Ganomycin, a ganodermában felfedezett antibiotikum

A ganomycin nem más, mint a ganoderma gyógygombában (Ganoderma pfeifferi) talált antibiotikum, melyet még 2000-ben fedeztek fel. Azóta számos tudományos közleményben igyekeznek pontosítani a ganomycin hatásmechanizmusát, pontos hatásspektrumát. Hogy miért fontos felfedezés a Ganomycin? A bennünket érő fertőzések nagyobbik része vírusos eredetű, ami azt jelenti, hogy a szokásos antibiotikumok hatástalanok, sőt feleslegesek is, mivel azok csak a baktériumokat pusztítják el, a vírusokra nincsenek hatással.

Az orvosi gyakorlatban a felülfertőzések elkerülésére, vagy pusztán a beteg nyomására, sokkal többször kerülnek felírásra, mint ahányszor valójában szükség lenne rájuk. Emellett az antibiotikum rezisztenciáról sem kell elfeledkeznünk, hisz az antibiotikumok sokszori felesleges alkalmazása növeli az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók számát. Az antibiotikumok túl-használatának következtében jelenlegi már orvos szakmai ajánlás szerint csak gyaníthatóan baktérium okozta fertőzésekben, s ha lehet tenyésztési eredmény alapján célzottan szabad alkalmazni őket.

Ezzel szemben sok növény tartalmaz vírusokra és baktériumokra egyaránt ható természetes anyagokat, ilyen például a ganomycin is, így egy növényi hatóanyag sokszor hatékonyabb lehet a szokásos terápiánál. Az eddigi kutatások alapján a ganomycin nagy valószínűséggel a sejtfal szintézis gátlásának útján fejti ki hatását. A Gram pozitív és Gram negatív baktériumokra egyaránt van hatásuk, melynek révén igen sok kórokozó ellen lehet hatékony.
Fontos tudnunk, hogy például a garatgyulladások és hörgőgyulladásoknak közel 90%-t vírusok okozzák. Így ezekben az esetekben teljesen felesleges az antibiotikumok használata. Sokkal jobban járunk, ha antivirális hatással is rendelkező növényi anyagokat használunk a fertőzések csökkentésére. Ilyenek lehetnek például egyes gyógygombák és hatóanyagaik is.
Mikor érdemes növényi terápiát választanunk?
A növényvilágban számos hatékony “gyógyszer” akad, melyek nem kívánatos mellékhatások nélkül erősítik az immunrendszerünket, mely szintén nem mellékes tulajdonsága ezeknek a természetes növényi anyagoknak.
  • A gyógynövények esetében nem fenyeget az a veszély, hogy a csírák rezisztenssé válnak, ami egy súlyos betegség esetében akár életveszélyes is lehet. A nem mellékes előnyök közé sorolhatjuk a gyógynövények páratlan aromáját. Aki szívesebben kortyolgat kellemes környezetben egy teát, ahelyett, hogy rossz ízű szintetikus tablettákat szedne, az a növényekkel mindenképpen jobban jár. Sok féle immuntámogató gyógynövényünk van, ilyen például az echinacea, a macskakarom, a lapacho, a propolisz, a gyömbér vagy akár a fokhagyma.
  • Gyógygombáink közül az ehető ganoderma lucidumnak, a shiitake gombának és a cordycepsnek ismert leginkább a különböző kórokozókra kifejtett hatása. A cordycepset sokszor természetes antibiotikumnak is hívják erőteljes baktériumölő hatása miatt. A vírusölő hatása a shiitake gombának a legerőteljesebb: HPV (humán papilloma vírus), HIV (AIDS kórokozója), Enterovírus 71 (vagy más néven Coxackie vírus) ellen is igazolt a hatása. A Ganoderma lucidum is kiváló választás lehet a különböző vírusok és baktérium okozta enyhébb fertőzések esetében.
A növényi terápiának, azon belül is a gyógygomba terápiának számos előnye van a hagyományos antibiotikumos terápiával szemben:
  • segítik szervezetünk védelmi rendszerének, azaz az immunrendszerünknek a működését is,
  • támogatják legfontosabb méregtelenítő szervünknek, a májnak a működését, szemben jó néhány gyógyszerrel, melyek inkább káros hatással vannak rá,
  • vitaminokkal, nyomelemekkel, ásványi anyagokkal és esszenciális aminosavakkal látják el a szervezetet, hisz ezek természetes forrásai
  • erősítik a bél nyálkahártyáját, így az meg tudja különböztetni egymástól a “jó” és a “rossz” baktériumokat,
  • az elpusztult kórokozók maradványait eltakarítják szervezetünkből,
  • fertőtlenítő és hámosító hatásuk révén hozzájárulnak a sebgyógyuláshoz is,
  • mellékhatást csak nagyon ritkán okoznak.
Valódi terápiás előnyt jelenthet, ha ellenőrzött BIO gazdaságból származó, tiszta, vegyszerektől mentes gyógygombát fogyasztunk.

Hátrányuk, hogy egy kicsit lassan érik el hatásukat! De itt is igaz a régi magyar mondás: lassan járj, tovább érsz! Azaz ebben az esetben a lassabb hatás kevesebb káros mellékhatással társul, így hosszabb távon biztos jobban járunk!

Összefoglalásként fontos még elmondani, hogy a háziorvosunk egy vizsgálattal az esetek nagyobbik felében meg tudja mondani, hogy bakteriális vagy vírusos fertőzéssel állunk-e szemben. Ha enyhe vírusfertőzéssel van dolgunk, nyugodtan használhatjuk a növényi terápiákat. Ám ha súlyosabb a betegségünk, nincs időnk kivárni a növényi “gyógyszerek” lassabb hatását, ilyen esetekben minden képen a szokásos orvosi terápiát kövessük!

Figyelem! A cikk csupán tájékoztatási célt szolgál, a nemzetközi szaklapokban megjelent tudományos közlemények alapján készült összeállítás.

Szerző: Dr. Dóda Ildikó háziorvos, fitoterapeuta