Mire jó a Chaga gomba?

Chaga gomba (Inonotus obliquus) a természet egyik legősibb gyógyító gombája. A Chagát Oroszország és a Baltikum, illetve Lengyelország és Finnország területén a népi gyógyászatban is használták. Leggyakrabban a gomba ivartalan termőtestéből készítettek teát a különféle panaszok kezelésére. A Chaga gomba ismertebb és gyakoribb oroszországi népi alkalmazásai: általános erősítés, vértisztítás, sebek fertőtlenítése és kezelése, illetve rákos betegségek, tuberkulózis, bélférgesség, máj- és szívbántalmak, valamint gyomorfájdalom és gyomorfekély kezelése. Különösen érdekes alkalmazásmódja az, hogy a belőle készített folyadékkal tartják tisztán a nők a külső nemi szervüket a menstruáció idején, és ugyancsak ezt használják az újszülöttek lemosására, mágikus (rituális) fürdők készítésére, valamint szappan helyettesítésére, amivel a kezet, lábat és az egész testet is lemossák. A ,,chaga-szappant” úgy készítik, hogy a chaga gombát vörösre izzítják. Amikor a gomba elszenesedik, akkor forró vízbe teszik és állandó keverés közben addig főzik, amíg szétesik és a vizet feketére festi.

Az orvosok szerint a chaga gomba nem csodaszer, de enyhítheti a rákos megbetegedések kísérő tüneteit, mint például az étvágytalanságot és a fájdalmat.

Ázsiában szuperélelmiszernek tartják, erősítőszerként, vértisztítóként és fájdalomcsillapítóként tartják számon és már évtizedekkel ezelőtt jelentek meg cikkek a Chaga gomba széles körben történő használatáról. Az Egyesült Államok Nemzeti Rákkutató Intézetének kutatói pedig Jonathan Hartwell 1960-ban megjelent nagyszabású tanulmányából kaptak jelzést arra, hogy ezt a gombát Ausztráliában is rákos megbetegedések ellen használták.

Az utóbbi években több intézetben is vizsgálták a Chaga gomba gyógyhatásait. Ezen cikk megírásáig a PubMed keresője szerint már több mint 200 tudományos közlemény jelent meg a Chaga gombáról, ezek közül több mit 60  cikk a gomba daganat ellenes hatásáról szól (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Inonotus+obliquus+cancer). Ezek a cikkek még nem humán klinikai vizsgálatok eredményeit tartalmazzák, hanem különböző laborban történt kutatások publikált eredményei.

Egy 2011-ben megjelent tudományos közlemény alapján a Chaga gombának úgy tűnik valóban van daganat ellenes hatása. 

A szárított termőtestből készített kivonatot in vitro tüdőkarcinoma, vastagbél adenokarcinoma és glioma sejttenyészetén vizsgálták. A kutatás során megállapítást nyert, hogy a Chaga gomba a tumorsejtek szaporodását gátolta, a tumorsejtek mozgékonyságát csökkentette és a morfológiájukra is hatással volt.

A Chaga fontosabb összetevői, hatóanyagai: Lanoszterán típusú triterpének (pl. lanoszterol, inotodiol), cserzőanyagok, szerves savak, obliquol szteroid, alkaloidszerű vegyületek.

Népgyógyászatból ismert hatásai:

  1. egyes tumorok képződésének folyamatát lassító vagy gátló,
  2. májvédő
  3. gyulladáscsökkentő,
  4. étvágyjavító,
  5. fájdalomcsökkentő hatás.

A Chaga gomba alkalmazási területei:

Különböző rákos megbetegedések kísérő tüneteinek mérséklésére, a legyengült szervezet felerősítésére használják a népi tapasztalatok alapján.

A legfrissebb 2019-es preklinikai vizsgálati eredmények alapján gátolja a daganatos sejtek növekedését, gyulladáscsökkentő és vírus ellenes hatású, valamint  2. típusú diabetesben csökkenti az inzulin rezisztenciát (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31209936). Humán klinikai vizsgálati eredmény még sajnos nem áll rendelkezésünkre.

A chaga gomba rendelkezik talán a legnagyobb ORAC értékkel (oxigén radikális abszorpciós kapacitás) az antioxidánsok között, amely a valaha feljegyzett legnagyobb érték a természetes élelmiszerek között! A chaga gomba kivonat ugyanis 1104 ORAC egységet tartalmaz grammonként. Más antioxidánsban gazdag élelmiszerekkel (mint például az acai bogyó, gránátalma és áfonya)  összehasonlítva, a chaga gombában magasabb az antioxidáns-arány, így hatékonyabban képes elpusztítani a szabadgyököket.

A chaga a világ egyik legerősebb, legnagyobb koncentrátumú antioxidáns.

Felhasznált részei, készítmények

Az ivartalan termőtestből készült tea a legelterjedtebb, de emellett kivonat, szirup, tabletta, injekció, kúp és aeroszol formájában is használható. Hazánkban BIO kivonat és BIO kivonatból készült kapszula formájában kapható.

Figyelem! A cikkben szereplő információk kizárólag tájékoztatási célt szolgálnak, nem alkalmasak betegségek kezelésére. A honlapunkon található chaga gombát tartalmazó termékekre nem lehet általánosítani.

Felhasznált források: 

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26853962
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30334053
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31209936

Naja Forest BIO Chaga kivonat (100ml)

ORGANIC Chaga (60x)