Gombakivonatok és a véralvadás

Gombakivonatok hatása az emberi vérlemezkékre és a véralvadásra 

Miért is fontos, hogy van-e hatása a különböző gombafajtáknak az emberi vérlemezkékre (thrombocitákra), illetve a véralvadásra?

A szív- és érrendszeri betegségek (cardivascular disease=CVD) a megbetegedések és halálozások vezető oka a világon. Európában a szív- és érrendszeri betegségek évente körülbelül 3,9 millió halálesetért felelősek. Különösen fontosak a hatékony megelőzési módok, amelyek magukban foglalják a dohányzás abbahagyását, a fizikai aktivitás növelését, valamint a testsúly és az étrend optimalizálását. A thrombocyta-aggregáció (azaz a thrombiciták összecsapzódásának) csökkenése a szívinfarktus kockázatának és a szív- és érrendszeri események teljes számának jelentős csökkenéséhez vezet. Éppen ezért egyre nagyobb figyelmet fordítanak annak kutatására, hogy további, természetes terápiás lehetőségeket találjanak  a thrombociták aggregációjának csökkentésére, ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás csökkentésére is.

A Nutrients című nemzetközi szaklapban jelent meg a közelmúltban egy tanulmány, melyben nyolc termesztett, ehető gombafajból nyert forró vizes kivonatok hatását vizsgálták és hasonlították össze az acetilszalicilsav (ASA) thrombocita aggregációra és a véralvadásra kifejtett hatásával. A nyolc vizsgált gombafaj a következő volt:

  1. Agaricus bisporus (Kétspórás csiperke),
  2. Auricularia auricularia-judae (Júdásfülgomba),
  3. Coprinus comatus (Gyapjas tintagomba),
  4. Ganoderma lucidum (Pecsétviaszgomba),
  5. Hericium erinaceus (Süngomba),
  6. Lentinula edodes (Shiitake gomba),
  7. Pleurotus eryngii (Ördögszekér-laskagomba),
  8. Pleurotus ostreatus (Késői lasagomba) az emberi vérlemezke funkcióra és a véralvadási paraméterekre.
Egyes gombákból kioldódó poliszacharidokról már korábban is kimutatták, hogy antikoaguláns és thrombocyta-aggregációt gátló hatással  rendelkeznek.
A melegvizes gombakivonatok (egyszerűen teának is nevezhetjük őket) is viszonylag könnyen elkészíthetők, ami további előnyt jelent a napi használatukhoz.
A vizsgálat eredményei
A jelen tanulmányban publikált thrombocita aggregációs vizsgálatok eredményei szerint valamennyi vizsgált, szárítatlan termőtestekből készített forró vizes gombakivonat anti-aggregációs hatást mutatott in vitro az ADP által kiváltott thrombocita-aggregáció gátlásával szemben, egy P2Y12 receptoron keresztül. A válaszok négy gomba esetében meghaladták az ASA (acetilszalicilsav) által kiváltott 140 µmol/l ASA értéket!!
  1. Első helyen a P. eryngii, azaz az Ördögszekér-laskagomba végzett (65,1%-kal),
  2. Második helyen az A. bisporus, azaz a Kétspórás csiperke (58,0%),
  3. Harmadik helyen az A. auricula-judae, azaz a Júdásfülgomba (54,3%)
  4. Negyedik pedig a C. comatus, azaz a Gyapjas tintagomba  (51,6%) esetében figyelték meg:

A vizsgált gombák thrombocita-aggregációt gátló hatásai, az ASA által kiváltott hatással összehasonlítva.

A vizes gombakivonatok véralvadásra kifejett hatása

Az emberi plazma gombakivonatokkal történő kezelése nem eredményezett megváltozott alvadást. A protrombin idő és az INR értékek minden esetben a referencia tartományba esett. A megfigyelt értékek egyetlen esetben sem tértek el jelentősen a kontrollétól. Mindkét paraméter legmagasabb átlagértékét az ASA esetében találták, és nem tértek el szignifikánsan az A. auricula-judae (protrombin idő és INR), az A. bisporus és a C. comatus (INR) esetében megfigyeltektől.

Összefoglalva elmondható, hogy a hazánkban nagyon népszerű gyógygombák, mint például a ganoderma, gyapjas tintagomba, shiitake, süngomba hatását is vizsgálták, és kiderült, hogy ezen gyógygombák érdemben nem befolyásolják a thrombocita aggrgáció gátlást és a véralvadást.

A legígéretesebb hatásokat három termesztett gombakivonat okozta:
  • A. auricular-judae (Júdásfülgomba), a
  • P. eryngii (Ördögszekér-laskagomba) és az
  • A. bisporus (Kétspórás csiperke) esetében tapasztalták, amelyek a legnagyobb thrombocita aggregáció gátlást váltották ki, citotoxicitás nélkül ezen vizsgálatban!
Ezen gombakivonatok thrombocita aggregációt gátló hatása az ASA (acetilszalicilsav) hatásával vetekszik! Éppen ezért komoly szerepet kaphat a későbbiekben a thrombocita aggregáció természetes úton történő gátlásában, ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek prevenciójában.
Összeállította: Dr Dóda Ildikó