Időskori megfázásnál is hatékony a BioBran®!

Magas kockázatú betegeknél (pl. az idősek vagy a gyerekek) fontosak a fertőzések ellen tett megelőző intézkedések. Így például az influenza elleni oltás és a másodlagos baktériumfertőzések következetes megelőzése, hiszen ezekben az életkorokban sokkal könnyebben alakulnak ki akár halálos szövődmények. Az idős betegek tüdőgyulladás miatti halálozása igen magas, ezért a megelőzésre nagyobb hangsúlyt érdemes fektetni.

BioBran, a japán immunmoduláns

Ismert tény, hogy a japán Daiwa Pharmaceutical által kifejlesztett és gyártott BioBran® képes megnövelni a természetes immunsejtek, például az N -sejtek (Natural Killer=természetes ölősejtek) aktivitását. Az élénkebb NK-aktivitás alapvető szerepet játszik az öregedés jeleinek csökkentésében, a stressz és a környezeti ártalmak hatásainak kivédésében. Azaz immunpotenciáló hatást fejt ki, serkenti az immunrendszer működését.

A megfázás szövődményeként megjelenő, közösségi-eredetű tüdőgyulladások vizsgálata során azt tapasztalták, hogy a másodlagos baktériumfertőzések kockázata magasabb a 75 év feletti személyek esetében. A szövődményes tüdőgyulladás kockázata azon neurológiai zavarokkal küszködő idős páciensek esetén is magas, akiknél magas az aspiráció kockázata. Ezért vizsgálták a BioBran készítmény klinikai hatékonyságát a megfázás kifejlődése szempontjából azon időseknél, akik immunrendszerének erőssége különféle tényezők hatására csökkent.

Időseknél vizsgálták a BioBran hatását!

2002 januárja és márciusa között a Kobe, Hoygo székhelyű “Atreyu Uozaki” idősgondozó intézmény idősebb ügyfelei közül választották ki azokat, akik nem voltak súlyosan betegek.  A vizsgálat során az idősek egyik csoportja Biobran MGN-3 készítményt kapott, míg az idősek másik csoportja kontroll csoportként a főleg a vízben oldódott komponenst tartalmazó rizskorpát kapta (1).

A megfázás tünetei (láz, fejfájás, fáradtság, hideglelés, köhögés, köpet, orrfolyás, orrdugulás, torokfájás, mellkasi fájdalom) esetén megszámolták a megfázás egyes tüneteinek napjait. Meghatározták minden tünet szintjét és a szintnek megfelelő pontszámot (tünetmentes – 0, enyhe – 1, közepes – 2, súlyos – 3).  Majd kiszámolták a megfázás tüneteinek pontszámát az egyes alanyoknál jelentkező összesített pontszám és az vizsgált táplálék bevitele napjainak hányadosaként.

Eredmények
  • Az egyes tünetek közül a köhögés, fáradtság, láz és torokfájás megjelenésének frekvenciája mindkét táplálék fogyasztásának megkezdése idején magas volt.
  • A BioBran csoportban a tüneti napok száma alacsonyabb volt, mint a kontroll csoportban.
  • A megfázás tüneteinek pontszámát megvizsgálva a kontroll csoport összesítésben magas pontszámot tért el.
  • Míg az “orrtünetek” pontszáma a kontroll csoportban kisebb volt, a köhögés, a fáradtság és láz esetében a pontszám magasabb volt.
  • Ennek eredményeképpen úgy találták, hogy a megfázás tünetei a BioBran csoportban kisebb mértékben jelentkeztek.

Ez a tanulmány igazolta, hogy idősek megfázása esetén, szájon át történő alkalmazásakor a BioBran MGN-3 lerövidíti a tünetek megjelenésének idejét, a tünetek súlyossága nem nő, és a tüneti kezelés szükségessége csökken a kivonat immunrendszer-stimuláló hatásának következtében.

Egy friss, 2021-ben publikált vizsgálat alapján a BioBran mellett negyed annyi idős beteg kapta el az influenzát.

A Biobran/MGN-3 erős öregedésgátló és immunmoduláló hatással rendelkezik, ami arra utal, hogy hatásos lehet az influenza szerű betegség (ILI) ellen. A jelen tanulmány célja az volt, hogy megvizsgálja a Biobran/MGN-3 hatását az ILI előfordulására, a természetes ölősejtek (NK) aktivitására.

Ebben a 2021-ben publikált kettős-vak, placebo-kontrollos klinikai vizsgálatban 84 egészséges, 55 év feletti felnőtt (40 férfi és 40 nő) vett részt, akik placebót vagy Biobran/MGN-3-at (500 mg/nap) kaptak 3 hónapig az ismert ILI szezonalitás alatt. (csúcs előfordulási gyakorisága) Egyiptomban. Az ILI előfordulását klinikailag igazolták a WHO esetdefiníciós kritériumai szerint. A hematológiai, máj- és veseparamétereket minden alanynál értékelték, míg az NK és NKT (természetes ölő T) sejtek aktivitását minden csoportban hat véletlenszerűen kiválasztott alanyban értékelték a degranulációs vizsgálattal (2).

Eredmények: Az ILI előfordulási aránya és előfordulási sűrűsége

  • a Biobran/MGN-3 csoportban 5,0% és 0 volt. 57 eset 1000 munkanaponként, szemben
  • a placebo csoport 22,5%-ával és 2,95 esettel 1000 munkanaponként.

Továbbá a Biobran/MGN-3 bevétele szignifikánsan növelte az NK aktivitást az alapszintekhez és a placebo csoporthoz képest. Nem figyeltek meg mellékhatásokat.

Összességében a napi 500 mg Biobran/MGN-3 kiegészítés fokozta az idősek veleszületett immunválaszát, ezáltal az influenza szerű tünetek előfordulását is nagy mértékben csökkentette. Ezen vizsgálat alapján javasolható az idősek számára a 3 hónapos, napi 2×250 mg adagos kúra az influenza szerű tünetek kialakulásának csökkenétésére.

Forrás:

  1. Tazawa K. (Toyama Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, Japán): Joural of Traditional Medicines [Hagyományos gyógyászati szaklap] 20 (3), 2003
  2. https://www.biobran.org/hu/kutatasok/dieatary-supplementation-with-biobran-mgn-3-increases-innate-resistance-and-reduces-the-incidence-of-influenza-like-illnesses-s-in-elderly-subjects-a-randomized-double-blind-placebo-controlled-pilot-clinical-trial

BioBran tabletta 250 mg (50x)