Lehetséges, hogy a HPV kezelhető lesz a gyógygombákkal?

A különböző gyógygombák fantasztikus hatásairól az utóbbi évtizedben egyre többet lehet hallani, de már az őseink is különleges képességeket tulajdonítottak nekik. Ma már tudományos bizonyítékok is tanúsítják a gyógygombák egészségre gyakorolt jótékony hatását. Magas vitamin tartamuk, valamint sok féle ásványi-anyag tartalmuk is részben hozzájárul az immunerősítő, valamint a kórokozók ellen kifejtett hatásukhoz.

Humám papilloma vírus és az AHCC

A kutatások kimutatták, hogy egyes gyógygomba fajok kifejezetten hatással lehetnek a humán papilloma vírus (HPV) ellen, mely több féle betegséget is tud okozni az emberi szervezetben, többek között a rettegett méhnyakrák kórokozója. A humán papilloma vírus a méhnyakrákos betegek 99%-nál kimutatható. Több humán vizsgálati eredmény is rendelkezésünkre áll, melyek a gyógygombák HPV ellenes hatásairól szólnak. Jelenleg nincs hatékony gyógyszer a HPV fertőzés felszámolására, ezért is nagy jelentőségűek a gyógygombák HPV ellenes hatásairól szóló tudományos cikkek! Nézzük sorban milyen humán vizsgálati eredmények születtek eddig!

Egy vizsgálat során 10 HPV pozitív betegnek napi 3 g AHCC -t adtak szájon 3 hónapon át. Korábbi preklinikai in vitro és in vivo egér adatok azt sugallták, hogy az AHCC-nek (Active Hexose Correlated Compound=Aktív hexóz korrelációs vegyület), mely a bizonyos gyógygombákban (pl. shiitake) található nagyobb mennyiségben, szerepe lehet a a HPV okozta méhnyakrák megelőzés.

A 10 beteg közül 3 beteg teljesen negatívvá vált a 3 hónapos AHCC terápia hatására! Ez a tanulmány megerősíti a korábbi preklinikai megállapítást, hogy AHCC hatékony lehetőséget jelenthet a HPV fertőzések felszámolásában (1).

Egy másik, szintén 10 beteges, 6 hónapos nyomon-követéses vizsgálat során azt találták, hogy 10 HPV-pozitív nő közül 8 beteg lett HPV negatív a shiitake gomba miceliumából készített kivonattal történő kezelés hatására (2).

Legnagyobb betegszámú vizsgálat

Egy 2014 végén publikált tanulmányban 472 fogínygyulladásos (gingvitis) beteg közül 61 betegnél találtak HPV pozitivitást. Ezeket a betegeket két csoportra osztották, az

  • 1. csoportban lévő 20 beteg Laetiporus sulfureust (Sárga gévagomba), míg a
  • 2. csoportban lévő 41 beteg Ganoderma lucidum (Pecsétviaszgomba) és Tramates versicolor (Lepketapló gomba) terápiát kapott.

A 2 hónapos kezelés végén az

  • 1. csoportban lévő betegeknek csupán 5%-a, míg a
  • 2. csoportban lévő betegek 88% lett HPV negatív. Ez azt jelenti, hogy a Ganoderma lucidum (Pecsétviaszgomba) és a Tramates versicolor (Lepketapló gomba) együtt adva képes volt a HPV fertőzés legyőzésére a betegek nagy részénél (3).

Ezek az eredmények azt sugallják, hogy egyes gyógygombák, mint például Ganoderma lucidum vagy a Shiitake gomba előnyös lehet HPV fertőzések megelőzésében, valamint a jövőben szerepet kaphat majd ezen fertőzés kezelésében is.  További randomizált, placebo kontrollos vizsgálatok szükségesek még a gyógygomba terápiák szélesebb körben való alkalmazhatóságához.

FIGYELEM! Ez a cikk a nemzetközi szaklapokban megjelent vizsgálati eredményeket alapján készült, tájékoztatási célt szolgál. A benne lévő információk nem alkalmasak betegségek kezelésére, vagy azok megelőzésére.

Források:

  1. httpss://med.uth.edu/obgyn/files/2014/10/SIO-October-2014.pdf
  2. https://naturalsociety.com/medicinal-mushrooms-proven-to-fight-the-human-papilloma-virus/
  3. https://www.dl.begellhouse.com/journals/

A Gombakirály Webáruházban az eredeti AMINO Up által engedélyezett, FinClub-os AHCC-t forgalmazzuk, itt találja: https://gombakiraly.hu/termek/fin-mycelcaps-ahcc80x/

Az AHCC kutatások a japán Amino Up Ckemical Co., az AHCC gyártója finanszírozta. Több “AHCC” néven futó termék is van a piacon, de nagy részüknek csak (ki tudja milyen hatású…) hamisítvány!!! Az eredeti termékeket forgalmazók listáját itt nézheti meg az Amino Up japán cég honlapján: 

AHCC® Distributors