságát a megfázás kifejlődése szempontjából azon időseknél, akik immunrendszerének erőssége különféle tényezők hatására csökkent.

Időseknél vizsgálták a BioBra hatását!

2002 januárja és márciusa között a Kobe, Hoygo székhelyű “Atreyu Uozaki” idősgondozó intézmény idősebb ügyfelei közül választották ki azokat, akik nem voltak súlyosan betegek.  A vizsgálat során az idősek egyik csoportja Biobran MGN-3 készítményt kapott, míg az idősek másik csoportja kontroll csoportként a főleg a vízben oldódott komponenst tartalmazó rizskorpát kapta.

A megfázás tünetei (láz, fejfájás, fáradtság, hideglelés, köhögés, köpet, orrfolyás, orrdugulás, torokfájás, mellkasi fájdalom) esetén megszámolták a megfázás egyes tüneteinek napjait. Meghatározták minden tünet szintjét és a szintnek megfelelő pontszámot (tünetmentes – 0, enyhe – 1, közepes – 2, súlyos – 3).  Majd kiszámolták a megfázás tüneteinek pontszámát az egyes alanyoknál jelentkező összesített pontszám és az vizsgált táplálék bevitele napjainak hányadosaként.

Eredmények
  • Az egyes tünetek közül a köhögés, fáradtság, láz és torokfájás megjelenésének frekvenciája mindkét táplálék fogyasztásának megkezdése idején magas volt.
  • A BioBran csoportban a tüneti napok száma alacsonyabb volt, mint a kontroll csoportban.
  • A megfázás tüneteinek pontszámát megvizsgálva a kontroll csoport összesítésben magas pontszámot tért el.
  • Míg az “orrtünetek” pontszáma a kontroll csoportban kisebb volt, a köhögés, a fáradtság és láz esetében a pontszám magasabb volt.
  • Ennek eredményeképpen úgy találták, hogy a megfázás tünetei a BioBran csoportban kisebb mértékben jelentkeztek.

A tanulmány igazolta, hogy idősek megfázása esetén, szájon át történő alkalmazásakor a BioBran MGN-3 lerövidíti a tünetek megjelenésének idejét, a tünetek súlyossága nem nő, és a tüneti kezelés szükségessége csökken a kivonat immunrendszer-stimuláló hatásának következtében.

Forrás: Tazawa K. (Toyama Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, Japán): Joural of Traditional Medicines [Hagyományos gyógyászati szaklap] 20 (3), 2003