Tüdőrákos betegeknél is jótékony lehet a lentinán!

2018 júliusában a Cancer Research and Clinical Oncology szaklapban megjelent cikk célja a lentinannal kapcsolatos preklinikai és klinikai vizsgálatok, molekuláris mechanizmusok áttekintése.

A lentinan a shiitake gomba egyik poliszacharidja és az ezt tartalmazó Lentinan injekció klinikailag elfogadott gyógyszer Ázsia több országában.  Ezt a készítményt legfőképpen előrehaladott gyomorrákos és vastagbélrákos betegek terápiájában használják, de emellett a tüdődaganatos betegeknél is kiterjedten vizsgálják hatását.

A 2013 nyarán publikált klinikai vizsgálatok már kimutatták, hogy kemoterápia mellett adott lentinan meghosszabbítja az előrehaladott gyomorrákos betegek túlélési idejét a kemoterápiánál tapasztaltakhoz képest.

A Journal of Cancer Research and Cinical Oncology 2018 júliusban megjelent tanulmányában az elmúlt 12 év eredményeit elemzik a szerzők, Yiran Zhang és munkatársai.

A CNKI (China National Knowledge Infrastructure), a VIP (Chongqing VIP kínai tudományos folyóirat-adatbázis) és a Wanfang adatbázisok alapján 2004 és 2016 között publikált, randomizált vizsgálatokban 3117 tüdőrákos beteg vett részt, közülük 38 beteg kapott a kemoterápia mellett lentinant.

A csak kemoterápiás kezelést kapó betegekhez képest a kemoterápiát+ lentitnánt kapó betegek válaszaránya 43,3%-ról 56,9%-ra emelkedett.

Ezen adatok alapján a szerzők megállapítása, hogy a lentinán nemcsak az életminőséget javítja, hanem a kemoterápia hatékonyságát is növeli a tüdőrákos betegek kezelése során.

Hazánkban a shiitake gyógygomba őrlemény és standardizált kivonat formájában érhető el, egyenlőre a shiitake gomba hatóanyagát tartalmazó Lentinan injekció nem kapható! Egy japán gyógyszercég, a Daiwa Pharmaceutical kifejlesztett egy BioBran nevű terméket, mely szintén shiitake gomba alapú, klinikailag bevizsgált termék. Ennek a készítménynek is egyértelműen bizonyított az életminőség javító hatása.

Figyelem! A cikkben szereplő információk kizárólag tájékoztatási célt szolgálnak. A shiitake gomba nem gyógyszer, hanem élelmiszer. Rendszeres fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a vegyes étkezést, de hatékonyan kiegészítheti azt. Az itt lévő információk nem vonatkoztathatók az oldalunkon fellelhető termékekre.

Forrás: