Hol a helye 2016-ban a ganodermának a rákbetegek gyógyításában?

Vajon az eddigi klinikai kutatások eredményei alapján 2016-ban van-e helye a Ganoderma lucidum gyógygombának a rákbetegek terápiájában?

Ismert tény, hogy évről évre egyre több a rákbeteg. A rosszindulatú daganatok okozta halálozás is egyre magasabb némely populációban. Azok a betegek, akiknél diagnosztizálásra kerül a rákbetegség, igyekeznek mindent megtenni a gyógyulásuk érdekében, így sokan hajlandóak alávetni magukat az elég sok mellékhatással is járó kemoterápiának. Vannak akik kiegészítő terápiaként vagy akár alternatív módszerként a Ganoderma lucidum gyógygombát választják. Vajon az eddigi klinikai kutatások eredményei alapján ezt jól teszik?

A Ganoderma lucidum gombát, mint az immunrendszer támogatóját, a világ szinte minden táján ajánlják a szakemberek a daganatos betegségek kiegészítő terápiájára.

A legfrissebb laboratóriumi kutatások és preklinikai vizsgálatok során a Ganoderma ígéretes tumorellenes aktivitást mutatott, így a klinikai alkalmazhatóság is rendszeres felülvizsgálatot igényel a rengeteg friss kutatási eredmény miatt.

Klinikai vizsgálati eredmény

2016 áprilisában került publikálásra a Cochrane Cancer Group által az a szakmai cikk, melyben a szerzők öt randomizált klinikai vizsgálat 373 rákbetegének kezelési adatait elemezték ki meta-analízis segítségével, mely klinikai vizsgálatokban a Ganoderma lucidum gyógygomba kivonat hatékonyságát vizsgálták.

A szerzők az alábbi fontos következtetésekre jutottak:

  1. A kemoterápiára vagy sugárterápiára 1,27-szer nagyobb valószínűséggel reagáltak pozitívan a Ganoderma lucidum kivonatot is fogyasztó betegek, mint azok, akik nem fogyasztották a gombát. 
  2. Az adatok azt nem bizonyították, hogy jelentős hatással lenne a Ganoderma fogyasztása a tumor zsugorodására, amikor önmagukban fogyasztják a rákbetegek Ganodermát.
  3. A Ganoderma képes serkenteni az immunrendszer funkcióit, képes jelentősen növeli a lymphocyták számát, valamint a természetes ölősejtek (NK=natural killer) aktivitását.
  4. A Ganodermát fogyasztó betegek életminősége javult a gyógygombát nem kapó kontroll csoportok tagjainál tapasztaltakhoz képest.
  5. A Ganoderma kezelés során mellékhatásként csupán néhány esetben jeleztek hányingert és az álmatlanságot a betegek, de ez a kemoterápia mellékhatásaihoz képest elhanyagolható volt. Máj- vagy vesekárosító hatása nem volt a gyógygombának.
Összefoglalva

a cikk szerzői megállapították, hogy az elmúlt évek klinikai vizsgálatai alapján a Ganoderma lucidum gyógygomba kiegészítő kezelésként javasolható, hisz javítja a kemoterápia és sugárterápia hatékonyságát, mindezt komolyabb mellékhatások nélkül teszi. Emellett az immunrendszert is erősíti, valamint a betegek életminőségét is javítja. Önálló terápiaként egyenlőre nem találták javasolhatónak.

Figyelem! Ez az összefoglalás egy nemzetközileg publikált cikk alapján készült. A benne lévő információk kizárólag tájékoztatási célt szolgálnak, nem alkalmasak betegségek kezelésére.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0046740/