Alzheimer-kór és ganoderma

Az Alzheimer-kór (AD) az idős népesség idült progresszív neurodegeneratív betegsége. Gyakran jár a memória, a nyelv és a személyiség elvesztésével. A demenciák (elbutulás) 60-70% -a Alzheimer-kórnak tekinthető. Becslések szerint a világméretű előfordulási aránya 2006-től kezdve 26,6 millióról 85 millióra nőtt. Az AD betegek egészségügyi kiadásai évente 172 milliárd dollárt tesznek ki az Egyesült Államokban. Így súlyos közegészségügyi kihívást jelent világszerte a társadalom számára, különösen az idősödő népesség gyors növekedése miatt.

A kezelésre használt gyógyszerek (donepezil, galantamin, memantin, rivasztigmin) az eddigi tudásunk szerint nem képesek teljesen meggyógyítani az AD-t, csak ideiglenesen enyhítik a tüneteket.  Ráadásul hosszú távon adva elég sok mellékhatást is okozhatnak.

A Ganoderma Lucidum Spore Powder (SPGL), azaz a Ganoderma spóra por az eddigi állatkísérletes eredmények alapján hatékony terápiát jelenthet a későbbiekben az AD kezelésére. Azonban még a Medicine 2018 májusi számában megjelent cikket megelőzően nem állt rendelkezésre klinikai vizsgálati eredmény, amely az SPGL hatásosságát és biztonságosságát vizsgálta volna az AD-ben szenvedő betegeknél.

2016. január – 2017. decembere között összesen 42 Alzheimer-kórban szenvedő beteg bevonásával végeztek egy placebo kontrollált pilot vizsgálatot, melyben a ganoderma spóra por hatékonyságát és biztonságosságát vizsgálták az AD-ben szenvedő kínai betegeknél.

A vizsgálat során a betegeket két csoportba osztották:

  • a betegek fele naponta 3 x 1000 mg Ganoderma Lucidum Spore Powdert (GLSP) kapott (250 mg/kapszula),
  • a betegek másik fele pedig ugyan olyan formájú és darabszámú, placebot (hatástalan anyagot) tartalmazó kapszulát kapott.

A 6 hetes kezelés elején és a végén is az alábbi teszteket végezték el a betegeknél:

  • Alzheimer’s disease Assessment Scale-Cognitive (ADAS-cog) – kognitív funkciókat megítélő teszt
  • World Health Organization Quality of Life questionnaire (WHOQOL-BREF) – életminőséget megítélő teszt
  • Neuropsychiatric Index (NPI) – neuropszichiátriai, viselkedési teszt.

A korábban állatokon végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a Ganoderma lucidum polysacchraride peptid (GLPP) képes az agyi plakkokra és neurofibrilláris degeneráció kialakulására hatni, és csökkentheti az amyloid okozta érrendszeri elváltozásokat.

A szerzők tudomása szerint ez volt az első olyan klinikai vizsgálat, melyben az SPGL hatékonyságát és biztonságosságát az AD-ben szenvedő betegeknél vizsgálták. Az eredmények nem mutatták szignifikáns eltérést az ADG-cog, WHOQOL-BREF és NPI tesztek során, a placebóval összehasonlítva, valószínűleg a GLSP-kezelés relatív rövid időtartama miatt. A 6 hetes kezelés során a GLSP működésbe lépett, de hatása nem érte el a statisztikai szignifikanciát. Mellékhatások minimális mértékben, enyhe formában fordultak eő, így érdemes további, nagyobb betegszámú, hosszabb klinikai vizsgálatot végezni a Ganoderma Lucidum spóra por Alzheimer-kórban való használatával kapcsolatban.

Figyelem! Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál a nemzetközi kutatási eredményekről, így betegségek kezelésére ezen információk nem alkalmasak.

Forrás: https://journals.lww.com/md-journal/fulltext/2018/05110/Spore_powder_of_Ganoderma_lucidum_for_the.21.aspx