Miért fontosak a memória T-sejtek?

Az IMMUNVÁLASZ olyan, mint egy multifunkciós svájci bicska, amely sokféle eszközt magába foglal. Mindegyik a maga módján hasznosnak bizonyulhat a koronavírus elleni küzdelemben, ugyanis az antitestek eltűnésével az immunitás nem tűnik el. A memória T-sejteknek köszönhetjük ezt, amelyek azonosítják és elpusztítják a vírussal fertőzött sejteket, és akár több évig is élnek. 

Jelenleg globális erőfeszítések folynak a SARS-CoV-2 elleni immunvédelem meghatározó tényezőinek feltérképezésére. A tudósok attól tartottak, hogy az antitestek szervezetünkből való eltűnésével többé nem lesz az védett a további COVID-19, azaz koronavírus fertőzésekkel szemben. Védelmi rendszerünk azonban többre épül, mint ezekre a fehérjékre. Különleges szerepet töltenek be a B-limfociták (immunrendszer nyiroksejtjei), amelyek antitest-termelő sejtekké és memóriasejtekké tudnak differenciálódni. A koronavírus elleni védekezésben kulcsfontosságúak a memória T-sejtek is, amelyek nemcsak azonosítják és elpusztítják a fertőzött sejteket, hanem a betegség után is a szervezetben maradnak. Hogy miért fontos ez? Mert ha ugyanaz a kórokozó újra megjelenne, akkor rövid időn belül nagy mennyiségű antitest termelésére képesek.

A memória T-sejteknek szerepe van vírusellenes védekezésben.

A Cell orvosi folyóirat által publikált kutatások azt sugallják, hogy bárki, akinél (még tünetmentesen is) kifejlődik a COVID-19, olyan memória T-sejteket termel, amelyek ismétlt fertőzés esetén képesek felvenni a harcot a koronavírus ellen. A szerzők szerint a memória T-sejtek kulcsfontosságúak lesznek a COVID-19 elleni hosszú távú immunvédelem szempontjából, mivel megakadályozhatják a betegség visszatérő epizódjait. Ennek az az oka, hogy ezek a limfociták nagyon sokáig élnek a fertőzés után, miközben az antitest szintek gyorsan csökkennek.

Antitestek nélküli betegekben is kimutathatók a vírus specifikus memória T-sejtek.

Svédországban a kutatók 206 olyan ember vérét vizsgálták meg, akik különböző súlyosságú COVID-19 fertőzésen estek át. Azt találták – függetlenül attól, hogy egy személy enyhe vagy súlyos betegségből gyógyult-e fel – hosszú távra is erős immunválasz alakult ki T-limfociták formájában. Azoknál a betegeknél, akiknél már nem találtak antitesteket,  a memória T-sejtek még is kimutathatók voltak. Fontos, hogy a SARS-CoV-2-specifikus T-sejtek kimutathatók voltak az antitest-szeronegatív családtagokban és a lábadozó egyénekben, akiknek a kórtörténetében tünetmentes és enyhe COVID-19 szerepel.

Egy másik vizsgálat alapján, amelyet 36 COVID-19 fertőzésből lábadozó betegeknél végeztek, minden beteg véréből ki tudták mutatni ezeket a memória T-sejteket. Egy másik, a “Nature” folyóiratban megjelent vizsgálat szerint a 18 német koronavírusos beteg több mint 80 százalékában voltak kimutathatók a vírusra specifikus memória T-sejtek.

Azok az emberek, akik még nem ismerik a SARS-CoV-19 vírust, azok is rendelkezhetnek memória T-sejtekkel.

Érdekes módon ezek a tanulmányok egy meglepő felfedezést is hoztak. Olyan emberek szervezetében is vannak memória T-sejtek, akiknek még soha nem volt COVID-19 fertőzése, és képesek felismerni a koronavírust. Az egyik 37 beteg részvételével zajló vizsgálatban a részt vevők több mint felénél, míg egy másik, Nature-ban leközölt vizsgálatban a 68 beteg egyharmadánál jelen voltak a SARS-CoV-19-re specikikus memória T-sejtek. A vizsgálatba bevont résztvevők előzőleg igazoltan nem fertőződtek meg koronavírussal.

A keresztreaktivitás jelensége magyarázatot adhat erre a megállapításra. 

Keresztreaktivitás akkor fordul elő, amikor a koronavírus megjelenésekor termelődő T-sejtek egy hasonló, de korábbi másik kórokozóra reagálnak. Szakértők szerint a keresztreaktív T-limfociták nagy valószínűséggel nem SARS-CoV-2 koronavírusokkal való korábbi expozícióból származnak, hanem például megfázást okozó vírusokkal való régebbi találkozásra vezethető vissza termelődésük.

Más koronavírusok (például a SARS) megfigyeléseiből összegyűjtött anyagok alapján a tudósok azt sugallják, hogy a T-sejtek életképessége évtizedeken keresztül fennmaradhat. Hogy mire alapozzák ezen állításukat? Kutatásaik során találtak adatot arra vonatkozólag, hogy 23 SARS-túlélő vérmintájában17 évvel ezelőtti SARS-ra specifikus memória T-sejteket találtak.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a SARS-CoV-2-specifikus memória T-sejtek valószínűleg kritikus fontosságúak lesznek a COVID-19 elleni hosszú távú immunvédelem szempontjából.

Felhasznált források:

  1. https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(20)31008-4#bib14
  2. https://www.nature.com/articles/s41590-021-01122-w
  3. https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(20)31008-4
  4. https://www.medonet.pl/koronawirus/to-musisz-wiedziec,nie-bedziemy-wielokrotnie-przechodzic-infekcji-covid-19–dzieki-limfocytom-pamieci-typu-t-zyskamy-dlugotrwala-odpornosc,artykul,71049886.html

Szerkesztői megjegyzés:

A T-sejtek működésének serkentésére az egyik legjobb lehetőség a kutatásokkal is alátámasztott hatású MGN-3 arabinoxilan fogyasztása.  A shiitake gomba enzimkivonatával kezelt rizskorpa kivonat (MNG-3 arabinoxilan ) immunmoduláns hatása klinikai vizsgálatokkal is igazolt.

Hogy pontosan miért is a BioBran a viág vezető immunmudulánsa, erről részletesen itt olvashatnak:

Miért a BioBran a világ vezető immunmodulánsa?

További termékinfó itt található:

BioBran tabletta 250 mg (50x)