Megmutatjuk miért az egészség a legjobb befektetés!

Közhely, de igaz! Az egészség a legfontosabb! A szomszédban zajló háború okozta energiaválság új folyamatokat indított el az emberekben, szinte mindenki elkezdett spórolni, hogy ki tudja fizetni majd a megemelkedett közüzemi számláit. De valójában mi az, amin tudunk és meg is éri spórolni? És tényleg az egészség a legfontosabb?

Természetesen a legegyszerűbb spórolási lehetőség, hogy figyeljünk oda az energiafogyasztásunkra. Ezzel tudunk talán a legtöbbet spórolni. Ha leoltjuk magunk után a lámpát, vagy a megszokott 23-24 fok helyett kicsit kevesebb lesz a lakásban. Egészségmegőrzés szempontjából  éjszaka tudunk a legtöbbet spórolni, ugyanis egészségesebb hűvösebb szobában aludni. A 17-19 ºC szobában való alvás csökkenti az anyagcsere betegségek (mint például a cukorbetegség) kialakulási kockázatát. Ezen kívül több melatonin szabadul fel a szervezetünkben, mely fiatalabban tart bennünket. A hűvösebb szobában alvás javítja az alvásunk minőségét is, így nappal aktívabbak lehetünk.

Nézzünk szét a gardrób szekrényünkben és válogassunk meglévő ruhatárunkból. Érdemes csak olyan ruházati terméket vásárolni, melyet tényleg muszáj. Ha nem követed minden évben a ruházati trendet, attól még nem leszel rosszabb ember, sőt betegebb sem leszel. De természetesen azokat a ruhadarabokat meg kell vennünk, melyek gyorsan használódnak el.

A szórakozási lehetőségeken kicsit spórolhatunk, de ezek nélkül nagyon unalmas lenne az életünk. Egy színház, koncert, kirándulás pozitív élményei energizálnak, melyre nagy szükségünk lesz ezen a télen. A szórakozás sok nevetéssel járhat, ami szintén egészségmegőrző hatású. A jókedvű emberek ritkábban betegszenek meg, mint szomorúbb társaik.

A sportolásról szintén nem éri meg lemondani, hisz a sport nagyban hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Vannak olyan sportok, melyek nem túl pénz igényesek, ilyen például a futás, a túrázás, kerékpározás. A napi fél óra aktív mozgás igazoltan csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának esélyét. Régi mondásunk alapján ép testben ép lélek is lakozik.

Az egyértelmű, hogy ennünk kell, de talán spórolhatunk azon, hogy nem a márkás termékeket válasszuk, hanem a nagy élelmiszerláncok saját márkás termékeit. Ezek sokszor ugyan abban az üzemben készülnek, mint a márkás társaik, de mivel egy óriáslánc leszerződött velük rengeteg termék értékesítésére, így azokat saját márkásként, kisebb marketing költséggel akár 20-30%-al olcsóbban tudják a piacra dobni. Itt a marketing árát tudjuk lényegében megspóroljuk, így ez nem befolyásolja az ételeink minőségét.

Az élelmiszerek közül érdemes a hazai termékeket választani. Ennek két fontos oka van: egyrészt nincs rajtuk annyi szállítási költség, így kedvezőbb áron tudjuk őket megvenni. Másrészt ezzel a hazai termelőket is tudjuk segíteni, melyre most óriási szükségük is van, mert a talpon maradásuk a cél. Ráadásként a hazai élelmiszereink ugyanolyan jó minőségűek, így a minőség rovására nem fog menni ez a döntésünk sem.

Sokan gondolhatják úgy, hogy az étrend-kiegészítőkre, bio élelmiszerekre kevesebb szükségük lehet, így azokon akarnak spórolni. Egyik irányból érthető lehet ez, de ha átgondoljuk a következőket, mindjárt kérdésessé válik mindez. Egyszerű közhely, de nagyon igaz, hogy ha egészség van minden van. Miért is nagyon fontos jelenleg, hogy egészségesek maradjunk??

Mert ha egészségesek vagyunk, tudunk dolgozni és a megkeresett jövedelmünkből talán ki tudjuk fizetni megemelkedett költségeket. De ha betegek leszünk, a teljes fizetésünk helyett csak 50-70%-t kapjuk betegszabadságként, táppénzként, mely már nem biztos, hogy elég lesz ezen megemelkedett költségek kifizetéséhez! Persze vannak kivételek, állj be katonának vagy rendőrnek és akkor nem lesz ilyen gondod sem, mert ott az első 30 napban nem lesz jövedelem csökkenésed betegség esetén sem. Nézzük sorban, hogy mekkora összeget kaphatunk betegség esetén:

  • Betegszabadságra akkor vagyunk jogosultak, ha betegség miatt keresőképtelenné válunk, emiatt nem tudjuk ellátni munkahelyi feladatainkat. Mindenkinek egységesen évi maximum 15 nap betegszabadság jár, amely időtartam alatt a távolléti díj 70%-át köteles kifizetni a munkáltató az alkalmazottnak.
  • Táppénzre a 15 napon túli keresőképtelenség esetén vagyunk jogosultak. A táppénz a betegszabadsággal szemben nem munkanapokra, hanem naptári napokra jár, így az értéke is alacsonyabb: a napi átlagkeresetnek csak 50-60%-a. A táppénz igénylés feltételei a fennálló TB-jogviszony, az egészségbiztosítási járulék megfizetése és a keresőképtelenség igazolása.
  • Kórházi kezelés esetén ez az összeg a távolléti díjnak csupán az 50%-a. További információ itt olvasható: https://www.webbeteg.hu/cikkek/jogi_esetek/363/a-tappenzellatas-alapszabalyai
  • Arról, hogy egy egyéni vállalkozó mennyit kap táppénz gyanánt, talán jobb nem is beszélni. De szerencsére vannak már olyan egészségügyi biztosítások, melyek a keresetkiesést tudják kompenzálni!

Összességében elmondhatjuk, hogy manapság nagyon megéri egészségesnek maradni!! Sőt talán nyugodtan kijelenthetjük, hogy a betegségek komolyan veszélyeztetik a létbiztonságunkat is. Éppen ezért nem éri meg spórolni az egészséged megőrzését szolgáló termékeken, ezek jelentik jelenleg az egyik  legjobb befektetést! 

Az egészséges élelmiszerek, étrend-kiegészítők kiválasztásánál a legfontosabb szempont, hogy épp annyit fogyasztunk, amennyire szükségünk van, de azok legyenek kiváló minőségűek. Csak biztonságos forrásból, ha lehetséges hazai termékeket vásároljunk ellenőrzött helyekről. Ha az interneten vásárolunk, csak olyan weboldalakról rendeljünk, ahol a cégadatok korrektül fel vannak tüntetve, az ügyfélszolgálat telefonon elérhető és orvosi tanácsadás is rendelkezésre áll a legmegfelelőbb termék kiválasztásához.

Válasszunk bevizsgált, kiváló minőségű, BIO minősített hazai élelmiszereket, étrend-kiegészítőket, melyek valóban segíthetnek egészségünk megőrzésében.

Mert az EGÉSZSÉG egyre nagyobb ÉRTÉK.

Szerző: Dr Dóda Ildikó háziorvos-fitoterapeuta