Prosztatarák és a gyógygombák

A prosztatarák (azaz a dülmirigy rosszindulatú daganata) a férfiak leggyakoribb tumoros betegsége. Idejében, azaz még a tünetek megmutatkozása előtt felfedezve viszont jól gyógyítható, ezért nagy jelentősége van a szűrővizsgálatoknak. A daganatos megbetegedés szövettanilag leggyakrabban adenocarcinoma.

A betegség pontos oka nem ismert, hátterében több tényezőnek is szerepe lehet (pl. génhiba, hormonális okok, étkezési szokások, szexuális aktivitás), de ami biztos, hogy az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban fordul elő. A betegségnek a korai szakban nincsenek markáns tünetei. A daganat növekedésével együtt jönnek elő a különböző nyomási tünetek: a húgycső összenyomása miatt fellépő vizelési panaszok – gyakori vizelés, éjszakai vizelés, vizeletrekedés.

A prosztatrák diagnosztizálása során a tapintási lelet, UH vizsgálat, és a laborvizsgálat az elsődleges.  Ez utóbbi eredményében a PSA (prosztata specifikus antigén), azaz a vérbe kerülő ui. tumormarker és esetlegesen a CRP emelkedése a legszembetűnőbb. A későbbiekben is nagy jelentőssége van a PSA érték nyomonkövetésének. A PSA emelkedése jelezheti a betegség aktivizálódását, esetleges kiújulását vagy biológiai tulajdonságainak megváltozását, mely évek során, jól beállított kezelés mellett is bekövetkezhet.

A prosztatarák terápiáját sok minden befolyásolja, de leginkább a beteg életkora, kísérő betegségei, a betegség előrehaladottsága. Ezen betegek orvosi terápiáját az urológus orvosok végzik.

Kiegésztítő terápiaként érdemes a természet segítségét is bevetni az orvosi terápiák mellett.

Gyógygomba terápia

Prosztatarák esetén gyógygombáink közül a Ganoderma (reishi) gomba és Mandulagomba lehet a leginkább javasolt gyógygomba.

  • A ganoderma természetes gyulladáscsökkentő. Hatóanyagai közül a két legfontosabb a poliszacharidok és a triterpének. A triterpének erős antibakteriális, nyugtató és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Ez a gomba mintegy 140, igen aktív triterpént tartalmaz.
  • A Mandulagomba támogatja a szövetek regenerációját. Magas béta-glükán tartalma segít szabályozni az immunrendszer működését. A Mandulagomba ezenkívül jelentős ergoszterol tartalommal is rendelkezik. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a megfelelő D-vitamin-ellátottság védelmet jelent a mellrák, a prosztatarák, a vastagbélrák, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a metabolikus szindróma kifejlődésével szemben, és jobb fizikai erőnlétet biztosít. Egészséges életmóddal és egészséges táplálkozással, a D-vitamin megfelelő pótlásával kivédhetők a D-vitamin-hiány hosszú távú káros következményei. Ezen kívül a  gyógygombák fogyasztása természetes feltöltést biztosít a beteg szervezet számára vitaminokból, ásványi anyagokból, nyomelemekből és számos aminosavból egyaránt. Ezáltal hozzájárulhat a megelőzés és a gyógyulás eredményességéhez.

Étkezési tanácsok

Prosztatarák esetében is rendkívül fontos a megfelelő étrend betartása:

  • Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású gyümölcsöket (pl. gránátalma, vörösáfonya), zöldségeket (pl. brokkoli, karfiol, káposzta, kelbimbó, paradicsom, cékla), valamint lenmagot és tökmagot érdemes rendszeresen fogyasztani.
  • A gyulladáskeltő élelmiszerek fogyasztásának lecsökkentése (pl. cukor, a liszt, a tejtermékek, a cukrozott üdítőitalok, a feldolgozott és félkész élelmiszerek, tartósított élelmiszerek, valamint a péksütemények).
  • Fehér húsok és halak fogyasztása: a vörös húsok fogyasztása helyett érdemes előtérbe helyezni a fehér húsok (pl. csirke, pulyka) és a halak fogyasztását. Az omega-3 zsírsavakban gazdag halak fogyasztása segíthet a gyulladás mérséklésében.
  • C-vitamin fogyasztása napi 1000mg-os mennyiségben, mely amellett, hogy antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, fokozza a poliszacharidok biológiai hatékonyságát.
  • D-vitamin pótlás kiemelkedően fontos, daganatos betegségben szenvedőknek napi 3000NE fogyasztása javasolt a legújabb orvosi ajánlás szerint.
  • A szelén segíti a degeneratív sejtek önmegsemmisítését, és védi a sejteket az oxidációtól. A legtöbb szelén a tenger gyümölcseiben, sovány húsokban, tojásban, hüvelyesekben van.
  • A cink szintén jelentős ásványi anyag a prosztata megfelelő működése szempontjából és gyulladásgátló hatással is rendelkezik.

Aki komplex formában szerené kiegészíteni a táplálkozását, érdemes gránátalmát, zöld teát, brokkolit és kurkumát rendszeresen fogyasztania.

A daganatos betegségben szenvedőknél kiemelten fontos a gyógygombák tisztasága, azért minden esetben BIO minősített gyógygombát célszerű választani! Szintén fontos kiemelni, hogy a gyógygombák hasznos és egészséges élelmiszerek,  fogyasztásuk semmiképpen sem helyettesítik az orvosi terápiát, csupán annak kiegészítésére szolgálhatnak.