Biobran és a májrák – újabb klinikai bizonyíték a hatékonyságra!

Ez  klinikai tanulmány az arabinoxilán hatóanyagot tartalmazó rizskorpa (Biobran MGN-3) hatását vizsgálta kettős vak vizsgálatban májrákos ( hepatocelluláris karcinómás) betegek esetében. A cikk az Anticancer Research 2010. decemberi számában jelent meg, készült a Charles Drew University of Medicine and Science, Department of Otolaryngology (Los Angeles, USA). Nézzük a részleteket!

Betegek és módszerek

összesen 68  hepatocelluláris carcinomás (májrákos) beteget válogattak be a vizsgálatba. A betegek randomizált módon két csoportba osztották számítógép által generált módon úgy, hogy sem a Biobranbetegek, sem a vizsgálók nem tudták, ki melyik csoportba került (kettős vak vizsgálat).

  • 30 beteg: csak IT (hagyományos orvosi intervenciós terápia)
  • 38 beteg: IT + 1 g Biobran MGN-3 

Az 1 g (1000 mg) Biobran MGN-3-t (Daiwa Pharmaceuticals Co. Ltd., Tokyo, Japán) 12 hónapon át fogyasztották a csoport tagjai, étkezés utáni bevétellel.

IT: transarterial olajos kemoembolizáció (Toce), vagy kombinált Toce és perkután etanol injekciós kezelés (PEIT).

Eredmények: az IT + Biobran MGN-3 csoportban

  • alacsonyabb a betegség kiújulása (31,6% ), mint az IT csoportban (46,7%)
  • magasabb túlélési arány a második év után (35%), mint az IT csoportban (6,7%)
  • szignifikánsan alacsonyabb alfa-fetoprotein (AFP) szint:  38%-os csökkenés (p = 0,0001) a kiindulási értékhez képest, míg az IT csoport nem mutatott szignifikáns változást;
  • jelentősen csökkent a tumor-térfogata, ellentétben az IT csoporttal, ahol nem mutatott jelentős változást.
IT + Biobran MGN-3 csoport 

(38 beteg)

IT csoport

(30 beteg)

Betegség kiújulása 31,6% (12/38) 46,7% (14/30)
Túlélési arány a 2. évben 35% 6,7%
Alfa-fetoprotein szint -38%-os csökkenés a kiindulási

értékhez képest

nem mutatott szignifikáns változást
Tumor térfogat változása jelentősen csökkent nem mutatott jelentős változást

Ki kell emelni, hogy a Biobran MGN-3 + Toce PEIT alcsoport nagyobb mértékű csökkentést mutatott az  AFP-szint vonatkozásában és a túlélési idő is hosszabbnak bizonyult, mint a Biobran MGN-3 + Toce alcsoportban.Az eredmények kielemzése megmutatta,  hogy a Biobran MGN-3 + IT alcsoportok jobban reagáltak a kezelésre minden vizsgált szempontból, mint a hagyományos terápiát kapó kontroll IT csoport.

Következtetés:

A jelenlegi vizsgálat összesített eredményei azt mutatták, hogy a hozzáadott Biobran MGN-3 javítja a daganatellenes hatást, valamint  jótékony hatást fejt ki a betegség végső kimenetele szempontjából is. A Biobran  MGN-3 ezáltal hasznos lehet a hepatocelluláris karcinóma kezelésére. További, még nagyobb volumenű klinikai vizsgálatok megszervezésére érdemesek ezek a fantasztikus eredmények.

Összeállította: Dr. Dóda Ildikó az alábbi forrás felhasználásával  https://ar.iiarjournals.org/content/30/12/5145.long

Figyelem! Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál, a benne lévő információk nem alkalmasak gyógyításra, nem helyettesítik az orvosi kezelést.