Psoriasis és a ganoderma

A pikkelysömör (psoriasis) egy krónikus, gyakran kiújuló bőrbetegség, mely leginkább a 20-30 közötti életkorban kezdődik, és vörös vagy ezüstös, fehéres pikkelyes foltok jellemeznek, amelyeket psoriázisos plakkoknak nevezünk. A plakkok általában a betegek könyökein és térdein, valamint a fejbőrén fordulnak elő leggyakrabban, de emellett a test bármely területét is érintheti, sőt akár ízületi gyulladást is okozhat. A becslések szerint a lakosság 2%-a pikkelysömörös hazánkban. A psoriasis pontos oka még nem tisztázott, de a szervezet fokozott gyulladáskészsége egyértelműen jellemzi ezt a betegséget. Éppen emiatt lehet jótékony hatású az eddigi tapasztalatok és vizsgálati eredmények alapján a Ganoderma lucidum gyógygomba a psoriasis terápiájában.

A Ganoderma lucidum gombát évezredeken keresztül különböző eredetű és jellegű megbetegedések természetes kezelésére használták. A kínai orvosok előszeretettel írnak fel reishi kivonatot betegeiknek gyulladásos állapotokban. A tudományos vizsgálatok egyértelműen bizonyítják, hogy a ganoderma tényleges értéke nem egy-egy konkrét betegség gyógyításában rejlik, hanem abban, hogy normalizálja a szervezet általános működését, erősíti az immunrendszert és ennek révén közvetetten hozzájárul a kóros állapotok javulásához, megszüntetéséhez. Kimutatható, hogy a Ganoderma gomba összetevői a T-sejtek, makrofágok és a természetes killer sejtek támogatásával erősítik a legyengült immunrendszert.

A Ganoderma lucidum (reishi) gyulladáscsökkentő hatását számos tanulmány igazolta, így például
  • Egy 2003-as indiai tanulmány szerint a reishi kivonat 56-60%-kal csökkentette a gyulladás mértékét akut vagy krónikus ödéma esetén.
  • Egy 1993-as amerikai kutatás szintén hasonló következtetésre jutott.
  • 2006-ban Kenneth Blum és mtsai. igazolták a reishi jótékony hatását ízületi gyulladás esetén.
  • Ugyan ebben az évben egy Kínában végzett klinikai tanulmány is erre az eredményre jutott.
  • A Ganoderma lucidum gyógygombában található értékes vegyületek szignifikánsan csökkentik a reumatoid artritiszt okozó egyik ágens, a RASF szintjét .

A psoriasis terápiájában már 2007-től kezdve próbálják a ganoderma (reishi) kivonatot humán betegeken is. Egy kb. 5 hónapos terápia hatására szinte teljesen tünet mentessé tudtak válni a psoriasisos betegek ganoderma kivonat hatására. Aki kiegészítő terápiaként szeretné kipróbálni a ganodermát, kizárólag BIO minősített ganodermát, vagy abból készült kivonatot válasszon, hogy feleslegesen ne terhelje a szervezetét esetlegesen káros anyagokkal. Külsőleg is érdemes a ganodermát használni, bio minősített kozmetikumok formájában, melyek lokálisan segíthetnek a pikkelysömörös betegeknek.

Az esettanulmányokat is tartalmazó teljes cikk itt olvasható: https://patents.google.com/patent/US7947283

További információk olvashatók a Ganoderma lucidumról az alábbi weboldalunkon:

Mire való a Ganoderma lucidum?