Kövess minket Facebookon is!
  • Főoldal
  • Rólunk
    • Cégadatok, tárhelyadatok (impresszum)
    • Adatkezelési tájékoztató
    • ÁSZF
    • Garancia, jótállás, szavatosság
    • Hivatalos tájékoztatás a webáruházunkban forgalmazott termékekről
    • Partnereink
    • Linkcsere partnerek
  • Gyógygomba Hírek
  • Kapcsolat
  • Webshop
  • Belépés vagy regisztráció
Elérhetőség +36 (70) 32-22-746
Termékeink
  • AHCC
  • AKCIÓK
    • Csomagban olcsóbban
    • Karácsonyi ajánlatok
  • BioBran
  • Dr Ganolife termékek
    • Bio csokik
    • Bio kávék és teák
    • Bio szaloncukor
    • Bio kozmetikumok
  • Fogarasi gombák
  • BIOGOMBA termékek
  • Gyógygombák szerinti termékek
    • Chaga gomba
    • Cordyceps
    • Ganoderma
    • Gyapjas tintagomba
    • Gyógygomba keverékek
    • Maitake
    • Mandulagomba
    • Shiitake
    • Süngomba
  • NaJa Forest BIO termékek
    • NaJa Forest funkcionális élelmiszerek
    • NaJa Forest BIO kivonatok
    • Naja Forest csokik
    • NaJa Forest gyógygombás kozmetikumok
  • Liofilizált gombák
  • Egyéb termékek

Kosaram -

0 Ft
0
Jelenleg 0 termék van a kosaradban.
Összesen 0 Ft
Kosaram
Tovább
  • Vissza
  • Gyógygomba hírek
  • Miért is jó a liofilizálás?

Korábbi cikkek

  • GANODERMA, a legsokoldalúbb gyógygombánk
  • Gyapjas tintagomba igazolt hatásai 2020-ban
  • Shiitake, a természet immunbombája
  • Aloha Medicinals termékek helyettesíthetősége
  • Miért érdemes csak BIO körülmények között termesztett gyógygombát fogyasztani?
  • GANODERMA és a DAGANATOK 2020

TOP TERMÉKEK

Bio Ganoderma őrlemény 20g

Bio Ganoderma őrlemény 20g

4.990 Ft
Bio süngomba őrlemény 30g

Bio süngomba őrlemény 30g

3.990 Ft
BioBran® 1000 mg porkészítmény (30x)

BioBran® 1000 mg porkészítmény (30x)

35.500 Ft
Bio Ganoderma őrlemény 10g

Bio Ganoderma őrlemény 10g

2.990 Ft

Miért is jó a liofilizálás?

Szerző: admin 2014.04.05.
0 Comment
Champex , fagyasztva szíárítás , gyógygombák , liofilizálás

A liofilizálás, vagy kicsit magyarosabban “fagyasztva szárítás” vagy “víztelenítés” a ma létező legkorszerűbb és legkíméletesebb fizikai tartósító eljárás, mely lehetővé teszi, hogy a gombából a víz a lehető legkisebb károsodást okozva távozzon. Ezáltal a liofilizált gyógygombákat egyedülállóan magas beltartalom jellemzi. Hogyan is történik a liofilizálás, azaz a fagyasztva szárítás?

A fagyasztva szárítás három lépésből álló folyamat. Első lépésként a fagyasztásból, majd két lépcsőben pedig a szárításból áll:

  • Fagyasztás: a szárítandó terméket egy tálcára helyezve a liofilizáló térbe helyezik, kompresszorok segítségével kiszivattyúzzák a levegőt, s a tárcákra helyeztett termék ezáltal lefagy.
  • Szublimálás: a vízmolekulákat addig „szaggatják” a kristályrácsból, amíg jég van a mintánkban. Eközben a rendszerrel hőt közölnek, a távozó vízmolekulák okozta hőmérséklet-csökkenést ellensúlyozandó.
  • További melegítés: a maradék vizet melegítéssel elpárologtatják.

A magas szárazanyag koncentráció következtében a liofilizált termék hosszabb időn keresztül romlás nélkül eltartható, légmentes csomagolásban. A liofilizálás során első osztályú, kiváló minőségű terméket nyerhetünk.

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a liofilizált termék?

  • Az eljárás során semmilyen kémiai adalékra nincsen szükség, kizárólag a víz kerül kivonásra a termékből, a vízben oldott anyagok viszont már a termékben maradnak. Ez teszi lehetővé, hogy a liofilizált termék a ma ismert szárítási eljárások közül a legmagasabb minőséget képviselje.
  • A liofilizált termék nedvességtartama 2-4 % közötti. A liofilizálási eljárás, és az alacsony hőmérsékleten való szárítás következtében a termékben lévő beltartalmi értékek (pl. fehérjék, vitaminok és minden egyéb ásványi anyagok) megmaradnak.
  • A liofilizált termékben benne maradnak az íz a szín és illat anyagok is.
  • A termék szövet és sejtkárosodás nélkül szárad.
  • A liofilizált termék, ha felhasználás során vizet kap, rövid időn belül visszaveszi azt.

Milyen területen használják a liofilizálást?

A liofilizálást az élelmiszeripar nagy kiterjedten alkalmazza (pl. a nagyon ismert és közkedvelt chocome csokik tetején lévő gyümölcsök is liofilizálással készülnek), de emellett más területeken is sikeresen használják, hisz az eljárás kíméletessége és egyedülálló előnyei számos területen teszik még lehetővé a sikeres alkalmazást. Így például

  • elázott értékes könyveket is liofilizálással mentik meg az utókornak,
  • nagy értékű régészeti tárgyakat is liofilizálnak (sikeresen liofilizáltunk múzeumok megrendelésére régészeti feltárások során előkerült tárgyakat pl. hordót, ládát),
  • a biotechnológiai cégek is alkalmazzák a liofilizálást, biomolekulák elválasztására,
  • kuriózumként had említsük meg az űrhajósok csemegéjét, a liofilizált fagylaltot is, mely szintén ezen eljárást követően még az űrbe is felvihető!

A liofilizált termék kiváló nedvszívó képessége miatt gyorsan főzhető éppen ezért gyakran használják instant levesporok alapanyagául. Íz és illat megtartó képessége miatt a fűszerek nagy része liofilizált. A liofilizálási eljárást a fent említett tulajdonságai miatt leginkább a gyógyszeripar alkalmazza pl. vakcinák tartósítására.

A liofilázálás egy viszonylag drága eljárás. A technikai szükséglete az egyéb tartósító technikáknál használt felszerelés árának körülbelül a háromszorosába kerül, és jóval több energiát is igényel, ami szintén megdrágítja az eljárást.

A gyógygombák liofilizálását 1996 óta egy magyar cég, a Champex Kft. is végzi váli üzemében. Az üzem megfelel a biotermékek liofilizálására is, valamint különböző táplálkozás kiegészítők dehidratációjára is alkalmas. A váli üzemben a liofilizálás egy nagy henger alakú tartályban történik, amelybe tálcarendszeren tehető be és vehető ki a felszeletelt áru. A gomba (vagy más termék) mosás, tisztítás, szeletelés után a tálcarendszerbe kerül. Minden termék liofilizálási ideje más és más, nedvességtartalmától és a liofilizálás hőmérsékletétől függően. A berendezésben 6,11 milibar alatti vákuum uralkodik. Ilyen vákuum alatt a fűtés hatására a jégből elszublimál a víz és a jégkondenzátorra csapódik le. A liofilizált termékek, így a liofilizált gomba is gyorsan felveszi a vizet és megpuhul, ezért kitűnő eleme például a levesporoknak.

 

0
0
Megosztás

Related News

29 aug

Tüdőrákos betegeknél is jótékony lehet a lentinán!

0 Comment
lentinan , shiitake , tüdőrák
Read More
01 ápr

TOP 5 gyógygomba hazánkban!

0 Comment
gyógygombák
Read More

TOP 10 Reishi termék Amerikában!

0 Comment
ganoderma lucidum , USA
Read More

HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

Kattintás ide a válaszadás megszakításához.

Hírlevélre feliratkozás

E-mail cím:*
Hírlevélre feliratkozás:* Igen, hozzájárulok, hogy a Gombakiraly.hu e-mailben hírlevelet küldjön részemre (kattintson az üres négyzetbe, amennyiben hozzájárul).
Adatkezelési tájékoztató:* A Gombakiraly.hu adatkezelési tájékoztatóját megismertem és elfogadom (kattintson az üres négyzetbe, amennyiben elfogadja).

6725 Szeged, Petőfi sgt. 79.

+36 (70) 32-22-746

egeszseg@gombakiraly.hu

Termékátvétel:
hétköznapokon 11-15 óra között, a parkolás ingyenes.

WEBÁRUHÁZ INFORMÁCIÓK

Orvosi tanácsadás

Kuponok

Sütik kezelése

Zöld hétfő akció

IKON kártya elfogadóhely

INFORMÁCIÓK

Hozzájáruló nyilatkozat hírlevél küldéshez

Regisztrációs hozzájáruló nyilatkozat

Szállítás

Bannereink

Gombakirály vásárlói tapasztalatok

FIZETÉSI LEHETŐSÉGEK

Copyright © Gombakirály Webáruház 2021 – Minden jog fenntartva.

Close
Belépés vagy regisztráció
Elfelejtette a jelszót?

Regisztráció

Egyszerűen és gyorsan!

  • Biztonságos fizetés
  • Gyors, kényelmes rendelés
  • Csomagok könnyű nyomonkövetése
Regisztráció
x
X

Keresés

  • Menü
  • Kategóriák
  • Főoldal
  • Rólunk
    • Cégadatok, tárhelyadatok (impresszum)
    • Adatkezelési tájékoztató
    • ÁSZF
    • Garancia, jótállás, szavatosság
    • Hivatalos tájékoztatás a webáruházunkban forgalmazott termékekről
    • Partnereink
    • Linkcsere partnerek
  • Gyógygomba Hírek
  • Kapcsolat
  • Webshop
  • AHCC
  • AKCIÓK
    • Csomagban olcsóbban
    • Karácsonyi ajánlatok
  • BioBran
  • Dr Ganolife termékek
    • Bio csokik
    • Bio kávék és teák
    • Bio szaloncukor
    • Bio kozmetikumok
  • Fogarasi gombák
  • BIOGOMBA termékek
  • Gyógygombák szerinti termékek
    • Chaga gomba
    • Cordyceps
    • Ganoderma
    • Gyapjas tintagomba
    • Gyógygomba keverékek
    • Maitake
    • Mandulagomba
    • Shiitake
    • Süngomba
  • NaJa Forest BIO termékek
    • NaJa Forest funkcionális élelmiszerek
    • NaJa Forest BIO kivonatok
    • Naja Forest csokik
    • NaJa Forest gyógygombás kozmetikumok
  • Liofilizált gombák
  • Egyéb termékek