Vajon IGAZAK vagy HAMISAK a gomba porokkal kapcsolatos egyes állítások?

A mai napon egy igen hosszú válaszra késztető levelet kaptam egy István nevű vásárlónktól, aki rátalált a neten egy cikkre, melyben megkérdőjelezi a cikk írója (aki tudomásom szerint egy gomba forgalmazó hazánkban) a gomba porok használhatóságát (ő szárított, de nem őrölt gombát forgalmaz). Íme válaszom, melyben sorban leírtam, hogy  melyik az IGAZ és a melyik a HAMIS állítás. És persze sokszor csak rész igazságok vannak, a komplexebb kép már kicsit más.

 

Kedves István!

Köszönöm ganodermával kapcsolatos kérdését.
A bemásolt cikkben részigazságok vannak a porított ganoderma gombával kapcsolatban. Igyekszem sorba venni az állításokat, hogy mi az igaz és mi a valótlan a cikkben az eddigi nemzetközi kutatások tükrében.
  • A Távol-Keleten már több évezredes hagyománya van a különböző gombákból készült gyógyszerek használatának és gyógyhatásukat számos modern kutatás is igazolta. Több országban a törzskönyvezett gyógyszerek készülnek belőlük” – ez IGAZ, valóban készült már gyógygomba alapú gyógyszer, pl. Japánban a LENTINAN névű gyógyszer a shiitake gomba kivonatát tartalmazza injekciós formában és gyomorrák kiegészítő terápiájaként használják injekciós formában:  https://mykosan.com/medicinal-mushrooms-viruses-clinical-trials/lentinan-injection/
  • “gyógygomba” – kifejezés a “medicinal mushroom” hazai fordítása. Orvosi gombának is nevezhetjük őket, ha szó szerint szeretnénk fordítani az angol kifejezést, mellyel elnevezték őket, de a köztudatba gyógygombaként kerültek be, utalva a rengeteg tudományos vizsgálatra, melyek ezen gombák hatásait vizsgálták. A PubMed kereső alapján a mai napig 2939 tudományos cikk jelent meg a ganoderma gombáról: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=ganoderma
  • Nyugaton a legismertebb „gyógygomba” a pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) néhány éve került be a hazai köztudatba, mint gyógyhatású készítmény.”RÉSZBEN IGAZ, ui. a legismertebb gyógygomba szerte a világban valóban a ganoderma, de a ganoderma gomba nem gyógyhatású készítményként került forgalomba hazánkban, hanem étrend-kiegészítőként, ill. élelmiszerként.
  • “Az első termelő üzleti sikerén felbuzdulva Magyarországon mások is elkezdték a ganoderma termesztését és darálását.” – ez is RÉSZBEN IGAZ, ui. az első termelő az valójában nem termelő volt, hanem forgalmazó, mégpedig Varga Gábor, aki tudomásom szerint soha nem termelt gombát, csak 2004 óta árulja őket (Max Immun Kft égisze alatt). Hazánkban valóban vannak gyógygomba termesztők, akik kiváló minőségű gombákat termesztenek. Ilyen pl. Gyöngyösi Sándor, aki 1990 óta fejleszti gazdaságát, de a ganoderma termesztését csak 2008-ban kezdte el. Ő különlegesen finomra őrli a szárított gombáit, és az így kapott gomba porokat akkreditált laborban bevizsgáltatta, és nagyon komoly hatóanyag mennyiségekkel rendelkeznek, ld. a ganoderma gomba analitikai vizsgálatának eredményét itt: https://gombakiraly.hu/fulopjakabi-ganoderma-por-analitikai-adatai/
  • “Ezzel létrejött egy hungarikum is, hiszen a világon máshol szinte SEHOL NEM ESZIK meg a ganoderma gombát! “- ez az állítás HAMIS, ui. a világban por formában rengeteg gombát árulnak, lásd például az Amazon reishi (a ganoderma angolszász neve) por (powder) kínálatát: https://www.amazon.com/reishi-mushroom-powder/s?k=reishi+mushroom+powder Így a gomba por fogyasztása sajnos nem hungarikum. Ha ennyire rossz lenne a gomba por fogyasztása, biztos senki sem venné a világban a gyógygombákat.
  • “Így „született meg” a tipikusan magyar biogomba” – ez  IGAZ, ui. a magyar biogomba szerencsére megszületett, ui. hazánkban sikerült a ganoderma gomba nagyüzemi BIO termesztését Európában elsőként megvalósítania Gyöngyösi Sándor biogomba termesztőnek, akinek munkásságát az Év agrárembere díjjal ( https://agraragazat.hu/hir/az-ev-agrarembere-2017-fenntarthato-gazdalkodas/), valamint az Év Biogazdája díjjal (https://biokultura.org/hu/szovetseg/dijazottjaink/109-ev-biogazdaja-ev-biogazdasaga-dijazottak-1997) is elismerték.
  • “A hagyományos kínai gyógyászatban több mint 4000 éve használják a ganodermát széleskörű gyógyhatása miatt, de SOHA nem ették meg”– ez HAMIS, hisz a gomba port, kapszulázott formájú terméket, kivonatot egyaránt megesszük,  de akár még csokit is készíthetünk belőle és bizony azt is megesszük. Persze nem csak esszük, hanem isszuk is kávéban, teában, sőt bio kozmetikumok formájában még magunkra is kenhetjük.
  • “Magyar neve is a megszáradt, fényes, kemény pecsétviaszra utal.”– ez IGAZ, valóban erre utal a neve, de meg lehet őrölni és így már ki tud belőle oldódni a hatóanyag.
  • “Nézzük egy szárított gombát tartalmazó kínai termék felhasználási útmutatóját” –  ez RÉSZBEN IGAZ, a szárított, de nem porított gombát sokkal tovább kell főzni, mint a finoman porított gombát. A hazai, finoman porított ganoderma gombából forró vizes kivonatot javasolt készíteni, amit mi egyszerűen csak teának szoktunk hívni. Magát a gombát legtöbbször nem fogyasztjuk el, csak a kész teát. Egy videóban maga a gombatermesztő mutatja be, hogyan érdemes ganoderma teát készíteni: https://www.youtube.com/watch?v=XlIGhtowfAc
  • “A felhasználási javaslat szerint egy csésze teához 3-5 gramm szárított, vagy porított gomba szükséges. Betegség esetén a terápiás mennyisége 100-300g/nap.” – ez is RÉSZBEN IGAZ. Ugyanis egy finom teához, kávéhoz elegendő lehet 1 mokkáskanálnyi ganoderma por  is, ami csak 0,3 g-nak felel meg. Ennek a mennyiségnek komolyabb gyógyító hatása nincs, viszont a szervezetünk vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel és aminosavakkal történő természetes feltöltéséhez hozzájárulhat, immunrendszerünk, szív- és érrendszerünk működését igazoltan támogathatja. A gyógyító hatása valóban csak nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén érvényesül, és ezen használata a ganoderma gombának még orvosilag sincs jóváhagyva, így ezt mi sem szoktuk javasolni.
  • “A szárított gombából 50 gramm kerül kb. 2.000 forintba, míg a porított „biogomba” 20 grammját 5-6.000 forintért adják”–  Ez RÉSZBEN IGAZ, elég hozzá csak egy kis matematika,  ui.  a csak megszárított, de meg nem őrült gombából 3-5 g is kellhet egy teához (125-200 Ft/adag tea), míg a porított bio gombából 0,3 g is elég (75 Ft/adag tea), és úgy látom, hogy ezt figyelembe véve már nagyon is drága lesz az egyszerűen csak meg szárított, de meg nem őrölt gomba! Azaz a drágább lesz az olcsóbb!
  • Végül, de nem utolsó sorban számos könyv is szól az orvosi gombák eddig ismert és bizonyított hatásairól, ezek közül talán a legjobb Martin Powell: Medicinal mushrooms – A Clinical Guide c. könyve (https://fungi.com/products/medicinal-mushrooms-a-clinical-guide), ajánlom szíves figyelmébe.  Amire itt tőlem nem kapott választ, ebben a könyvben biztos megtalálja.
Kedves István! Remélem elég részletes választ adtam kérdésére! Én magam is napi szinten fogyasztom , és el sem tudnám már képzelni a reggelemet egy finom Dr Ganolife bio ganodermás kávé nélkül, mely szintén Gyöngyösi Sándor bio ganoderma gombájának felhasználásával készül.
További szép napot és jó egészséget kívánok!
Szívélyes üdvözlettel:
Dr Dóda Ildikó
Háziorvos-fitoterapeuta