Klinikai kutatások standardizált gyógygomba kivonatokkal

Rövid kis összeállításunkban most egy csokorba foglaltuk a nemzetközi szaklapokban publikált, szájon át bevitelre kerülő, standardizált gyógygombákkal vagy gyógygomba kivonatokkal történt klinikai kutatások eredményeit.

Mint látható, a gyógygomba kivonatok jótékony élettani hatását számos humán klinikai kísérlet is bizonyítja, és remélhetőleg további, nagyobb betegszámú vizsgálatok eredményeiről is folyamatosan be tudunk majd számolni Önöknek Gyógygomba Híreinkben.

Bokrosgomba

Japánban egy klinikai kutatás során húsz II.-IV. stádiumú, különböző típusú rákbetegségekben szenvedőkön vizsgálták a Grifola frondosa (bokrosgomba, maitake) pornak, illetve a bokrosgomba polysaccharid kivonatának hatását. A tumor visszafejlődését és/vagy jelentős tüneti javulást tapasztaltak a következő ráktípusok esetében:

  • emlődaganatoknál 68.8%-ban,
  • tüdődaganatoknál 62.5%-ban,
  • májdaganatoknál 58.3%-ban, míg
  • leukémia, gyomor és agydaganatok esetében csak az esetek 10-20%- ban tapasztaltak pozitív hatást.

Ha a gombát a kemoterápia kiegészítéseként alkalmazták, akkor az immunrendszer sejtjeinek aktivitása 20-40% -al növekedett (1).

Szintén Japánban történt egy másik vizsgálat is bokrosgombával, ahol a Grifola frondosa (bokrosgomba) polysaccharid kivonatát adagolták rákbetegeknek. A kísérlet fő eredményei: a bokrosgomba gátolta az áttétképződést, csökkentette a tumor markerek expresszióját és növelte a természetes ölősejtek aktivitását, mind a 10 vizsgált betegnél. A bokrosgomba rákellenes hatásának egyik fő oka a természetes ölősejtek aktivitásának a növelése (2).

 

Mandulagomba

Taiwanban 72 gyógyszeresen kezelt 2. típusú cukorbeteg 12 héten keresztül placebo kontrollált, kettős vak, randomizált klinikai vizsgálatban vett részt, ahol vizsgálták az Agaricus blazei Murill (mandulagomba) napi 1500 mg-os kivonatának hatását. Az Agaricus balzei Murill fogyasztása jelentősen javította a betegek inzulinra való érzékenységét (3).

Dél-Koreában az Agaricus blazei Murill (mandulagomba) kivonat nőgyógyászati tumorokban szenvedőkre gyakorolt hatását (39 fő) vizsgálták. Az eredményeket összehasonlították az Agaricus blazei Murill-lal nem kezelt kontrollcsoporttal (61 fő). Az Agaricus blazei Murill-lal kezelt csoportban a természetes ölősejtek aktivitása jelentősen erősödött. A kemoterápia mellékhatásai, mint étvágytalanság, hajhullás, érzelmi instabilitás, általános gyengeség javult a gyógygombával kezelt betegeknél. Agaricus blazei Murill kezelés jótékony lehet kemoterápiával kezelt nőgyógyászati tumorokkal kezelt betegek esetében (4).

 

Ganoderma lucidum

A Kínában készült kísérletben 47 előrehaladott vastagbél tumorban szenvedőn tesztelték 12 héten keresztül a Ganoderma lucidum (pecsétviaszgomba) hatását. Megállapították, hogy modulálja az immunrendszer működését (5).

Egy Új-Zélandi kísérletben 30 előrehaladott rákbetegnél tesztelték a Ganoderma lucidum polysaccharid kivonatának hatását 12 héten keresztül. Jelentősen növelte a természetes ölősejtek aktivitását. Lényegesen növelte az interleukin (IL-2), IL-6, és interferon (IFN)-gamma plazma koncentrációját és lényegesen csökkentette az IL-1-t és a tumor necrosis factort(TNF-alpha). A gomba növelte az immunválaszt előrehaladott rákbetegek esetében (6).

Új-Zélandon 132 neuraszténiában szenvedő betegen vizsgálták a Ganoderma lucidum (pecsétviaszgomba) polysaccharid kivonatát, placebo kontrollált, kettős vak, randomizált klinikai kísérletben. A ganoderma gomba a neuraszthénia klinikai tüneteit statisztikailag szignifikánsan enyhítette (7, 9).

A Ganoderma lucidum polysaccharid kivonatának hatását vizsgálták Új Zélandban 12 héten keresztül 30 előrehaladott tüdőtumorban szenvedő betegen. A kemo- és sugárterápiát kapott betegek egy alcsoportjánál jelentős immunmoduláló hatást váltott ki (8).

ganoderma-rakbetegseg

 

FIGYELEM! Ez a cikk a nemzetközi szaklapokban megjelent vizsgálati eredményeket alapján készült, csupán tájékoztatási célt szolgál. A benne lévő információk nem alkalmasak betegségek kezelésére, vagy azok megelőzésére.

 

A cikkben felhasznált források:
  1. https://www.altmedrev.com/publications/7/3/236.pdf
  2. httpss://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14977447
  3. httpss://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17309383
  4. httpss://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15304151
  5. httpss://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16428086
  6. httpss://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=12916709
  7. httpss://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15857210
  8. httpss://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16117607
  9. http://gombakiraly.hu/ideggyengeseg-es-ganoderma/