Mi van a Süngombában?

A Süngomba (más néven Oroszlánsörény gomba, Cseppkőgomba, latinul Hericium erinaceus) az utóbbi években egyre ismertebbé és közkedveltebbé vált az emberek körében számos jótékony hatása miatt. Főleg a gyomor- és bélrendszerre kifejetett pozitív hatása, valamint az idegrendszeri védő hatása miatt kezdték el egyre többen fogyasztani, mint élelmiszert.

Az elmúlt években egyre több tudományos cikk is foglalkozott a süngombával és hatásával, így jelenleg már több mint 100 tudományos publikáció áll a rendelkezésünkre, melyek között számos humán vizsgálati eredmény is található.

Milyen hasznos anyagokat sikerült eddig azonosítani a Süngombában?
  • Antioxidánsokat: eddig három fontos antioxidáns vegyületet sikerült kimutatni a Süngombában: a D-arabinitolt, threitolt, palmitinsavat. Az antioxidánsoknak fontos szerepük van a szervezetünkben lévő szabad gyökök lekötésében. A szabad gyökök felelősek az öregedésért is többek között. Így nem árt csökkenteni a szervezetünkben a mennyiségüket, ha nem szeretnénk testileg túl korán megöregedni.
  • Ásványi anyagokat: a süngombában lévő ásványi anyag tartalom a többi gombához hasonló.
  • Esszenciális aminosavakat: egy tanulmány szerint a süngombából összesen 16-féle esszenciális aminosav mutatható ki. Majdnem az összes, az ember számára esszenciális, azaz az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavat tartalmazza, kivéve a metionint és a triptofánt.
  • Gyógyhatású poliszacharidokat: a 2 legfontosabb közülük glükózból és galaktózból épül fel, a láncot nagyrészt 1-6 kötések alkotják. További süngomba poliszacharidok szerkezetének felderítése során jó néhány különleges összetételűt azonosítottak és jellemeztek, mint például a HEP-1-et, mely főleg galaktózt és ramnózt, kisebb részben glükózt tartalmaz.
  • Bactericid anyagokat: csak a süngombában megtalálható hericenon, erinacol, erinacin bactericid hatásai ismertek. Az erinacinK hatékonyan gátolta a Staphylococcus aureus nevű baktérium növekedését, mely ellenáll a humán gyógyászatban általánosan alkalmazott antibiotikumok egy részének. Ugyanilyen hatékony gátlást mutat az erinacinE is. Helicobacter pylori által előidézett gastritis esetén kettős hatású, nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem antibakteriális hatást fejt ki.
  • Cerebrozid E-t: koreiai kutatóknak sikerült izolálniuk a süngomba termőtestéből a süngomba egyik új hatóanyagát, a cerebrozid E-t.

A Süngomba legperspektivikusabb hatása talán, hogy képes az agyban az agysejteket serkentő faktor (NGF, Nerve Growth Factor) szintézisének fokozására, melynek révén támogatja az agysejtek regenerációját.

Nagyon kevés anyag képes erre, így komoly lehetőséget jelenthet ezen idegrendszerre kifejetett hatása számos idegrendszeri kórkép kezelésében. Az NGF agyba való bejuttatását tartják az Alzheimer-kór egyik jövőbeni ígéretes gyógymódjának, amelyre már előzetes klinikai adatok is rendelkezésre állnak. Az NGF képes az agysejteket megvédeni az elhalástól, az agyban való természetes halmozódása hangulatjavulást okozhat, mellékhatások nélkül.

Figyelmeztetés! Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál. A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvosi terápiát, nem alkalmasak betegségek kezelésére, csupán a Süngombával kapcsolatos eddigi kutatási eredményekről tájékoztatnak.

Források: