Gyógygombák – a keleti orvoslás féltve őrzött kincsei

GYÓGYGOMBÁK – a keleti orvoslás féltve őrzött kincsei címmel jelent meg egy írás a Kineziológia magazin 2020 februári számában, Dr. Dóda Ildikó háziorvos-fitoterapeuta tollából, aki már több mint 10 éve foglalkozik a gyógygombák hatásaival, és folyamatosan nyomon követi a velük kapcsolatos legfrissebb hazai és nemzetközi kutatási eredményeket.

A Gyógygomba Blog oldalunkon folyamatosan nyomon tudjátok követni munkásságát. Ezen cikk egy cikksorozat első része, teljes terjedelmében fogadjátok szeretettel:

A gyógygombákat több ezer éve fogyasztják az emberek, s gyógyító „növényként”tekintenek rájuk. Jelenleg már nem is a növények közé sorolják őket, hanem a gombák az élővilág egy önálló országát alkotják. A keleti népek mind a mai napig féltve őrzik őket, hisz tudják, rengeteg probléma esetén nyújthatnak segítséget. Az elmúlt 30 évben a nyugati civilizáció is felismerte ezen gyógyító gombákm fantasztikus hatásait és az elmúlt években rengeteg tudományos vizsgálattal igyekeznek megfejtetni a bennük rejlő gyógyító hatások pontos mechanizmusát. Több ezer tudományos publikáció született és most már számos gyógyhatásuk placebo kontrollált kettős vak vizsgálattal is bizonyítást nyert.

Melyek a legismertebb gyógygombáink?

A legismertebb és legtöbb ember által már fogyasztott gyógygombánk a Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum). Az utóbbi 20 évben a legtöbb tudományos közlemény is ezzel a gombával kapcsolatban jelent meg, többek között igazolttá vált a szív- és érrendszerre kifejtett kedvező hatása, az idegrendszeri nyugtató hatása, immunrendszer támogató, valamint gyulladáscsökkentő hatása is. Napi rendszeres, kis mennyiségű (1-2 mokkáskanálnyi őrlemény) fogyasztása hozzájárul a szervezetünk vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, aminosavakkal történő természetes feltöltéséhez is.

A Shiitake gomba (Lentinula edodes) az egyik legerősebb immunrendszer támogatónk, így daganatos betegségek esetében is kiválóan használható. Japánban már gyógyszert készítettek belőle Lentinan néven, mely előrehaladott gyomorrákos betegek kiegészítő terápiájára használható. Talán az eddigi legnagyobb betegszámú placebo kontrollált kettősvak vizsgálat több mint 3000 tüdőrákos betegek bevonásával történt, s ebben igazolták a Lentinan hatékonyságát: a betegek életminőségének javítása mellett a kemoterápia hatékonyságát is fokozta. A shiitake gomba több féle vírus ellen is kiemelkedő a hatású, közülük a HPV ellenes hatása áll jelenleg a kutatások középpontjában.

A Süngomba (Hericius erinaceus) bélrendszerünk “gyógyítója” és idegrendszerünk védelmezője, mely egyedülálló módon képes az idegsejtek regenerációjának természetes támogatására. Éppen ezért a különböző idegrendszeri betegségek esetén, mint pl. demencia, depresszio, sclerosis multiplex, Parkinson-kór is kiválókiegészítő élelmiszerünk lehet.

A Gyapjas tintagomba (Corpinus comatus) – melyet a népnyelvben „cukorgomba”-ként is emlegetnek-, a cukorbetegeknek nyújthat segítséget. Emellett a vérzsír értékét is képes csökkenteni, így a kissé elhízott cukorbetegek
legkedveltebb gombája ez.

A Kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis) természetes “antibiotikumként” tartják számon, mivel jó néhány baktérium (pl. streptococcus, staphylococcus, pneumonoccos stb.) ellen igen hatékony. Emellett képes növelni a sejtszintű energiát, és ezzel együtt a fizikai teljesítőképességet, ezért is lett ez a gomba a sportolók nagy kedvence.

A Mandulagomba (Agaricus blazei) immuntámogató, májvédő és antioxidáns hatása, valamint daganatellenes hatása kiemelendő. Ez az egyik legdrágább gombánk nagyon nehéz termesztése miatt.

A Lepketaplógomba (Tramates versicolor) pedig a daganatellenes hatásáról ismert, ui. a benne lévő hatóanyag, a crestin, hosszabb távon ígéretes lehet a daganatos betegségek kezelésében.

Ezen kívül még számos gomba rendelkezik “gyógyító” hatással, éppen ezért is hívják az angolszász irodalomban őket összefoglaló medicinal mushrooms-nak, míg hazánkban az orvosi gomba helyett inkább a gyógygomba elnevezés lett
ismert. A hagyományos étkezési gombákhoz képest ezen gyógygombákból már kis mennyiség fogyasztása is jótékony hatású.

A gyógygombák rengeteg értékes tápanyagot (pl. vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, aminosavakat) is tartalmazó élelmiszerek, melyek az eddigi analitikai vizsgálatok alapján annál bőségesebben vannak jelen a gombában, minél tisztább körülmények között termesztik őket. A gyógygombák pozitív hatásainak alapvető feltétele a megbízható, standardizált minőségű gomba, amely csak BIO körülmények között, organikus termeléssel biztosítható.

Éppen ezért csak organikus környezetben termelt gyógygombát érdemes fogyasztani!

A gombákat a lehető legtisztább, a legkisebb környezeti szennyezésű körülmények között kell termelni. A gombák ugyanis kiterjedt micélium-hálózatuk (a gombafonalak összessége, amelyek a talajt átszövik) révén a növekedés helyén
lévő termőközegből és vízből szivacsszerűen nagyon könnyen felvesznek mindent, amit ott „találnak”. Éppen ezért az emberi egészségre ártalmas, természetes eredetű anyagok és azok bomlástermékei, valamint a súlyosan egészségkárosító szintetikus eredetű toxikus vegyületek és lebomlási termékei, továbbá a toxikus nehézfémek (pl. higany, kadmium, ólom) akadálytalanul bejutnak a gomba micéliumába. Ilyen jellegű hatások nem vagy csak minimális mértékben fordulnak elő ellenőrzött bio termelési körülmények között. A gombák bio termelésének a föld fölött is környezetszennyezéstől mentes földrajzi körülmények között, tiszta, természetes feltételek mellett kell történnie. A
gombák ugyanis a levegőből is képesek táp- vagy éppen toxikus anyagokat felvenni! Ezért nem érdemes nagy levegő szennyezettséggel rendelkező országokból, mint pl. Kínából származó gyógygomba terméket vásárolni.
A gyógygombák és a belőlük készült termékek beltartalmi jellemzőit a
termelési körülmények, mindenek előtt a táptalajuk határozza meg.

Bizonyított, hogy a bio körülmények között termesztett gyógygombák molekuláris jellemzői, az élettani hatásokért felelős összetevők mennyisége kedvezőbb, mint a hagyományos termesztésű gombáké. Hazánkban Fülöpjakabon termesztik talán a legkiválóbb minőségű biogombákat. Ezt igazolja az is, hogy a 2019-es évben Gyöngyösi Sándor lett Az Év Biogazdája.

A gyógygombákkal kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményekről részletesen a Gyógygomba Blog oldalunkon olvashatnak: https://gombakiraly.hu/blog/

Szerző: Dr. Dóda Ildikó háziorvos, fitoterapeuta
Fotók: Tordai Kamilla

BIO shiitake gomba Fülöpjakabon

Amennyiben kérdésed merült fel a gyógygombák használatával kapcsolatban, itt tudsz tájékozódni, kérdéseket feltenni Dr Dóda Ildikó részére:

https://www.facebook.com/groups/gyogygombatanacsadas/

BIO minősített gyógygombákat itt találsz: 

https://gombakiraly.hu/termekkategoria/bio-gomba-termekek/