A gyógygombák is segítik a sebgyógyulást!

A gombáknak jelentős szerepük van az emberi étrendben funkcionális táplálékként és táplálék-erőforrásként, hisz  fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok és a szénhidrátok kiemelkedő forrásai, de emellett számos biológiailag aktív metabolitot is tartalmaznak. Ezenkívül igazolást nyert, hogy a gyógygombákból készült kivonatok több féle mechanizmus által hozzájárulhatnak a sebgyógyuláshoz is.

A sebgyógyulás, mint normális biológiai folyamat, négy fázisra osztható: véralvadás (hemosztázis), gyulladás, szövetnövekedés (proliferáció) és szövetek átalakítása (érés). A gyógygombakivonatok és metabolitjaik a sebkezelés szempontjából különféle mechanizmusok által fejtik ki hatásukat (). 

Az alábbi ábra összefoglalja a sebgyógyulási folyamatot és a gombák szerepét a különböző lépésekben.

A gombákban lévő 1,3 β-glükán makrofágokat toborozhat a seb helyére. Ezen kívül a  β-glükánok közvetlenül növelik az I. és III . típusú kollagén szintézisét is, serkentik a kollagén regenerálódását és segítik a sebgyógyulást. A Ganoderma lucidum (pecsétviaszgomba) és a Lentinus edodesból (shiitake gomba) nyert β-glükán emeli a szérum antioxidáns enzimaktivitását és csökkenti a szérum nyálkahártya interleukin-2 (IL-2) és a tumor nekrózis faktor (TNF)-α szintjét. A TNF-α elnyomása fokozza a sebgyógyulást, fokozva a hámsejtek proliferációját és a véráramlást. Több tanulmány eredményei alapján valószínűsíthető, hogy a gombák sebgyógyító tulajdonságai összefüggenek a magas  poliszacharid tartalommal. Mivel a Ganoderma β-glükán tartalma az egyik legmagasabb, a legtöbb pozitív vizsgálati eredmény is ezzel a gombával történt:

Ganoderma lucidum   Poliszacharidokban gazdag kivonat Helyi alkalmazás: 10% w/w fokozott sebgyógyulással STZ-indukált diabéteszes patkányokban ()
    Nyers kivonat, amely 5 térfogat% etanolt, abszolút metanolt és ioncserélt vizet tartalmaz Sebgyógyulás elősegítése: A metanolos extraktumból származó primer és szekunder triterpének (0,156 mg / ml) fokozták a keratinociták egészséges szaporodását és migrációját, citotoxikus vagy aberrált morfológiai hatások nélkül. ()
    Poliszacharid-frakciók (0,1, 0,5 vagy 1,0 g / kg naponta; intragasztrikusan, 14 napig) Jelentős gyógyulás elősegítése patkányokban az ecetsav által kiváltott fekélyeken ()
    Meg nem határozott A nyers kivonat javította a sebgyógyulást ()
    Meg nem határozott A nyers kivonat csökkentette a patkányok gyomorfekélyét ()
    Immunmoduláló fehérje (Ling Zhi-8) Gyorsított sebgyógyulás patkány májszövetekben monopoláris elektrohullám után ()
    Porított gomba micélium (100 mg) Fokozott sebgyógyulás tevékenységek és a szövettani gyógyult sebek a 3 rd nap ()
    Liofilizált vizes kivonat Kísérleti patkányokban javult a sebgyógyulás,  fokozott gyógyító aktivitás volt, amit a seb összehúzódásának növekedése, a kollagén felhalmozódás, a hexozamin és az összes fehérjetartalom bizonyít.(Gupta et al., 2014)

Hericium erinaceum

(süngomba)

  β-glükán-poliszacharidok Gyorsított sebgyógyulás patkányokban ()      
    Meg nem határozott Nyers kivonat (20, 30 és 40 mg / ml) felgyorsította a sebgyógyulást a kísérletileg megsebesített hím patkányokban ()      
    Meg nem határozott A nyers kivonat fokozta a sebgyógyulást ()      
               

Lentinula edodes

(shiitake)

 

  Poliszacharid Megnövekedett szérum antioxidáns enzimaktivitás és csökkent szérum nyálkahártya IL-2 és tumor nekrózis faktor (TNF) -α szintek orális fekélyes patkányokban. A védőhatás magában foglal egy oxidáló mechanizmust. ()

A gyógygombákat évszázadok óta fogyasztják ízük, gazdasági és ökológiai előnyeik, valamint terápiás tulajdonságaik miatt. A kutatások előrehaladtával számos, a gombákból nyert bioaktív vegyületet tekintettek felelősnek biológiai és terápiás tulajdonságaikért, anti-atherogén, májvédő, fájdalomcsökkentő, gyulladáscsökkentő, antidiabetikus és antioxidáns hatásuk a legfigyelemre méltóbb. Mindazonáltal a gyógygombák sebgyógyulásra kifejtett jótékony hatásáról is egyre többen számoltak be, összefüggésbe hozva a bennük lévő poliszacharidokkal és fenolos vegyületekkel. További vizsgálatokra van szükség a gombákból származó bioaktív vegyületek potenciáljának és gyógyító tulajdonságainak, valamint azok kivonatainak értékeléséhez, amelyekből származnak. Mindazonáltal a gombakomponensek és kivonatok kozmetikumokban történő felhasználása figyelemre méltó lehet a sebgyógyító tulajdonságaik miatt.

Ez a rövid, magyar nyelvű összefoglaló a Frontiers Pharmacology 2020 novemberi számában megjelent angol nyelvű tudományos cikk alapján készül. Az eredeti cikk itt olvasható: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7525158

Az összefoglalót készítette: Dr Dóda Ildikó háziorvos-fitoterapeuta