A gluténérzékenyek ehetnek-e gyógygombát?

Igen, ehetnek gyógygombákat. De kizárólag olyanok fogyasztását javasoljuk, melyek gluténmentességét akkreditált laborban végzett vizsgálat bizonyít!

De mi is az az gluténérzékenység?

A glutén egyes gabonafélékben (pl. búza, rozs, árpa, zab) megtalálható fehérje komplex, mely az arra érzékenyeknél autoimmun reakciót, emésztési nehézségeket, hosszabb távon pedig a bélnyálkahártya károsodást, felszívódási zavarokat és az abból következő hiánybetegségeket okozhat. Éppen emiatt a  gluténérzékenyek számára kerülendők a glutén tartalmú élelmiszerek és az ezekből készült termékek fogyasztása.

A gluténérzékenység kezdeti szakaszában a betegek sokszor súlyvesztésről számolnak be a hasi panaszaik mellett. A felszívódási zavar hosszú távon hiányállapotokat idéz elő a szervezetben, hiszen a szükséges tápanyagok a bélnyálkahártya károsodásának következtében nem tudnak megfelelően felszívódni, így a betegeknél annak ellenére fogyás következik be, hogy étrendi szokásaik változatlanok.

Gluténérzékenység esetében az összes zsírban oldódó vitamin felszívódása zavart szenved. Különböző betegségek is kialakulhatnak a felszívódási problémák következtében, így például

  • a vas és a B12 vitamin csökkent felszívódása miatt vérszegénység alakulhat ki,
  • a D-vitamin és a kalcium hiánya csontritkuláshoz vezethet,
  • a kálium (K) és a magnézium (Mg) felszívódási zavara izomgyengeséget,
  • a K-vitamin hiánya pedig vérzékenységet okozhat.

Éppen ezért a betegség kezdeti fázisába nagyon fontos a szervezetünk számára létfontosságú tápanyagok megfelelő forrásból történő pótlása. Ennek egyik kiváló lehetősége lehet egy megfelelően kiválasztott gyógygomba fogyasztása. De a kérdés az, hogy vajon a gyógygombák közül melyiket ajánlhatjuk biztonsággal a gluténérzékenységben szenvedő betegeknek?

Melyik gyógygomba fogyasztható gluténérzékenység esetében?

A gyógygombák nagyon különleges élelmiszerek, hisz tele vannak hasznos tápanyagok tömegével, így a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, aminosavak sokaságát tartalmazzák koncentrált formában. Éppen ezért nagyon jótékony hatásúak lehetnek gluténérzékenység esetében a tápanyagok pótlására. De nem mindegy, hogy a gyógygombákat milyen körülmények között termesztik, hisz a környezetükből mindent képesek magukba szívni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a gluténérzékeny emberek csak és kizárólag olyan BIO minősített gyógygombákat fogyasszanak, melyek glutén tartalom szempontjából megfelelően bevizsgáltak.

A fülöpjakabi Gyöngyösi Sándor biogomba termesztő az összes BIO gyógygombáját bevizsgáltatta az EUROFINS Food Analytica Kft. Laboratóriumban.  Ez a labor a NAH által akkreditált (NAH-1-1582/2016) és örömmel jelenthetjük, hogy az itt felsorolt gyógygomba termékei gliadin/glutén mentesnek bizonyultak.  Így a gluténérzékeny betegek teljes biztonsággal fogyaszthatják őket:

  • Bio ganoderma őrlemény: B-vitaminok (B1,2,3,5,6,9), C-és D-vitamin, Ca, K, Mg, Zn, Cu, Mn, Si, Cr, Se, K-vitamin, vas, szerves germánium is található benne sok más hasznos tápanyag mellett.
  • Bio shiitake gomba őrlemény: B-vitaminok (B1,2,3,5,6,9), köztük a B12-vitamin is, C-és D-vitamin, Ca, K, Mg, Zn, Cu, Mn, Si, Cr, Se, K-vitamin, vas is található benne sok más hasznos tápanyag mellett.
  • Bio süngomba őrlemény: a hasznos anyag tartalma az előző gombákéhoz hasonlít, de az aminosav tartalma jóval magasabb, hisz 16 féle aminosav található benne. A bélrendszeri gyulladások esetében kifejezetten jótékony hatású ez a gomba az eddigi tapasztalatok alapján.
  • Bio gyapja tintagomba őrlemény: B1,2,6, C-vitamin, K, Ca, Na, Mg, Fe, Zn, Mn, Cu, és a 9 esszenciális aminosav is megtalálható benne.

Az előzőleg felsorolt 4 féle gyógygomba analitikai vizsgálatainak eredményeit itt olvashatják:

Glutentartalom-biogombak-vizsgalati-jegyzokönyv

NAGYON FONTOS: A honlapunkon található többi gyógygomba tartalmú termék glutén mentességéről nem áll rendelkezésünkre akkreditált laborban készült analitikai vizsgálati eredmény.  Így a gluténérzékenységben szenvedőknek kizárólag az itt felsorolt bio gyógygomba tartalmú termékek fogyasztását javasoljuk!

Szerző: Dr. Dóda Ildikó

Igazoltan gluténmente biogombák webáruházunkban:

Bio Ganoderma őrlemény 10g

Bio shiitake őrlemény 30g

Bio süngomba őrlemény 30g

Bio gyapjas tintagomba őrlemény (30g)