TOP3 anyag, mely képes növelni az Idegi Növekedési Faktor (NGF) szintjét

A Neuroscience nevű nemzetközi szaklap 2017 december 7-i számában került publikálásra az a cikk, mely az Idegi Növekedési Faktorról (Nerve Growth Factor=NGF) szól.

Először nézzük, mi is az az Idegi Növekedési Faktor (NGF)?

Szűkebb értelemben egy polipeptid, amelyet az idegsejtek, támasztó szöveti sejtek (például asztrociták és Schwann-sejtek), valamint a neuronok környéki célsejtek (például a nyálmirigy sejtjei) termelnek. Serkenti az érző- és a szimpatikus idegsejtek növekedését, főleg a nyúlványaik kinövesztését; számukra abszolút fontos növekedési tényező. Serkentő hatásúak a B típusú nyiroksejtekre (B-sejt) és kiválthatják a hízósejtekből a hisztamin felszabadulását is. Tágabb értelemben olyan hormonszerű anyagok összefoglaló elnevezése, melyek előmozdítják az idegsejtek életbenmaradását és növekedését. Közéjük tartozik számos ismert idegi növekedési (trofikus) faktor, a neurotrofinok. Milyen problémákat okzhat, ha az NGF szintje megváltozik?

  • Alacsony NGF-szinteket találunk számos, gyakori nyugati betegség, mint pl. az ateroszklerózis, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, vagy a Metabolikus X-szindróma esetében is.
  • Magas NGF-szinteket találunk például egyes autoimmun betegségekben, valamint hízósejtek fokozott jelenlétében, amelyek hisztamint termelnek, és amelyek szintén képesek NGF-t termelni.
Kiknél lehet jótékony hatású az NGF szint növelése?

A legtöbb ember számára jobb, ha megnöveljük az NGF szintjét, de vannak olyan betegségek, ahol kifejezetten előnyös lehet az NGF szintjének emelése, ilyenek pl.

  • Súlyos depressziós zavarban szenvedőknél egyértelműen pozitív hatását látták az NGF szint növelésének, mert az NGF fokozta a neuronok túlélését a hippocampusban, és ezzel párhuzamosan javította a depressziót azáltal, hogy növelte a szerotonin termelő sejteket az agytörzsben.
  • Sclerosis multiplexben (SM): az emberi agy demyelinizációjával járó betegségeiben (például a multiplex szklerózis), ui. az NGF emelése késleltette a betegség kialakulását állatkísérletekben, valamint csökkentette a gyulladást és csökkentette a szöveti sérülést is. Az NGF elősegíti a mielin-károsodás javítását.
  • Alzheimer-kór esetében az acetilkolint emelő anyagok előnyösek az Alzheimer-kóros betegek számára. A közelmúltban végzett állatkísérletek azt mutatják, hogy az NGF szelektíven védi az acetilkolin aktiválta neuronokat, és pozitív hatással van az Alzheimer-kór kezelésére.
  • Schizophrenia kockázata is növekszik az NGF szintjének csökkenésével.
  • Szív- és érrendszeri védő hatása,
  • Cukorbetegség elleni védő hatása,
  • Daganatos betegségek elleni védő hatása is van az NGF növelésének az eddigi vizsgálati eredmények alapján.

Mivel az NGF képes az agy védelmére és segít az immunrendszer egyensúlyának megtartásában, számos agyi rendellenességre, többek között Multiplex Sclerosisra, Alzheimer-kórra és Parkinson-kórra kiterjedő vizsgálatok folyamatban vannak.

Kiknél előnytelen hatású az NGF szintjének növelése?

A megnövekedett NGF szintet az agykárosodás gyulladásos reakciója okozhatja. Az NGF hatására a stressz növeli a gyulladást és az autoimmunitást (neuroimmun kölcsönhatások).

  • Az NGF szintje gyakran magas krónikus fájdalomban (fájdalmas hólyag szindróma, krónikus prosztatitis, krónikus kismedencei fájdalom szindróma, osteoarthritis, cukorbeteg perifériás neuropathiája és pikkelysömör), de nem minden esetben.
  • A magas NGF szint hozzájárulhat a hisztamin intoleranciához, ui. az NGF aktiválja a hízósejteket, ami a hisztamin felszabadulását okozza. Ez hozzájárulhat a hisztamin intoleranciához.
  • A magas NGF szint súlyosbíthatja az autoimmun betegségeket, ui. az NGF szerepet játszhat az idegrendszer, a hormonális rendszer és az immunrendszer kölcsönhatásainak szabályozásában, egyensúlyban tartva. Számos autoimmun betegségnéll magas az NGF és több hízósejt szintje.
A természetben található TOP 3 anyag, mely képes növelni az Idegi Növekedési Faktor szintjét
  • Süngomba (Hericium erinaceus): az eddigi klinikai kutatások alapján a süngomba képes emelni az NGF szintjét. Élelmiszerként való rendszeres fogyasztása kiegészítésként javasolt lehet az idegrendszer károsodásával járó különböző kórképekben, mint pl. depresszió, Alzheimer-kór, sclerosis multiplex, schizophrenia.
  • Butirát (vajsav): a vaj avasodásakor megjelenő kellemetlen illatot okozó anyag.
  • PQQ (Pirrolo-kinolin-kinon): a mitokondriumok számát képes emelni.

A TOP listás anyagok mellett jótékony hatása az NGF szintjére pl. D3-vitamin, A-vitamin, cink, melatonin, Ginkgo biloba, de a jóga mellett még a szerelem is!

Felhasznált forrás: https://selfhacked.com/blog/all-about-nerve-growth-factor-and-50-ways-to-increase-it/

Figyelem! Fontos tudni, hogy a nemzetközi szaklapokban publikált cikkek nem a honlaunkon kapható termékekkel készültek, így ezen információk csak és kizárólag tájékoztatási célt szolgálnak, nem vonatkoztathatók termékeinkre.

Összeállította: Dr. Dóda Ildikó

Bio süngomba őrlemény 30g