Miért is olyan népszerűek a gyógygombák?

Orvosi szemszögből igyekszem átgondolni, mi is lehet az oka a gyógygombák hihetetlen népszerűségének. Érdekes jelenségnek lehettünk tanúi az elmúlt években. Míg a gyógyszerekbe betett hite folyamatosan csökken az embereknek, addig a gyógynövények és gyógygombák népszerűsége töretlen, sőt talán népszerűbbek, mint valaha!

De miért is van ez?
A közvélemény kutató cégek folyamatosan figyelik a tendenciákat, hogy az emberek milyen gyógymódokban is bíznak leginkább. Az alternatív gyógyászatban vetett hitt egyre erősebb, ennek valószínűleg az lehet a legnagyobb oka, hogy az embereknek pozitív tapasztalatuk alakult ki ezekkel a gyógymódokkal kapcsolatban.

Véleményem szerint a természetgyógyászok nagy előnye két dologból származik:  Az egyik, hogy foglalkoznak a beteggel, és a problémájával. Sajnos egyre több beteg panaszkodik arra, hogy a hagyományos orvosi rendelőkben, de még a magánrendelőkben is, az orvosok nem szentelnek elég időt, figyelmet rájuk, nem hallgatják meg őket. Ennek legfőbb oka az időhiány, hisz az orvosi rendelésen 5-10 percnél több nem sűrűn jut egy betegre, sajnos.  Még a pszichiátrián sem, ahol pedig a lelki problémák átbeszélése igencsak időigényes! Az egyik régi magyar mondás szerint is az idő pénz!

Nehéz ma megfizetni az orvos idejét!

Mert egyre kevesebb az orvos, így egyre kevesebb az egy betegre jutó idő is. A pszichiátereink nem hiába mennek el egyébként az északi országokba dolgozni, mert ott naponta csak 2-3 beteggel kell foglalkozniuk, az itthoni 20-30 beteghez képest! Mekkora különbség ez!!

Van egy másik nagy előnye is a természetes gyógymódoknak! Az általuk használt módszerek, gyógynövények, gyógygombák pozitív hatását érzik a betegek. Csak nagyon ritkán tapasztalnak mellékhatásokat, szemben a szintetikus gyógyszerek okozta rengeteg negatív tapasztalattal. De igazából ennek legfőképpen maguk a gyógyszercégek az okai, akik a hosszú mellékhatás listájukkal igyekeznek megvédeni magukat. Így minden olyan mellékhatást leírnak, ami valaha egyszer előfordult az adott gyógyszer szedése kapcsán.
Arra viszont nem gondolnak, hogy hála a média áldásos tevékenységének, a betegek jó része végig is olvassa ezt a listát! És azt mondja, köszönöm szépen én nem veszek be olyan gyógyszert, amitől ennyi bajom lehet. Erre vezethető vissza az, hogy a mai betegek egyre nagyobb része visszautasítja a gyógyszeres terápiát. Ebből adódóan a gyógyszeres terápiahűség is csökken, 1-2 hónapig szedik a beteg a felírt gyógyszereket. Aztán “elfelejtik” bevenni azokat.
Sok mellékhatást okoznak a gyógyszerek!?
A gyógyszerek okozta mellékhatások sajnos igen gyakran okozzák a betegek halálát is (harmadik leggyakoribb halálok!!), melyről a médiában is sokat lehet olvasni, hallani.
Ezzel szemben a természetben fellelhető gyógynövények, gyógygombák az eddigi tapasztalatok alapján a legtöbbször nem okoznak komolyabb mellékhatásokat a betegeknek. Ahalálukat meg végképp nem okozzák. Másként nem is engedélyezné őket az OETI, így hosszú mellékhatás listát sem vesznek a kezükbe a betegek ezek megvásárlásával.
És már csak a jó tapasztalatra van szükség, s már nem is kell csodálkozni azon, miért is olyan népszerűek a gyógygombák. Jó tapasztalat pedig van bőven szerencsére!
A gyógygombáknál egyetlen fontos dologra kell figyelnünk, hogy minősített, lehetőleg BIO gyógygombából készült terméket vásároljunk!
Hisz a gyógygombák nagyon érzékeny növények, képesek magukba szívni mindent a környezetükből, még az ólmot és a kadmiumot is. Ha BIO minősítéssel rendelkező gyógygombát vásárolunk, biztosak lehetünk a termékek megfelelő tisztaságában.
Hazánkban a Biokontroll Hungária által minősített gyógygombák nyugodt szívvel megvásárolhatók. Ilyenek például a fülöpjakabi Gyöngyösi Sándor biogombái.
Egyszer egy előadást hallgattam Szabó Gyuri bácsitól, a bükki füves embertől, aki arról mesélt, hogy mennyire el vannak tévedve a mai hatóságok, mikor megtiltják a természetes készítményekkel kapcsolatban a gyógyító kijelentések használatát, hisz a gyógynövények már 2000 évvel ezelőtt is gyógyítottak és 2000 éve múlva is fognak gyógyítani Mekkora igazság!
A gyógynövények és gyógygombák alkalmazhatóságát a népi gyógyászatból ismerjük, melyet apáink, nagyapáink, ükapáink hagytak ránk.
A gyógygombákat kb. 2000 éve használtja az emberiség, szemben a szintetikus gyógyszerek pár tíz évével. Egy jól megválasztott gyógynövényes vagy gyógygombás terápia sok problémára jelenthet természetes, mellékhatások nélküli megoldást.  Ilyen esetekben tényleg felesleges szintetikus szereket szedni, és annak mellékhatásait “élvezni”.
Ha viszont olyan a probléma, amit már nem lehet orvosolni a természet adta szerekkel, akkor igen is nagy szükségünk van a gyógyszerekre.  És akkor már nem kell olvasgatni a mellékhatások listáját, hanem el kell fogadni az orvosok terápiás javaslatát. Mert beláthatjuk, hogy egy szívinfarktust már nem éri meg a természet segítségével gyógyítani!
Ha pedig nem tudjuk pontosan, hogy melyik gyógygombát is lenne érdemes fogyasztanunk, érdemes szakember segítségét kérni a legideálisabb gyógygomba kiválasztásához!
dr. Dóda Ildikó