Milyen esetekben jótékony hatású a BioBran?

A Biobran MGN-3, az immunomodulátor

A Shitake gombából nyert enzimek segítségével lebontott rizskorpából származó arabinoxilán BioBran táplálék-kiegészítő (funkcionális táplálék) hatásait már számos klinikai vizsgálat igazolta. Erőteljesen növeli a meggyengült immunrendszer válaszreakcióit, így ideális táplálékkiegészítő mindazok számára, akik immunrendszere betegség, ill. mérgező anyagok hatására legyengült.

Számos éve ismert, dokumentált tény, hogy bizonyos nagyméretű poliszacharid molekulák – bonyolult szénhidrátok, pl. növényi rostok – képesek stimulálni az immunrendszert. A rostokat általában a koleszterinszint csökkentése, a cukrok metabolizmusának javítása és a belek méregtelenítése kapcsán kutatták; a rizskorpa vírusgátló tulajdonságokkal rendelkezik, míg bizonyos gombarostokról bebizonyosodott, hogy az immunrendszer válaszreakcióját javítják. Sajnos, a növényi rostok általában emészthetetlenek az ember számára, így ezek immunerősítő előnyei általában kihasználatlanul maradnak, mivel a rostok áthaladnak a testen, majd kikerülnek belőle. Ha azonban ezeket a nagyon hosszú poliszacharid-molekulákat (különösen a rizskorpából származókat) sokkal kisebb, hemicellulóznak nevezett komponensekre bontjuk – ezek között a legnagyobb hatással az arabinoxilán összetevők rendelkeznek – ezek az előnyök nemcsak nagyban erősödnek, hanem közvetlenül befolyásolhatják az ember immunrendszerét is, mivel a rostok most már elég kis molekulatömegűek ahhoz, hogy a vékonybél falán át, emésztés nélkül kerüljenek be a véráramba.

E hemicellulóz táplálékkiegészítő-típus vezető gyártója a japán Daiwa Pharmaceutical társaság, amely egyedi és szabadalmaztatott gyártási folyamatában a rizskorpát a Shitake gomba enzimjei (a Lentius edodes micéliumkivonata) segítségével lebontja (részleges hidrolízissel) egy egyedi és természetes hemicellulóz-elegyet kapva, amelynek fő alkotóeleme az arabinoxilán összetevő, avagy a b-1, 4 xylophyronase [xilofironáz] hemicellulóz. Bár a Shitake gomba enzimjei használatosak a gyártás során, a végtermék nem tartalmaz mérhető gombamennyiséget, ezért a gombaallergiás személyek általában nem reagálnak rá.

Ezen hemicellulóz összetevők végső elegye a Biobran MGN-3 generikus nevet kapta – röviden: Biobran. A kutatások nagy részében MGN-3 névvel illetik, ami a gyártó által adott generikus név, bár egy másik generikus néven – “Modified Rice Bran” – MRB [Módosított rizskorpa] – is említik.

Biobran arabinoxilán összetevőnek is nevezik, mivel az arabinoxilán az egyik fő összetevője. Természetes összetevők (hemicellulózok) elegyeként a Biobran rövid láncú poliszacharidokból áll össze, ezeket a szervezet sokkal könnyebben fogadja be, mint az egyetlen alkotóelemből álló anyagokat (amilyenek a hagyományos gyógyszerek). Úgy vélik, e természetes alkotóelem-halmaznak köszönhető a készítmény ártalmatlan jellege és a nemkívánatos mellékhatások hiánya.

Egészségvédő tulajdonságai és klinikai alkalmazása.

A kutatási bizonyítékok alátámasztják a shiitake gombával enzimatikusan módosított hidrolizált rizskorpa (MGN-3 arabinoxilan, azaz a BioBran) funkcionális élelmiszerként és egészségjavító tulajdonságokkal rendelkező táplálékként történő használatát egy 2021 áprilisában a Molecules nevű nemzetközi szaklapban megjelent összefoglaló tanulmány alapján.

Az BioBran egy növényi alapú immunmodulátor, amely mind a veleszületett, mind az adaptív válaszokat befolyásolhatja. Milyen hatásai igazoltak?
 • csökkenti a gyulladásos citokineket,
 • véd az oxidatív stressz ellen,
 • gátolja az új erek ellenőrizetlen szaporodását.
A BioBran-t sikeresen alkalmazták:
 • az immunprofilok helyreállítására,
 • a daganatos betegek életminőségének  és hosszú távú túlélésének javítására.
Ezen kívül az MGN-3 arabinoxilan előnyös lehet kiegészítő terápiaként:
 • HIV-fertőzés,
 • cukorbetegség,
 • IBS (irritábilis bél szindróma)
 • hepatitis (májgyulladás)
 • NAFLD (nem alkoholos eredetű májkárosádás)
 • CFS (krónikus fáradtság szindróma)
 • megfázás esetén.
Az eddigi kutatási eredmények alapján az MGN-3 arabinoxilan fogyasztása teljes mértékben biztonságos, és nincs ismert mellékhatása a szokásos napi 2-3 g dózis mellett. Ezért a lehetséges klinikai alkalmazásai széles körűek és mellékhatásoktól mentesek!
Források:
Ha szeretnél többet tudni a BioBran hatásáról, olvasd el Spencer Bright könyvét: