A shiitake szerepe az influenza megelőzésében

A felső légúti betegségek kapcsán gyakran halljuk azt a szót: ,,megfáztam,,. Általában a hidegnek, huzatnak tulajdonítunk megbetegítő szerepet. Ez azonban egyszerűen nem igaz!
Nem lehet megfázni! – ezt a mikrobiológia és infektológia fejlődése egyértelművé tette.

A felső légúti betegségek, a nátha, a torok és mandulagyulladás, tüdőgyulladás egytől egyig kórokozók következményei: baktériumok, vírusok, gombák okozhatják.
Évente egyszer, kétszer mindenkinél előfordul, ha azonban rövid időn belül többször kell a fertőzésekkel harcot vívni, akkor az biztos jele az immunrendszer meggyengülésének.

A tél egyik legáltalánosabb betegsége az influenza, elsősorban a légutakat érintő, vírusos eredetű betegség, amely komoly járványokat okozva alaposan megkeserítheti ezen időszakban az emberek életét. Általában egyszerű lefolyású, ám előfordulhat, hogy bakteriális felülfertőződéstokozva, a szövődmények súlyosabb állapothoz, akár halálhoz vezethetnek.

A 2022-es tél különlegessége lehet a “Flurona”, azaz a koronavírus és az influenza kettős fertőzése. Ebben az esetben egy időben két féle fertőzés is jelen van szervezetünkben. Ez a kettős fertőzés főleg az idős, több féle betegségben is szenvedő betegeknél okozhat súlyosabb panaszokat.

Immunrendszerünk feladata, hogy megkülönböztesse és semlegesítse a szervezetbe kerülő idegen anyagokat, megóvja szervezetünket a káros mikroorganizmusok, vírusok, baktériumok és gombák támadásaitól. Ez az oka annak, hogy az immunrendszer működési zavara, gyengülése, szinte azonnal panaszokkal jár. Mivel először csak általános, nehezen meghatározható, ráadásul enyhe tünetek jelentkeznek, éppen ezért ezt hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni.

,,A megfázás és influenza megelőzésének legbiztosabb módja a megfelelően működő immunrendszer. A Hagyományos Kínai Orvoslás (Traditional Chinese Medicine – TCM) a gyógygombákat évszázadokon keresztül alkalmazta az infulenza megelőzésére és leküzdésére. A gyógygombák hatékonyan támogatják az immunrendszert, egyfajta üzemanyagként szolgálnak a szervezet számára. ,, – mondja Szabó Nikolett tudományos kutató.

Ezeket a hatásokat a Shiitake gomba (Lentinula edodes) esetében már több tudományos kutatás és tanulmány is alátámasztja. A shiitake gyógygomba ideális élelmiszer, hiszen rostanyagban gazdag, alacsony kalóriatartalmú, és több, a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosav, sokféle enzim és vitamin található benne. Jelentős B-vitamin-forrás. Ásványi anyagai közül említésre méltó magas cinktartalma, ami jelentős szerepet játszik az immunrendszer aktivizálásában. Ha a shiitake gombát napsugárzás vagy UV-sugarak érik, 4–5 szárított termő test elfogyasztása elegendő egy felnőtt ember napi teljes D-vitamin-igényének kielégítéséhez. Ezen tulajdonsága különösen vegetáriánusok számára előnyös, hiszen ők gyakran szenvednek D-vitamin-hiányban.

 

A shiitake gomba immunrendszerünk bástyája.

Egészségvédő hatása elsősorban szénhidrátösszetételében rejlik. Számos összetett szénhidrátot, poliszacharidot mutattak ki belőle – köztük a legjelentősebb a lentinán –, amely gátolja a baktériumok és a vírusok szaporodását. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a lentinán hatására egyrészt biológiailag aktív anyagok (interferon, interleukin) termelődnek, melyek ösztönzik a szervezet immunrendszerének működését, másrészt fokozzák a vérben levő falósejtek (makrofágok) aktivitását.

,,Meghűlés esetén is csodákat tesz,,
Az eddigi tapasztalatok alapján a shiitake gomba fogyasztása néhány nap alatt rendbe hozza a
hurutos megbetegedéseket, kiváló köptető, hurutoldó és megszünteti a köhögést.

,,Véd, akár az influenza elleni oltás,,
Kettős szálú ribonukleinsavnak (RNS) köszönhetően influenza ellen is jó. Mi több, az influenza- oltás természetes eredetű alternatívájának tartják. Japán és amerikai tudományos kísérletek igazolták, hogy a shiitake fogyasztása 70%-os védettséget nyújt az influenza “A” vírussal szemben.

A hatékony immunrendszer kiépítése csak abban az esetben lehetséges, ha odafigyelünk a helyes életmódra. Ne feledje, az egészség befektetés! Gyakori kézmosással ügyeljünk a megfelelő higiéniára, kerüljük a nagy tömeget. Fordítsunk kellő figyelmet a rendszeres kézmosásra és szájöblítésre, tekintettel arra, hogy környezetünkben a levegő számos baktériumot tartalmazhat. Fenti szabályok betartásával hatékonyan megelőzhető az influenza.

A shiitake gomba mellett a ganoderma gomba immunerősítő hatása is kiemelkedő. E két gomba együttesen fogyasztva is segítheti  immunrendszerünk téli turbó üzemmódba állítását. Napi egy-két adag ganodermás tea fogyasztása télen nem csak finom, hanem egészséges is! És mivel nincs hatékony gyógyszer ezen vírusos fertőzések kezelésére, ezért a szervezetünk vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel és aminosavakkal való feltöltése, valamint az immunrendszerünk természetes erősítése a legfontosabb. Erre pedig a bio gyógygombák, azon belül is főleg a shiitake és a ganoderma talán a legalkalmasabb.

 

Vírusoktól mentes napokat, jó egészséget kívánunk!

FIGYELEM! Ez az írás kizárólag tájékoztatási célra szolgál, nem alkalmas betegségek diagnosztizálására, gyógyítására, megelőzésére és nem helyettesíti az orvosi szolgáltatásokat! A cikkben szereplő megállapítások nem vonatkoztathatóak teljes mértékben a honlapon található termékeinkre, mert a vizsgálatok nem az általunk forgalmazott shiitake gombával készültek.

 

SZERETNÉL BIO SHIITAKE GOMBÁT VÁSÁROLNI?

Bio shiitake őrlemény 30g

NaJa Forest BIO Shiitake étrend-kiegészítő