A liofilizálás, vagy kicsit magyarosabban „fagyasztva szárítás” vagy „víztelenítés” a ma létező legkorszerűbb és legkíméletesebb fizikai tartósító eljárás, mely lehetővé teszi, hogy a gombából a víz a lehető legkisebb károsodást okozva távozzon. Ezáltal a liofilizált gyógygombákat egyedülállóan magas beltartalom jellemzi. Hogyan is történik a liofilizálás, azaz a fagyasztva szárítás?
A fagyasztva szárítás három lépésből álló folyamat. Első lépésként a fagyasztásból, majd két lépcsőben pedig a szárításból áll:
- Fagyasztás: a szárítandó terméket egy tálcára helyezve a liofilizáló térbe helyezik, kompresszorok segítségével kiszivattyúzzák a levegőt, s a tárcákra helyeztett termék ezáltal lefagy.
- Szublimálás: a vízmolekulákat addig „szaggatják” a kristályrácsból, amíg jég van a mintánkban. Eközben a rendszerrel hőt közölnek, a távozó vízmolekulák okozta hőmérséklet-csökkenést ellensúlyozandó.
- További melegítés: a maradék vizet melegítéssel elpárologtatják.
A magas szárazanyag koncentráció következtében a liofilizált termék hosszabb időn keresztül romlás nélkül eltartható, légmentes csomagolásban. A liofilizálás során első osztályú, kiváló minőségű terméket nyerhetünk.
Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a liofilizált termék?
- Az eljárás során semmilyen kémiai adalékra nincsen szükség, kizárólag a víz kerül kivonásra a termékből, a vízben oldott anyagok viszont már a termékben maradnak. Ez teszi lehetővé, hogy a liofilizált termék a ma ismert szárítási eljárások közül a legmagasabb minőséget képviselje.
- A liofilizált termék nedvességtartama 2-4 % közötti. A liofilizálási eljárás, és az alacsony hőmérsékleten való szárítás következtében a termékben lévő beltartalmi értékek (pl. fehérjék, vitaminok és minden egyéb ásványi anyagok) megmaradnak.
- A liofilizált termékben benne maradnak az íz a szín és illat anyagok is.
- A termék szövet és sejtkárosodás nélkül szárad.
- A liofilizált termék, ha felhasználás során vizet kap, rövid időn belül visszaveszi azt.
Milyen területen használják a liofilizálást?

- elázott értékes könyveket is liofilizálással mentik meg az utókornak,
- nagy értékű régészeti tárgyakat is liofilizálnak (sikeresen liofilizáltunk múzeumok megrendelésére régészeti feltárások során előkerült tárgyakat pl. hordót, ládát),
- a biotechnológiai cégek is alkalmazzák a liofilizálást, biomolekulák elválasztására,
- kuriózumként had említsük meg az űrhajósok csemegéjét, a liofilizált fagylaltot is, mely szintén ezen eljárást követően még az űrbe is felvihető!
A liofilizált termék kiváló nedvszívó képessége miatt gyorsan főzhető éppen ezért gyakran használják instant levesporok alapanyagául. Íz és illat megtartó képessége miatt a fűszerek nagy része liofilizált. A liofilizálási eljárást a fent említett tulajdonságai miatt leginkább a gyógyszeripar alkalmazza pl. vakcinák tartósítására.
A liofilázálás egy viszonylag drága eljárás. A technikai szükséglete az egyéb tartósító technikáknál használt felszerelés árának körülbelül a háromszorosába kerül, és jóval több energiát is igényel, ami szintén megdrágítja az eljárást.
A gyógygombák liofilizálását 1996 óta egy magyar cég, a Champex Kft. is végzi váli üzemében. Az üzem megfelel a biotermékek liofilizálására is, valamint különböző táplálkozás kiegészítők dehidratációjára is alkalmas. A váli üzemben a liofilizálás egy nagy henger alakú tartályban történik, amelybe tálcarendszeren tehető be és vehető ki a felszeletelt áru. A gomba (vagy más termék) mosás, tisztítás, szeletelés után a tálcarendszerbe kerül. Minden termék liofilizálási ideje más és más, nedvességtartalmától és a liofilizálás hőmérsékletétől függően. A berendezésben 6,11 milibar alatti vákuum uralkodik. Ilyen vákuum alatt a fűtés hatására a jégből elszublimál a víz és a jégkondenzátorra csapódik le. A liofilizált termékek, így a liofilizált gomba is gyorsan felveszi a vizet és megpuhul, ezért kitűnő eleme például a levesporoknak.




