Cukorbetegség és a gyógygombák

Az 1-es típusú cukorbetegség (más néven inzulinfüggő diabetes mellitus) egy autoimmun betegség, amelyet abszolút inzulinhiány okoz. Az eddigi kutatási eredmények alapján úgy tűnik, hogy egyes gyógygombák képesek az inzulin termelésének fokozására. Hátterében az áll, hogy a szervezet immunrendszere idegenként ismeri fel a saját sejtek egy részét, és autoimmun gyulladás következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő béta(β)-sejtjei. Ez a diabétesz bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban gyermek- és fiatal felnőttkorban jelentkezik. A betegek általában soványak, gyakori a jelentős fogyás a betegség megállapítása előtt. A tünetek gyorsan alakulnak ki, a betegek kezeléséhez inzulin szükséges.

 

Mit kell tudni az 1. típusú cukorbetegségről?

A mai tudásunk szerint a 1. típusú cukorbetegségben a hasnyálmirigy β-sejtjeinek elpusztulása következtében inzulin hiány lép fel, amely csak inzulin pótlással kezelhető. Ezért más néven inzulinfüggő diabetes mellitusnak is nevezzük ezt a betegséget.

Ma már tudjuk, hogy a hasnyálmirigy β-sejtjein kívül csaknem minden testi sejtünk képes valamilyen mértékű inzulin szintézisre. Ha pedig ez így van, akkor az immunrendszer működését befolyásoló gyógygomba poliszacharidok stimulálhatják az immunrendszer sejtjeit arra, hogy pl. termeljenek több inzulint. Ez a sejttömeg egyáltalán nem elhanyagolható, mivel az összes mennyisége a szervezetben meghaladhatja a 1.5 kilogrammot.

Gyapjas tintagombaAz így nyert inzulin részben pótolhatja a hasnyálmirigy elpusztult β-sejtjei miatt kialakult inzulinhiányt. Ez a magyarázata annak, hogy 1. típusú cukorbeteg az inzulin mellett rendszeresen kapott gyógygombákat és az inzulin adagja jelentős mértékben lecsökkent.  Néhány szóbeli közlés arról is tudósított, hogy az inzulint végleg elhagyhatták néhány betegnél. De fontos tudni, hogy ezek a tapasztalatok nincsenek klinikai vizsgálatokkal alátámasztva.

Ez ma az endokrinológia egyik legjobban kutatott területe, hisz nagyon sok ember érintett ebben a betegségben, pár éven belül valószínű, hogy olyan új információk birtokába juthatunk, amik alapjaiban írhatják át eddigi ismereteinket.

 

Hangsúlyozzuk, hogy 1-es típusú cukorbetegnél az inzulint önkényesen elhagyni sosem szabad, mindig a kezelő orvossal konzultálva lehet és kell az inzulin aktuális mennyiségét megváltoztatni! Úgy is csökkenteni fogja az orvos az adagokat, ha az eredmények és a tünetek ezt indokolják.

 

Szeretnénk leszögezni, hogy a gyógygombák nem gyógyszerek, nem helyettesítik az orvosi terápiát. A tapasztalatok és eddigi tudományos vizsgálatok alapján jótékony hatással lehetnek egyes egészségügyi problémák esetében, melyeket reményeink szerint nemsokára klinikai vizsgálatokkal is alátámasztanak.

Ami addig is biztos, hogy a gyógygomba tartalmú termékek az eddigi tapasztalatok alapján nem okoznak súlyosabb mellékhatásokat, így biztonságosan fogyaszthatják őket akár a cukorbetegek is, az orvosi kezelés kiegészítésére.