Mi is az az AHCC?

Az AHCC (Active Hexose Correlated Compound=Kombinált aktív hexóz vegyület), a shiitake (Lentinellus edodes) gombából nyert kémiai anyag. Az AHCC egy alfa-glükán, amit a shiitake gomba micéliuma választ ki. Az eddigi kutatási eredmények alapján az AHCC immunstimuláló hatású, ami segíti a fertőzések leküzdését és a rákkezelést. A kombinált aktív hexóz vegyületek immunterápiaként működnek, azaz a szervezet saját immunrendszerét használják fel a betegség elleni harchoz.

A szabadalmaztatott gyártási folyamat lehetővé teszi, hogy az AHCC® állandó és szabványos minőségben állítható elő a micélium speciális törzsének tenyésztésével. Az összes AHCC® ömlesztett port csak egy helyen állítják elő a világban, a japán Sapporóban, az Amino Up korszerű, modern üzemében, szigorú minőségellenőrzés mellett (https://www.aminoup.jp/en/products/ahcc/).

Humán és laboratóriumi kísérletek alapján az AHCC-k megnövelik a természetes gyilkos (NK) sejtek, a dendritikus sejtek és a citokinek számát és aktivitását, így a szervezet hatékonyabban reagál a fertőzésekre és gátolja a daganatok fejlődését. Az eredményeket az amerikai Nőgyógyász Onkológusok Társaságának a floridai Tampában megrendezett 45. éves konferenciáján tették közzé.

Az AHCC-t eleinte a magas vérnyomás csökkentésére használták, majd a Tokyo Egyetemen a kutatók rájöttek, hogy az AHCC megnöveli a természetes ölősejt sejtaktivitást a rákos betegek esetében, sőt, felerősíti a killer (ölő) T-sejtek, vagyis T-limfociták és cytokinek (interferon, IL-12, TNF-alpha) hatását. Egy 2013-ban publikált csoportos tanulmány beszámol róla, hogy az elsődleges májrákban szenvedők gyógyulásához hozzájárult az AHCC, miután a tumort eltávolították.

Az AHCC immunológiai hatásait egy kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálat részletezi. Az AHCC-kezelt csoport tagjainak járulékos dendritikus sejtállománya és a DC1 sejtállománya jóval magasabb lett a kiindulási állapothoz viszonyítva, valamint a DC2 sejtszáma és a vegyes leukocita reakció is jelentősen megnőtt a kontroll értékekhez képest. A cytokin termelésben, a természetes killer sejtek aktivitásában és az immun funkciók paramétereiben nem volt szignifikáns különbség a két tesztcsoport között.

Az AHCC, mint kiegészítő alternatív gyógymód

Az AHCC-t Japánban és Kínában széles körben alkalmazzák Az AHCC-t a páciens immunrendszerének védelmére alkalmazzák kemoterápia vagy sugárkezelés mellett. Csak Japánban több mint 700 klinikán és kórházban. Recept nélkül hozzák forgalomba Japán és Kína szerte és ezen országokban sokan általános jó egészségük fenntartására vagy akut gyulladások leküzdésére szedik. Japánban, Kínában, Thaiföldön, Spanyolországban és az Egyesült Államokban is végeztek AHCC kutatásokat. Az eredmények azt mutatják, az AHCC számos betegség megelőzésére és kezelésére is megfelelő.

Az AHCC és a rákbetegség

Az eddigi kutatások szerint az AHCC hozzájárul a tumor méret csökkentéséhez és a rákgyógyításhoz a ganoderma gombával és kínai gyógynövényekkel kombinálva. A megfigyelések szerint ezek a hagyományos gyógymódok az immunrendszer serkentése által hatnak. A Hepatológiai Magazinban (Journal of Hepatology) megjelent tanulmány szerint 113 operáción átesett májrákos utókezelése során AHCC-t kapott, míg 156 főből álló kontrollcsoport nem. Az eredmények szerint a rosszindulatú tumor kiújulása jelentősen alacsonyabb volt (34%, míg a kontrollcsoportnál 66%) és a betegek túlélési aránya jelentősen magasabb lett (80% a kontrollcsoport 52%-ával szemben). A hibahatár alacsony maradt, mivel az eredményeket figyelmesen rögzítették és a páciensek megfigyelése alapos volt. A műtétek során a tumorokról és elváltozásokról fényképes dokumentáció készült.

Az oszakai (Japán) Kansai Orvosi Egyetemen kezelt betegek, akik hasnyálmirigy- vagy epeúti rákban szenvedtek és gemictabinnal (kemoterápiai szer) kaptak AHCC-t összehasonlításra kerültek a kontroll csoporttal. Az AHCC tesztcsoport semmi különbséget nem mutatott a fehérvérsejtek és a vérlemezkék számát, valamint a májműködést tekintve, de a hemoglobin-szintben jelentős különbség keletkezett, ami megakadályozza a vérszegénységet és a C-reaktív protein szintet, ezzel gyulladáscsökkentő választ indukál.

Egy másik tanulmány Kínában készült, melynek tanúsága szerint a rákbeteg alanyok életminősége javult. 100 beteget vizsgáltak, akiket különböző kemoterápiás és/vagy sugárkezeléseknek vetettek alá. A megfigyelések kitértek a mellékhatásokra és a páciensek hangulatára, közérzetére egyaránt. A kezelésben részt vett betegek 16%-a nem mutatott egyértelmű javulást. Egy egereken végzett kísérletről a japán Rákkutatási Magazin (Journak of Cancer Research) számol be, melynek során egy kemoterápiás szert vetettek be (a cytosine arabinoside-ot), hogy csökkentsék az egerek szőrvesztését. Azok az egerek, amelyek AHCC-t is kaptak jelentősen kevesebb szőrt veszítettek el.

Az AHCC és a vírusos fertőzések

Állatkísérletek szerint az AHCC segít megelőzni az influenzát és a Nyugat-nílusi vírust. Egy madárinfluenzáról készült tanulmány született a nyugat-kínai Állatorvosi Főiskolán, a Mezőgazdasági Egyetem berkein belül. A H5N1 vírussal orron át fertőztek meg két kísérleti egércsoportot. Az egyik csoportot AHCC-vel kezelték. A halálozási arányt a fertőzést követő 14 napon át jegyezték, és a túlélési arányt hasonlították össze a két csoporton. A kontrollcsoportban minden egér elpusztult a 11. nappal bezárólag, míg az AHCC-vel kezelt csoportban az egerek 20%-a még a 21. napon is életben volt. A kontrollcsoportban az egerek 50%-a a 8. napig elpusztult, míg az AHCC-vel kezelt csoportban csak a 11. napon következett be az egerek felének az elhullása. Az AHCC szignifikánsan megemelte a túlélési arányt és a 21. és 18. napon történő újrafertőződés után is 20-30% maradt a túlélési ráta.

A legfrissebb kutatások vizsgálják az AHCC hatását a legújabb COVID-19 (koronavírus) fertőzés esetében is (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32162896/)

Az AHCC eredményesen használható HPV (humán papillóma vírus) fertőzések esetén is.

A Hustonban található egyetem, a Texas Egészségügyi Tudományos Központ (University of Texas Health Science Center, UTHealth) klinikai kísérlete azt mutatja, hogy az AHCC effektív a HPV felszámolásában, amely betegség 99%-ban felel a méhnyakrák kialakulásáért. A klinikai teszt során tíz HPV fertőzött hölgy szedett AHCC-t naponta egy alkalommal fél éven keresztül. Öt beteg eredménye negatív lett fél év elteltével, hármuk esetében a HPV teljes egészében elmúlt az AHCC szedésének felhagyásával, két résztvevő folytatta az AHCC szedését a kísérletet ez által folytatva. A humán papillomavírus (HPV) gyakran előforduló, rendkívül fertőző kórokozó, amely a bőrt és a test nyálkahártyáit, köztük a méhnyakat, a szájüreget és a garatot támadja. A nők több mint háromnegyede kapja el a vírust élete során, és a vírus egyes törzsei bizonyíthatóan méhnyakrák kialakulását okozzák. A kutatásról bővebben itt olvashatnak angol nyelven: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30949451/

A Texasi Egyetem orvosi központjának kutatói azonban kimutatták, hogy a shiitake gombából kivont kombinált aktív hexóz vegyületek (AHCC) segíthetnek a HPV-vel összefüggő daganatok kialakulásának megelőzésében. Egérkísérletükben a kombinált aktív hexóz vegyületek 90 napon belül elpusztította a humán papillomavírust, és csökkentette a méhnyakrák növekedésének sebességét is. kutatást vezető Dr. Judith Smith szerint a kísérletek biztatók, és elképzelhető, hogy ez az anyag végül helyettesíteni fogja a jelenlegi HPV elleni oltóanyagokat.

AHCC és megelőzés

Az oxidatív stressz szöveti károsodást okozhat reaktív oxigéngyökök létrehozásával és felgyorsíthatja az öregedési folyamatot. Egy a Dokkyo Orvostudományi Egyetemen (Dokkyo University School of Medicine) készült állatkísérlet azt mutatja, hogy megóvta az egereket az oxidációs sérüléstől, amit erős oxidánssal, vas nitrilóval (Ferric nitrilotriacetate, FNT) hoztak létre. Ez a vegyszer rákot okozhat és károsíthat bizonyos belső szerveket, főleg a vesét és a májat.  Az AHCC-s előkezelés védőhatást mutatott.

Az AHCC gyulladáscsökkentő hatású. Egy thaiföldi kutatásban májrákos betegek esetében C-reaktív proteint alkalmaztak a gyulladás szintjének meghatározására. Egyes gyulladások beindíthatják a rákosodást és a hepatitis is a májrák előfutára. A vizsgált 28 májrákos alany minden nap 3 gramm AHCC-t szedett. 6 hónap elteltével a májfunkciós tesztek normál májműködést mutattak. A C-reaktív protein szintje is normálisra csökkent, de az AHCC elhagyásával ismét megnőtt minden tesztalany esetében. A C-reaktív protein szintje megugrik hepatitisz és egyéb fertőzések, gyulladásos bélbetegség, hasnyálmirigy gyulladás és a rák néhány típusának esetében.

Az állatkísérletek azt mutatják, hogy az AHCC potenciális megelőzője lehet opportunista fertőzéseknek a krónikus betegek és kórházi kezelés alatt álló betegek esetében. Az opportunista fertőzések legyengült szervezetű páciensek esetében merülhetnek fel: immunhiányosoknál vagy krónikus betegségekben szenvedőknél. A meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus baktérium egy közismert ilyen példa, számtalan kórházban burjánzik. A Klebsiella pneumoniae is sok gondot okoz a kórházakban, főleg legyöngült betegek esetében. Ezen betegségek egyike sem reagál az antibiotikumokra. Az opportunista fertőzések az immunitás hiánya miatt léphetnek fel inkább. A Teiko Egyetemen végzett kutatások szerint az AHCC segít megelőzni az ilyen típusú fertőzéseket.

A legfrissebb összefoglaló tanulmányban részletesen foglalkoznak az AHCC igazolt hatásaival: https://www.hindawi.com/journals/jir/2019/3758576/

Gyógyszerekkel való együtt adás

Az eddigi kutatások és tapasztalatok alapján három gyógyszer ismert, melyeknek csökkentheti a hatékonyságát a vele együtt használt AHCC: az ondansetron, a sertralin, és az inzulin. A gyártó cég javaslata alapján az ezen gyógyszerekkel való együtt adás kerülendő.

Az AHCC kutatások a japán Amino Up Ckemical Co., az AHCC gyártója finanszírozta. Több “AHCC” néven futó termék is van a piacon, de nagy részüknek csak (ki tudja milyen hatású…) hamisítvány!!! Az eredeti termékeket forgalmazók listáját itt nézheti meg az Amino Up japán cég honlapján: 

https://www.aminoup.jp/en/products/ahcc/ahcc-distributor/

A Gombakirály Webáruházban az eredeti AMINO Up által engedélyezett, FinClub-os AHCC-t forgalmazzuk, itt találja:

https://gombakiraly.hu/shop/fin-mycelcaps-ahcc80x/

Ez az egyetlen, eredeti  Amino Up AHCC termék Magyarországon, az eredetiségét bizonyító okiratot itt nézheti meg: Finclub-authentic-AHCC_Hungary

fin Mycelcaps AHCC®(80x)

Figyelem! Ez a cikk tájékoztatási célt szolgál, az AHCC-vel kapcsolatos eddigi kutatási eredményekről ad átfogó képet, és a forrásokban megjelölt oldalakon megtalálják az összes angol nyelven megjelent vizsgálat leírását. Ez a termék nem gyógyszer, így gyógyító hatással sem rendelkezik, csupán mint étrend-kiegészítő támogatja a szervezet működését.

Források:

fin Mycelcaps AHCC®(80x)